Commentaar

1018 x bekeken 1 reactie

Socialist in schaapskleren

De nieuwe PvdA-staatssecretaris mag een paar lastige klussen afmaken waar zijn CDA-voorganger niet doorheen kwam.

Hoofdpijndossiers, met als belangrijkste de mest en de EHS. Het zijn ook nog eens onderwerpen waarop links en rechts in de politiek flink van mening verschillen. Hoe pakt de opvolger van de in de landbouw populaire Henk Bleker dit aan? In zijn eerste interview toont Co Verdaas zich als een pragmaticus en geen scherpslijper. Maar ook als een heel andere prater dan zijn voorganger. Geen populist maar een echte bestuurder. Hij heeft het over 'verbindingen leggen met de samenleving, met ondernemers en met stakeholders', terwijl zijn voorganger vooral sprak over ruimte om te ondernemen. Dierenwelzijn staat bij Verdaas hoog in het vaandel, terwijl Bleker kortweg zei: 'Een dier is een dier'.

De nieuwe bewindsman geeft echter geen aanleiding te denken dat zijn andere stijl ook leidt tot heel ander beleid. Verdaas gaat de EHS niet terugpakken van de provincies. Hij houdt er wel ernstig rekening mee dat de mestproblemen in 2015 nog niet zover zijn opgelost dat de dierrechten weg kunnen, maar dat is in lijn met zijn voorganger. De megastaldiscussie wil hij evenmin als Bleker laten vastlopen in getalletjes. En over het uiterst ingewikkelde verhaal van de stikstofproblematiek (PAS) is hij even optimistisch als zijn voorganger(s): daar komen we uit.

Kortom, een andere kleur, maar geen echt ander beleid. Vooralsnog heeft de landbouwsector nog niet zoveel te vrezen van deze socialist.

Eén reactie

  • schoenmakers1

    optimist, rode diesel, de polder in zeeland en de andere natuurplannen, ik zie het nu al niet zo zonning in

Of registreer je om te kunnen reageren.