Commentaar

1070 x bekeken 4 reacties

Onduidelijke actie

Boerenprotest gebeurt in Nederland zelden massaal. Dat is nu ook weer zo. De Nederlandse deelname aan de ‘Nacht van Brussel’, van maandag op dinsdag, is erg bescheiden met minder dan tien trekkers.

Het grote kabaal moest komen van Duitse, Franse en zelfs Oost-Europese melkveehouders. De grootste boerenbond, LTO, doet dan ook niet mee aan dit protest tegen zo’n beetje alles tegelijk: lage melkprijzen, hoge voerkosten, vrije markt, alles wat boeren dwars zit.

Waar gaat het precies om? Publieke media die niet gehinderd worden door al te veel kennis, melden dat boeren protesteren tegen de lage melkprijs en voor meer subsidie. Is dat wel zo? Zo laag is de melkprijs niet momenteel. Wel is het voer peperduur. Correcter is dus om te zeggen dat het gaat om een kostendekkende melkprijs, wat ook een term is die de NMV en DDB graag hanteren. Die hebben het zelf in de eigen kanalen over een protest voor ‘flexibele marktregulering’. Eigenlijk is deze demonstratie dus een protest tegen de afschaffing van de regulering van de zuivelmarkten.

Verwarrend allemaal, en jammer ook. Een duidelijker communicatie was welkom geweest. Zeker omdat in Brussel genoeg gebeurt om voor de straat op te gaan. De gestrande begrotingsonderhandelingen zijn van zeer groot belang voor de landbouw. De kortingen op het budget die in de lucht hangen, raken boeren en het platteland direct of indirect. Een demonstratie voor behoud van landbouwbudget zou meer op zijn plaats zijn. En dan bij de eigen regeringen, met vereende krachten.

Laatste reacties

 • jfvanbruchem1

  volgens mij is vrije markt normaal,en inkomenssteun niet

 • schoenmakers1

  vrije markt is ook vrije arbeid en vrije milieueisen

 • aarthamstra1

  Griekenland er weer een 45 miljard extra steun bij ( geld van de burger.)
  De Multinationals lachen zich een bult (ZLTO) .
  Eerst had je 20/200 belasting betalende ondernemers .Dat is nu omgezet in een NIET betalende multinational zoals ZLTO. Die gaan echt niet protesteren in Brussel
  daar hebben ze achter kamertjes voor.
  Vraag me af als de burger ook blut is. wie dan de overheid betaald ,,,de producten koopt van de multinational. Einde oefening????????????????????????

 • agratax2

  aarthamstra1. Griekenland krijgt er het volgende deel van de toegezegde premie om onze economie aan de praat te houden. Ik zie iedere ondersteuning om begrotingstekorten waar dan ook binnen de EU controleerbaar te houden als verzekeringspremie om onze eigen handel te laten draaien. Wij geven Griekenland steungeld zodat zij dat bij ons weer kunnen uitgeven aan bv. voeding. De steun om uit een vallen van de EU te voorkomen wordt immers steeds verdedigd met 'Zonder EU hebben we geen economie meer. stort alles in'. Om deze economie / handel in de benen te houden sturen we eerst een zakgeld (cadeau want iemand die failliet is, is niet bij machte ooit terug te betalen) die dan weer via onze handelaren terug vloeit naar Nederland. Helaas maar voor het grootste gedeelte naar de handelaren en niet naar Staatskas.

Of registreer je om te kunnen reageren.