Commentaar

2225 x bekeken 3 reacties

Risico's voor ForFarmers nv

Met de beursgang neemt ForFarmers een zeer uitdagende en gewaagde stap.

ForFarmers neemt definitief afscheid van haar roots als boerencoöperatie. Uiterlijk 2016 wil het voerbedrijf genoteerd staan op de effectenbeurs. Een interessante en bovenal uitdagende strategische keuze van het bestuur onder leiding van topman Bert Jan Ruumpol.
Opmerkelijk. Juist onder de beschermende, co-operatieve vlag heeft ForFarmers zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een ijzersterk, goed draaiend bedrijf. Goed als het gaat om oog voor de lange termijn met de uitstraling van een loyale, familiebedrijfscultuur. Maar nu zit de coöperatieve bedrijfsvorm kennelijk in de weg om te kunnen overleven in de voerbranche met haar dunne marges en toenemende druk op productinnovaties.
Om haar expansiedrift in voornamelijk het buitenland te kunnen verwezenlijken, voelt ForFarmers zich gedwongen om het benodigde grote kapitaal via de effectenbeurs binnen te halen. De beleggers op de kapitaalmarkt staan handenwrijvend klaar om aandelen ForFarmers in te slaan. Analisten schatten dat de stukken ForFarmers bijna zullen verdubbelen in waarde. Dat betekent op de korte termijn dus flink cashen voor de boerenleden, het personeel en het bestuur van ForFarmers.
Maar hoe dit avontuur op de lange termijn afloopt, hangt niet alleen af van het tegenspel van de concurrentie in de voerbranche en het economisch klimaat in de landbouw. Het hangt vooral ook af van hoe ForFarmers zal omgaan met enorme verantwoordelijkheid en druk van kritische aandeelhouders, die wekelijks rendement willen zien op hun aandelen.
Ongetwijfeld zullen enkele boeren zich afkeren van ForFarmers nv, omdat zij geen enkele macht – voor zover die er nog was – meer hebben in hun voerleverancier. Dat zij dan een flinke bonus krijgen op hun certificaten FromFarmers, zal de pijn zeker verzachten. Agruniek, Brameco en Agrifirm en de overige nu nog zuivere coöperaties zullen hen met open armen ontvangen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Dit is weer een stap dichter bij de de reden waarom de Coöperaties zijn opgericht. De handel had het meer dan een eeuw geleden voor het zeggen en had de boeren in zijn macht, na een kleine eeuw van 'boerenmacht' in de markt, geven de boeren ter wille van de zgn. vooruitgang via internationalisering al hun macht weer af aan de handelaren. Ik geloof niet dat de coöperaties hun tijd gehad hebben, ik geloof eerder in een samengaan / samenwerken van de verschillende nationale coöperaties onder leiding van coöperatie bestuurders die dwars zijn van korte termijn succes zoals het huidige beursgenoteerde bedrijfsleven vereist.

 • leftturn

  dachten we als hendrix afnemer uit de hoek van de beurs te komen, maken ze bij ff dezelfde fout. niet slim om net voor de overname hiermee voor de dag te komen. dit gaat hendrix=klanten die twijfelen het zetje geven toch voor een concurrent te kiezen. ben ook benieuwd in hoeverre de overgebleven dealers hierin gekend zijn, ik krijg de indruk dat zij nergens in betrokken worden. fijn vooruitzicht om de samenwerking mee te beginnen.
  in plaats van te speculeren op volgende overnames eerst maar eens te nog niet afgeronde tot een goed einde brengen.
  ik krijg zeer sterk de indruk dat het bestuur de regie over de zaakvoerder kwijt is. deze denkt waarschijnlijk aan de bonus ipv een zaakvoerderssalaris.
  als hendrix klant ga ik dadelijk dus meer betalen voor het voer om de aandeelhouders die geld betaald hebben aan de certificaathouders van de nieuwe eigenaar van mijn huidige leverancier, want deze aandeelhouder is natuurlijk niet tevreden met een rendement van 2%.
  waarom ff dan niet verkocht aan nutreco, dan was het eindresultaat gelijk gebleven voor de afnemer.
  domme actie

 • drikhend

  De heer Hekkert noemt nu namen van middelgrote jongens en een grote jongen die volgens hem nog van de boeren zijn . Volgens mij zijn deze dezelfde weg ingeslagen als Forfarmers . Het is een kwestie van tijd . Het is nu fuseren overnemen en innoveren . Men denkt dat alleen groot dit kan en wil dus meer omzet . daarom is men in verleden klanten gaan zoeken buiten zijn werk gebied . En dus eigenlijk bij hun eigen zus zijn klanten voer gingen verkopen . Dit is op langere termijn de doodsteek van de cooperatie . Doel was voor de leden zo goedkoop mogelijk voer . Maar klant op 100km afstand gewonnen . Is dat een lid of klant of beide . Wat is de binding met bedrijf .Of wil deze straks ook meedelen als certificaten uitgedeeld worden en dan cashen en bedankt en hou doe . En opa van vroeger die altijd zijn hele leven trouw lid en klant is geweest . Is met lege handen gestopt en al lang vergeten . Dus nu cashen als kan straks gaat de volgende generatie er met uw geld vandoor .Of de dikke heren vergokken het door hun hoogmoed .

Of registreer je om te kunnen reageren.