Redactieblog

4551 x bekeken 11 reacties

Rabo ontmoedigt boer

"Samen sterker. Dat is het idee achter coöperatief bankieren", leest Hanna op de site van de Rabobank. Dan boos: "Hoe durven ze het te schrijven".

Het is inderdaad moeilijk te rijmen met de praktijk. Wim Thus, sectordirecteur van de Rabo waar land- en tuinbouw onder valt, zegt dat volgend jaar minder geld beschikbaar is om uit te lenen. Bovendien wordt lenen duurder. Banken moeten en willen meer verdienen om het eigen buffervermogen op peil te brengen. Daardoor zal de opslag op leningen volgend jaar hoger zijn.

"Rabo rekent maar één kant uit en dat is richting zichzelf", sombert Hanna. "De rente, die men geeft op spaargeld, is laag. Lager bijvoorbeeld dan in Duitsland. Daar geeft de Rabo ongeveer 0,3 procent meer voor het spaargeld. De te betalen rentes zijn hier echter hoog. Zo verhoogt de Rabo dus de marges in Nederland. En dat onder het mom van coöperatie, samen sterker? Laat me niet lachen."

Het meest merkwaardige is nog dat de Rabo het idee oppert om als sector, die geld nodig heeft, de krachten te bundelen. Bijvoorbeeld door het oprichten van een coöperatie of een kredietunie. Samen zou je dan sterker kunnen staan.

"Ik begrijp er helemaal niets meer van", schudt Hanna haar hoofd."Boeren hebben vroeger de coöperatieve banken opgericht om samen sterker te staan. Rabo is daarvan het grote voorbeeld. En wat zegt die nu tegen de leden? Dat ze een coöperatie moeten oprichten. Begrijp jij het nog?"

Nee dus. We hebben een coöperatie, de Rabo, die boerenwortels heeft. Die sterk is in kredietverlening aan boeren en tuinders. Dat in moeilijker tijden de voorwaarden worden aangescherpt kan ik begrijpen. Maar ik kan niet begrijpen dat men het probleem vooral op tafel legt bij de ondernemers in de agrarische sector. Van een eigen coöperatieve bank zou je meer steun en begrip verwachten.

"De Rabo zit in zwaar weer, wat ik je zeg. De rating is vorige week voor de tweede keer verlaagd. Daarom stelt ze zich zo koud en kil op tegenover de boer. Een nare boodschap in de donkere dagen voor Kerst", mijmert Hanna.

Laatste reacties

 • dieko

  De coöperaties zijn al lang achterhaald en tegenwoordig slechts een mooie versluiering voor profit beoogde organisatie die slechts voor eigen belang opkomt en zeker niet voor dat van de leden.
  Dat er geld verdiend moet worden is logisch maar maak het dan niet mooier dan het is.
  Het is dan ook een erg late constatering van om anno 2012 pas vast te stellen dat de coöperatie zijn uitgangspunten allang vergeten is.

 • joannes

  De Rabo heeft hoofdpijn van de huizenmarkt waar ze met hun succes en optimisme vanuit de agro in zijn gediversiviseerd. Wat jaren werkte hebben ze veel te ver doorlaten groeien. En nu zitten ze met de gebakken peren. Ze kunnen niet meer zijn waar ze orgineel voor zijn opgericht een ¨coöperatieve boeren leenbank¨. Die coöperatieve boeren die er nog bij zijn moeten nu een nieuwe coöperatie oprichten!

 • drientje

  De Rabo is alleen druk met de aflossingen en rente's binnen te harken. Dit is een eindig proces. Laten we op de eerst komende ledenvergadering op onze besturen veel druk zetten om snel fors te saneren. De stropdassenjongens die nu de bank vertegenwoordigen moeten zo snel mogelijk van hun stoel weggehaald worden.

 • Evie

  misschien geven ze toch (wel) een eerlijk advies. als wij-boeren-een cooperatie oprichten en uit de bank stappen, dan kan de rabo gewoon ploffen en zijn de boeren buiten schot.
  denken ze toch aan hun roots

 • agratax2

  Toen ik rond 1970 boer werd en geld nodig had, gaf de bank waar bijna het hele dorp lid van was 'niet thuis '. Ze hadden hun centjes liever uitstaan bij goed verdienende burgers met een risico loos inkomen. Door de nood gedwongen moest ik op zoek naar een andere bank. Nu heeft de Boerenbank zoveel geld uitstaan bij die goed en zeker verdienende burger dat er voor nieuwe leningen nauwelijks plaats is behalve als het over zeer grote bedragen gaat ook al is dat ver over de landsgrenzen. Ik was en blijf van mening dat aflossingsvrije hypotheken een blok aan het been van zowel hypotheeknemer als hypotheekverstrekker zijn. Een total foute uitvinding die net werkt als groeistof, bij de juiste dosering productie verhogend, maar bij overdosis dodelijk. Spreek ik nog niet eens over eventuele negatieve bijwerkingen, ontstaan door de in eerst instantie optredende groeistuipen, waar ieder medicus van weet dat ze een ontwikkelingsgevaar inhouden.

 • Hendrik411

  Herinner je je nog de verklaring van het Rabo-embleem?
  Een uitgeklede boer die op zijn laatste euro staat.....

 • Rip

  Wat ik niet begrijp is de plek van de plaatselijke Rabobank. Die hebben toch een eigen bestuur en en eigen verantwoordelijkheid. Je hoort ze nooit. Kennelijk voeren ze klakkeloos uit wat de centrale Bank in Utrecht ze opdraagt. In feite zijn de plaatselijke besturen dan poppetje, die dansen op de muziek van de grote bazen. Die bestuurders moeten wel erg aan hun stoel geplakt zijn, anders zouden ze dat niet willen. Of krijgen ze soms een royale vergoeding? Het zou me niet verwonderen.

 • Frans Smit

  Soms goed om even op het scherm te zetten:
  RABO = 'Ruimt Alle Boeren Op'

 • Biggemans

  Als we vandaag HETZELFDE doen bij RABO als destijds bij DSB, ons geld opnemen dan = het EINDE RABOBANK

 • politiek

  Cooperatie boerengeld rechtstreeks naar buitenland. OF via VION naar het buitenland. Of via Agrifirm naar het buitenland ( CHINA) Wellicht hebben ze nog meer lijntjes bedacht om dat boerengeld buiten Nederland te brengen. Geloof maar dat die bestuurders daar goed en exclusief ontvangen worden in die landen met die ,,studiereisjes,, . Het boereninkomen in Nederland ?? . Daar was toch die subsidiestroming GLB voor opgericht ? . Ongetwijfeld hebben daar die bestuurders een correct antwoord op of laten ze die verantwoording over aan de overige inwoners van Nederland ? Dat zou ik wel wat zwak vinden van die bestuurders die wat aan het gokken zijn met dat boerengeld.

 • kalkar

  Ik zeg ook tegen mijn kinderen, ga later lekker bij de Rabo 'werken'. heb zelf een familielid die daar aanwezig is. Is maar een 36 uur aanwezig per week, 4 daagjes,waarvan een x aantal uren bij het koffieapparaat weggeouwehoert wordt. Hier is trouwens onderzoek naar gedaan, naar de verloren uren op kantoor. Een beste auto van de zaak, bij ziekte doorbetaald, enz, enz. En meneer vindt toch dat ie het zwaar heeft. Wat een bende.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.