Redactieblog

7 reacties

Landbouw is voor kabinet-Rutte alleen nog economie

Haagse fratsen noemt oud-staatssecretaris Henk Bleker het schrappen van de term ‘landbouw’ uit de naam van het ministerie. Landbouw valt voortaan onder het ministerie van Economische Zaken. Een opmerkelijke keuze van kabinet-Rutte II.

Bij de vorming van kabinet-Rutte I werd gesproken over het opheffen van het ministerie van landbouw. Het kabinet wilde fors bezuinigen op de rijksuitgaven en een afzonderlijk departement voor landbouw was niet meer nodig. Het gevolg: het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werd ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken. De naam landbouw bleef nog wel behouden in de naam van het nieuwe ministerie, mede door de lobby van boerenpartij CDA aan de onderhandelingstafel.

Twee jaar later kan het naambord van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie weer van de muur worden geschroefd. Visitekaartjes kunnen worden vernietigd en de voorraad briefpapier kan als kladpapier fungeren. Het ministerie heet weer Economische Zaken.

Christenunie, SGP en CDA stelden vragen over de naamswijziging. Ze zijn bezorgd over de aandacht voor de land- en tuinbouw, nu de naam geschrapt wordt. Informateur en de huidige minister van Economische Zaken, Henk Kamp verdedigt het besluit met de woorden dat de agrarische sector zich zo goed ontwikkeld dat het een economische hoofdzaak is voor Nederland. Als Kamp denkt aan Economische Zaken, denkt hij aan de geweldige landbouwsector, zei Kamp tegen de bezorgde politici. CDA-leider Sybrand Buma is niet overtuigd en ziet geen aanleiding voor een naamswijziging van het ministerie.

Nederland is zeker niet het enige land dat geen ministerie van landbouw meer heeft. In België veranderde de naam van het ministerie van Middenstand en Landbouw naar Federale Overheidsdienst voor Economie, KMO, Middenstand, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschap. In Zweden werd het landbouwministerie in 2010 omgedoopt tot ministerie van het platteland. Zelfs typisch landbouwland Nieuw-Zeeland heeft sinds begin dit jaar een ministerie van Primaire Industrie.

Toch hebben de meeste landen nog wel een écht landbouwministerie: Duitsland kent nog wel een ministerie voor Voedsel, Landbouw en Consumentenbescherming, in Denemarken heet het ministerie nog altijd ministerie van Voedsel, Landbouw en Visserij en ook Frankrijk heeft nog het ministerie van Landbouw, Voedsel en Visserij, net als Spanje. In de Verenigde Staten heet het gewoon: ministerie van Landbouw.

Nederland lijkt uniek door niet alleen de term landbouw te schrappen, maar ook geen verwijzing meer te hebben naar voedsel of de primaire sector. Het baart bij sommige partijen terecht zorgen over de aandacht voor de primaire sector. Het signaal naar de buitenwacht is in ieder geval duidelijk: de agrarische sector is een economische sector en wordt als zodanig bekeken. De sector is niet anders dan andere economische sectoren en zal dus ook op eigen benen moeten staan. Lastig is dan wel uit te leggen dat de regering zich wel inhoudelijk met de landbouw wil bemoeien. Denk aan de dierenwelzijnskwestie. Dat lijkt ver af te staan van een economische aanpak.

Laatste reacties

 • John*

  misschien is dat het probleem, met de verstedelijking is de verbinding landbouw en voedsel minder sterk!. misschien moet voedsel weleens terugkomen in de naam van een ministerie?

 • joannes

  Duidelijk is in ieder geval dat de politiek in Nederland de primaire voedsel producent als de rest van de economie wil zien. Misschien is het het proberen waard maar er zijn wezenlijk verschillen met andere sectoren die nu geen aandacht krijgen in de discussie van afschaffen en wegsaneren. Een boer of tuinder produceert geen simpel product voor consumptie! Ten eerste is een belangrijk productiemiddel de grond waarop hij verbouwd, ten tweede is hij een grootverbruiker van water en afvalstoffen, ten derde produceert hij een belangrijk deel van het dagelijks menu; voedsel, ten vierde is hij een van de belangrijkste in- en exporteurs, ten vijfde is hij een grootverbruiker in medicijngebruik, ten zesde vormt hij de sociale samenleving buiten de stedelijke gebieden, enz,enz, De verschillen met bv een Philips en een Akzo of een Ahold zijn totaal! Deze bedrijven concentreren werkgelegenheid en traffic en worden gezien als een noodzaak voor de services van de gemeenschap en breiden ongehinderd, en vaak nog gestimuleerd, uit. Steden, Provincies en zelfs op Nationaal niveau concurren voor een vestiging van bedrijven met industrie parken en faciliteiten. En alles in concurentie met landbouw! Ik denk dat met het gemak dat waarmee landbouw is opgeheven demonstreert dat voor de politiek de primaire sector niet begrepen is. Of.....met de verkeerde focus gerepresenteerd is!

 • Nines

  Typische reactie voor Den Haag. Er moeten miljarden bespaard worden, dus passen ze eens in de twee jaar de namen van de ministeries aan met alle chaos & kosten van dien. Landbouw is voor hun een ver-van-het-bed-show. Noemen ze het een van de grootste motors van de economie, maar plaatsen ze het als een ondergeschoven kindje weg. Ach, misschien moeten we ons er maar niet teveel zorgen over maken, over twee jaar gaat toch alles weer op de schop.

 • Abalo

  Gedeeltelijk juist wat België betreft;dit is de naam van de federale dienst van het ministerie met bevoegdheid naar Europa toe,maar de beide regio's hebben ieder een ministerie met eigen landbouwbevoegdheid ;voor Vlaanderen is dit Landbouw en Visserij.Best vooraf eens informatie inwinnen

 • hvr

  Precies Joannes, helemaal eens. Naast grond etc. werken boer en tuinder met levend materiaal: een enorm verschil met alle andere economische sectoren lijkt mij. En daarom ook steeds zo (terecht of onterecht) in the picture als het over emoties gaat.

 • Albert Kuyerhuis

  Het wegpoetsen van de agrarische sector uit de naamgeving is helemaal niet zo verwonderlijk. Het departement van Landbouw was immers meer gericht op de verwerkers van de producten dan op de agrarische tak als zodanig.

  Na WWII was de agrarische tak het snelst terug op haar vooroorlogse productiepeil en zorgde het voor de hoognodige deviezen door uitvoer van de produkten. Ook nu nog zorgt de agrarische tak naast eigen voedselvoorziening nog voor een zeer grote bijdrage aan het uitvoerpakket. Dit is opmerkelijk want de overheid is beslist niet agrarier-vriendelijk want de boer wordt steeds meer in het keurslijf van boekhouder gedrongen.

  Den Haag is natuur-vriendelijk maar boer-vijandig: liever recreatie met vuilnis dan vee met mest.

 • koestal

  De Chinezen kopen in Nederland alle babymelk op,weer een nieuwe economische ontwikkeling,wat volgt ?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.