Commentaar

1116 x bekeken 3 reactieslaatste update:8 nov 2012

Signaal voor Vion

De ZLTO stuurt eenderde van haar personeel naar huis. In de toelichting op de situatie wijst de ZLTO vooral naar de tegenvallende resultaten bij Vion, het vleesbedrijf waarin ZLTO via NCB Ontwikkeling voor 738 miljoen euro in heeft geïnvesteerd.

Die tegenvallende resultaten spelen natuurlijk een rol in de problemen van de ZLTO, maar daarmee blijven andere oorzaken onderbelicht. De landbouw is de afgelopen tien, twintig jaar sterk veranderd. Er staat nu een sector met een ander type ondernemer met ook een heel andere informatie- en ondersteuningsbehoefte. Het aantal ondernemers is in twintig jaar tijds sterk gedaald, meer dan gehalveerd. De positie van de ZLTO in Brabant zelf is sterk veranderd. Tot voor enkele jaren had de organisatie via het in Brabant almachtige CDA een zeer sterke, invloedrijke positie. Nu het CDA nagenoeg is weggevallen, is ook de invloed van de ZLTO flink kleiner geworden.

Terecht wees NVV voorzitter Wyno Zwanenburg er dinsdag al op dat ook de geldstromen uit Den Haag de komende tijd verder op zullen drogen, iets waarop de ZLTO dan nu al anticipeert.

Dat de ZLTO toch zo sterk wijst in de richting van Vion, is dan ook vooral een signaal voor het management van dat bedrijf, om  haast te maken met de reorganisatie en herstructurering. Vion moet als de drommel het lek boven zien te krijgen en geld gaan verdienen. Dat signaal is niet mis te verstaan.

Laatste reacties

 • sturk

  Blinken uit in fouten beslissingen.Weinig visie op toekomst.Teveel medewerkers die geen verstand van zaken hebben Engeland krijgen ze niet onder controle.De verwaarding van het vlees blijft achter.Bij verkoop is weinig visie aanwezig. De buitenland kantoren presteren ver onder de maat en zo kunnen wij nog wel even doorgaan.

 • joannes

  Het is inderdaad erg stil rondom VION. Of... wanneer je naar hun website gaat zie je de narigheid waar ze in verzeilt zijn geraakt. Een mix van Politiek en Oppertunisme om de 1700 Schotse medewerkers te sparen zou VION een 8 cijferig getal moeten kosten volgens Peter Barr, chairman voor VION UK. De ¨bleeder¨is dus nog steeds een open wond, ook voor ZLTO waarschijnlijk en daarom is het nog erg stil! Voor de details : http://www.vionfoodgroup.com/en/news-press/press-releases/post/vion-halls-update-statement-1710/show.html

  Wanneer dit het voorbeeld van de NCB ontwikkeling is, vrees ik voor de overige investeringen.

 • politiek

  Productschappen weg, CDA weg, VION enz. misschien weg ??. Geen achterkamertjespolitiek meer mogelijk. We zullen spoedig weten waar de macht lag. In die achterkamertjes of bij de echte belangenbehartiging. Open en transparant. Wie voor de belangenbehartiging voor de boeren moet opkomen ?? Zou de ZLTO het weten ?

Of registreer je om te kunnen reageren.