Commentaar

8 reacties

Melkprotest buitensporig

De beelden zijn spectaculair. Een kolonne zware trekkers stoomt op naar het Brusselse hoofdkwartier van de Europese Unie, onderweg kilometerslange verkeersopstoppingen veroorzakend.

's Avonds tonen de tv-kanalen beelden van een 'melkoorlog'. Boze boeren spuiten onder hoge druk melk tegen de gebouwen van het Europese Parlement. Ook de mobiele eenheid krijgt de volle laag. Autobanden staan in brand.

De melkveehouders willen een hogere mellprijs, is het beeld. Vorig jaar was de opbrengstprijs beduidend hoger. Bovendien stegen de voerkosten, waardoor velen op het randje van hun bestaan balanceren. De strekking is juist, maar de cijfers deugen niet altijd. In Nederland ligt de melkprijs boven de 35 cent. En de kostprijs is zeker geen 50 cent.

Het is sowieso al een lastige, zo niet onmogelijke boodschap om in tijden van economische krimp en bezuinigingen voor meer inkomenssteun te pleiten, laat staan dit met harde acties af te dwingen. Lang niet alle melkveehouders steunen de actie van de radicale bonden. Het echte spel om de knikkers is veel subtieler. Het gaat om budgetten, inkomensteun en plattelandsontwikkeling. Nationale belangen spelen hierin een hoofdrol.

Boeren hebben gedreigd terug te keren naar Brussel als ze hun zin niet krijgen. Het zal ze niets opleveren; geen euro, geen sympathie. Alleen spectaculaire beelden.

Laatste reacties

 • sjaakbea

  Zowaar, een goede analyse, helemaal mee ens
  Sjaak van Essen

 • joannes

  Boeren dienen tegen elkaar te protesteren. Met al die uitbreidingen zijn ze hun eigen markt aan het bederven. Uitbreidingen die natuurlijk wel heel misleidend door allerlei subsidies ondersteund worden. Maar ja zolang de politiek de ene dag acteert als regulator en de andere dag als beschermheer, zullen protesten blijven.

 • Gerd

  In elk land is het anders, heeft Zwitserland gestegen geen quota, maar een levering recht voor drie jaar (ABC hoeveelheid) en hoewel de hoeveelheid melk is nu terug de prijs is niet altijd. Maar ze moet nu een boete betalen omdat het bedrag niet komt. Is het eerlijk als er een is al aangekomen in de markt.
  De levering zal worden verrekend direct na een half jaar of zelfs een maand, is het een van zijn melkveehouderij in kennis van haar maandelijkse leveringshoeveelheid.
  A - melk 60 cent, B - melk 50 cent en 28 cent voor C melk, veel het zelfde als de wereldmarktprijs.
  Beleid wordt gemaakt in Brussel, dus we moeten er ook eisen iets. Op zich doet niets.

 • Gerd

  niet cent maar Rappen!!!!
  1 € = 1,20 Franken!!!!

 • Koen Franken

  Zolang de melkveehouders aan het HANDJE van Brussel willen blijven lopen zijn het geen ondernemers , de opbrengstprijs van het product dient uit de markt te komen maar men wil dit blijkbaar niet snappen

 • Mels

  tini,hulde!!!

 • Mozes

  Mee eens tini.

 • arnomiedema1

  Geachte heer Vullings,

  U doet een aantal uitspraken die feitelijk niet kloppen.
  Zo stelt u o.a. dat de kostprijs “zeker geen 50 cent” is. Ik wil het Dairy Report 2012' van het IFCN onder uw aandacht brengen waarin voor Europa een kostprijs staat vermeld van 48 cent voor 2012. Nederland heeft tot nu toe nooit onder de gemiddelde Europese kostprijs kunnen presteren, dus de opmerking “zeker geen 50 cent” lijkt me voorbarig en niet onderbouwd.

  Wat mij vooral stoort in uw commentaar is het feit dat u stelt dat wij voor meer inkomenssteun naar Brussel gingen. Terwijl het Agd en Boerderij Vandaag alle EMB-persberichten (vertaald) van ons hebben gekregen waarin de doelen van deze actie zijn verwoord. Het woord inkomenssteun komt daarin niet voor.
  Daar is een andere club vóór.

  Aannames op gevoel, horen niet thuis in een column van een hoofdredacteur. Ik zou graag zien dat u in het vervolg eerst achtergrond informatie bij de DDB inwint wanneer u uw redactionele bijdragen over de EMB of de DDB voorbereid en niet op de hoogte bent van de inhoud.

  Als u zich op de feiten baseert, is het prima dat u uw eigen persoonlijke overwegingen en conclusies ventileert. Wanneer u echter uitspraken doet die aantoonbaar niet kloppen met onze berichtgeving, dan bent u wat mij betreft als journalistiek medium, ongeloofwaardig. En aangezien ik jaren uw blad lees, vind ik dat een ontluisterende conclusie.

  Met vriendelijke groet,
  Sieta van Keimpema,

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.