Redactieblog

1784 x bekeken 11 reacties

Natuur scheiden van Landbouw

Zo, we hebben wat willen. We stemden het CDA weg – zie de uitslagen op het platteland – en kregen er de VVD voor terug.

Het woord Landbouw is nu helemaal uit beeld verdwenen. We zijn gewoon een onderdeel van Economische zaken. Geen probleem, lijkt me. De liberalisering zet door en dan kun je het best bij een ministerie van Economische zaken horen.

Dat natuur en landbouw bij elkaar blijven vind ik jammer. Natuur past veel beter bij het ministerie dat milieuzaken beheert. Een weeffoutje van het nieuwe kabinet.

Ik ben namelijk van mening dat natuur en landbouw verschillende belangen hebben. Landbouw is een economische bedrijfstak. Dat zal na 2015, als het nieuwe landbouwbeleid ingaat, nog sterker worden. Het GLB gaat dan tot 2020 en ik ben er van overtuigd dat we het daarna met geen of heel weinig steun uit Brussel moeten doen. Daarom moeten we er voor zorgen dat we levenskrachtige bedrijven krijgen, die kunnen bestaan op basis van de prijzen, die de markt oplevert.

Natuurlijk moeten de vergoedingen voor agrarisch natuurbeheer blijven. Echter afkomstig van een ander ministerie en vooral bestemd voor boeren, die niet kiezen voor een economisch zelfstandig bestaan, maar voor boeren met steun uit de staatskas. Niks mis mee, maar het is een andere groep boeren.

Daarom: natuur scheiden van landbouw. Op twee verschillende ministeries en bestemd voor twee verschillende soorten boeren. Niet beter of slechter, maar anders.

Laatste reacties

 • politiek

  Goed idee. Twee verschillende soorten boeren. De tak die gebaseerd is op de economie. Daar gelden de wetten van euro,s. Uiteraard moet ook wel voldaan blijven worden aan de wetten van voedselveiligheid, welzijn dieren en milieu. Daarnaast meer de tak met steun uit de staatskas. Die krijgen er meer verbredende taken bij zoals productie van de biologische natuurlijke boerderijproducten. Mogelijk ook taken onderhoud natuur en omgeving dus. Het zal ook goed zijn om platteland levendig te houden op deze manier. Het gaat immers veel verder als de betreffende boer zelf.
  Wat betreft die eerste lijn gaat (Z)LTO ook verbindingen leggen met andere sectoren zoals de chemie, de ICT , energie en mestverwerking en bewerking en combinaties hierin.

 • schoenmakers1

  hoezo ook natuurlijk de wetten van die in andere landen niet van toepassing zijn, hier wel verplicht maken en niet de vergoedingen ervan, hoe krom kan men redeneren, dit slaat natuurlijk nergens op

 • Rip

  Helemaal eens met Politiek. Het noodzaakt de boeren ook om keuzes te maken. Iedereen wordt bij een strikte scheiding gelukkiger. In de toekomst zal een natuurboer met de marktprijzen toch niet kunnen bestaan. Dan is het beter dat hij kiest voor staatssteun. De echte boeren kun dan economisch verantwoorde bedrijven leiden.

 • minasblunders1

  Hebben de 'economisch zelfstandige boeren' hun miljoenenkapitaal bij elkaar gemolken dan? Dacht het niet! Deze 'zelfstandig economische boeren' profiteren van alle fiscale voordelen die er maar zijn, op grond van de prijsstijging van de grond die ONBELAST is.

  Er zijn inderdaad 2 soorten boeren: boeren die de dupe zijn van de grondprijsstijging en de 'economisch zelfstandige boeren' die meer dan wie ook uit de staatsruif vreten.

 • W Geverink

  Ik lees hier vaak over onderhoud van de natuur en ben nieuwsgierig wat dat inhoudt. Ik De natuur op mijn bedrijf is uit zichzelf ontstaan en moet zich zelf redden. Daarom heet het toch natuur? Het enige wat ik met mijn natuur doe is genoeg bomen zagen voor een winter aan brandhout.

 • Mels

  Ja W Geverink,daarom ben je ook naar Canada gegaan,hier brult half het land over natuur enz maar ze vergeten dat bijna 100% van de NEPTUUR in NL is AANGELEGD.

 • W Geverink

  Zeker weten Mels. We wonen in onze gemeente met 0.7 personen per vierkante km. Er is dus ook niet de mankracht om de bossen netjes op te ruimen, te snoeien en bij te harken voor een mooi strak georganiseerd nederlands bos

 • bankivahoen

  Ben maar blij W Geverink@ dat het bos er bij jullie echt bij ligt zoals het hoort ,en dat betekent laten liggen zoals het is en toegankelijkheid voor iedereen! Hier lopen ze soms met tientallen vrijwilligers dingen te doen zoals berken trekken en andere ondoordachte bemoeienissen om daarna grote slagbomen aan te brengen om alle mensen te weren. Alsof de mens weet wat het beste is voor de natuur.En als een gewone man een boompje wil rooien komen er diverse ambtenaren om het hoekje kijken.Blijft een raar land,waar de leefbaarheid steeds verder blijft dalen.Je hebt een goede keuze gemaakt in het verleden W Geverink!

 • gerstiroma

  ik woon als ex boer net over de Duitse grens en hier gaat het nog een beetje normaler met natuur en boer en ook eenvoudige bouwvoornemens van boeren en ook particulieren staat niet uitgebreid in de krant zo dat ook niet iedereen er maar ook bezwaar op kan maken

 • W Geverink

  Ook hier gaat het bosbezoek tegenwoordig niet als gepland. Op dit moment wordt mijn bos bewoond door crazy cow, een Angus beefkoe die 'haar' bos goed verdedigd. Als je niet het risico wilt lopen om achterna gezeten te worden door een boze koe blijf je er uit de buurt. We zijn het beest nu met luzernehooi in het open veld aan het lokken waar de eigenaar het met zijn paard en lasso hoopt te vangen. Ik zeg tegen hem dat deze agressieve koe in de diepvries hoord omdat het vragen is om ongelukken. Tja, maar ik weet niet of ik wel genoeg ruimte heb in de diepvries zegt hij. Wij hebben ook wat diepvriezers dus heb ik onmiddelijk mijn hulp aangeboden... Maar goed, mijn bos ligt middenin mijn grond en is voor het publiek niet toegankelijk. Echter vlak in de buurt is er meer dan tienduizend vierkante kilometer bos van de overheid wat jaarrond voor het publiek toegankelijk is.

 • Bison

  Ze weten in Holland niet meer wat natuur is.Holland is net een groot park,alles moet netjes aangeharkt wezen.
  Ik boerde vroeger midden in het 40 ha grote bos 'het leidsche hout',in Leiden. Je keek er in de winter dwars doorheen,buiten netjes bijgehouden boompjes en een paar vogeltjes was er eigenlijk geen natuur.
  Je glee op je bek over de stront van al de mensen die zonodig fifie even uit moesten laten,..en die mensen maar schelden tegen ons ,..hee strontboer,,je stinkt.
  Be blij dat ik daar weggegaan ben.

  Ik ben blij dat de natuur hier waar ik zit nog gewoon wild is en groot wild als hert en eland bijna dagelijks over m'n erf loopt.
  M'n ranch grenst aan een enorm groot natuurgebied en ik heb ook nog een paar honderd bunder bos op de plaats.Beren en wolven zie ik ook regelmatig nog.

  Nou dat is wat ik natuur noem.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.