Redactieblog

671 x bekeken

Procenten zijn geen mensen

"Meer boeren beschikken over opvolger" staat met vette letters op de voorpagina van de woensdagkrant. Goeie kop!

Ik begin meteen te lezen. "De animo om agrarische bedrijven over te nemen neemt toe" is de eerste zin. Ik word er zomaar een beetje blij van. "Sinds 2000 is het percentage bedrijven met een potentiële opvolger gemiddeld niet zo hoog geweest als in 2012. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS)."

Ik voel een frons op mijn voorhoofd bij de woorden 'percentage' en 'gemiddeld'. Met cijfers kun je goochelen, maar je kunt er ook behoorlijk van in de war raken. En dat laatste dreigt nu met mij te gebeuren. Ik lees dat bij 34 procent van de bijna 32.000 bedrijven met een 55-plusser als bedrijfshoofd er een opvolger is en dat percentage is hoger dan in voorgaande jaren. Dat klinkt wel mooi, maar in 2000 waren er toch veel meer bedrijven dan nu in 2012? En bovendien heeft dus bijna tweederde van die 55-plus-bedrijven géén opvolger!

Ik zoek het op. In 2000 zijn er volgens een kleurig grafiekje zo’n 98.000 land- en tuinbouwbedrijven en in 2012 bijna 69.000, waarvan dan bijna de helft een 55-plusser is. Nou, dan hoef je geen rekenwonder te zijn om te beseffen dat het exacte aantal jongens en meiden dat het ouderlijk bedrijf overneemt heel wat minder is dan twaalf jaar geleden. Percentages zijn geen aantallen. Bovendien zijn van die 69.000 bedrijven zo’n 20.000 bedrijven betiteld als hobby-bedrijf. Hoe zit dat met overname en percentages?

Trouwens, met percentages kun je leuk spelen. Toen Sjoerd het bedrijf van z’n ouders overnam was hij de enige van de twaalf kinderen die interesse had. Dus nog geen 10 procent van de kinderen was opvolger. Als één van onze twee meiden interesse had gehad was dat 50 procent geweest.

Voorlopig gaat het aantal land- en tuinbouwbedrijven nog hard achteruit, want procenten zijn geen mensen!

Of registreer je om te kunnen reageren.