Redactieblog

8 reacties

Kaasdivisie FrieslandCampina FC-knudde?

Bij FrieslandCampina levert de kaasdivisie vorig jaar een verlies op van 97 miljoen euro. De A-ware groep, veel kleiner, boekte een winst van 14,5 miljoen euro. Ra ra hoe kan dat?

Ik begrijp het niet. A-ware koopt de kaas van verschillende productiebedrijven. In pakhuizen slaan ze de kaas op, rijpen die, verpakken het en verkopen het aan de winkel. Ook van FrieslandCampina wordt kaas gekocht.

We mogen er van uitgaan dat FrieslandCampina de kaas voor een goede prijs aan A-ware verkoopt. Dan volgt het traject van opslag enzovoort. Dat doet FrieslandCampina ook. Onder aan de streep verliest die dan bijna honderd miljoen euro, terwijl A-ware bijna vijftien miljoen winst maakt.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat A-ware beter is in opslag, rijping, verwerking en verkoop van kaas. Beter dan FrieslandCampina. Anders is het onmogelijk dat met hetzelfde product de één forse winsten maakt en de andere grote verliezen. Misschien moeten de kaasbobo's van FC wel in de leer bij de deskundigen van A-ware.

FrieslandCampina zal tegenwerpen dat hun kaasbedrijf niet vergelijkbaar is met dat van A-ware. FC doet ook de productie van kaas.

Welnu, dat verandert volgend jaar. Als A-ware de kaasfabriek in Heerenveen straks in gebruik heeft zijn de bedrijven vergelijkbaar. We kunnen dan beoordelen of de kaasdivisie van FrieslandCampina echt FC-knudde is.

Laatste reacties

 • agratax2

  Vergaderboer. Wat de reden van dit verschil is weet ik niet. Eén ding is duidelijk de productie kosten kunnen het niet zijn, want dan verkoopt FC onder de prijs en in zo'n geval lijkt het mij beter om de productie te stoppen. Ik denk dat A-ware weet hoe je waarde toevoegt aan kaas. In ieder geval kopen zij bulk en verkopen keurig afgewogen kaas en plakjes kaas en andere voorbewerkte vormen. Zou hier de winst zitten?? FC is kennelijk niet in staat om hun kaas te verkopen met een extra PLUS op de productie kosten zij hebben kennelijk niet het A-ware verhaal bij de pakjes die het schap in gaan.

 • Mozes

  Er is nog een reden voor dit verschil. De winst wordt berekent op basis van de garantieprijs plus de prestatietoeslag. Als andere divisies zoals CPI of ingrediënten veel winst maken en dus een hoge prestatietoeslag opleveren wordt in de winstberekening van de kaasdivisie uitgegaan van een hogere melkprijs. Deze melkprijs kan in de kaas echter niet waar gemaakt worden waardoor hier in de boeken een verlies ontstaat. Tevens wordt bij de kaasdivisie van FC de opbrengst uit room en wei niet meegeteld. Bij bv DOC gebeurt dit wel.

 • luuk.niemeijer1

  Doordat A-ware kaas inkoopt van FrieslandCampina tegen een prijs die gerelateerd is aan de markt prijs van kaas is het verlies zo groot. Het resultaat van de kaasdivisie van FC draait verlies doordat de kostprijs(lees melkprijs + kaasproductiekosten) hoger ligt dan de verkoopprijs. En dit is nu net de prijs die A-ware betaald. Maar nu A-ware zelf een kaas fabriek gaat bouwen heb ik er wel vertrouwen in dat de kaas prijs weer kostendekkend wordt, anders begonnen ze er niet aan. Gelukkig heeft ook FC geïnvesteerd in de verwerking en verpakking van kaas en kunnen ze daar wat extras verdienen. Beste vergaderboer het verlies bij de kaas divisie is alleen een papieren verlies met als uitgangspunt de aan de FC-boeren betaalde melkprijs, als je de DOC-melkprijs als uigangspunt neemt kom je op een beter resultaat uit dus vergelijk geen appels met peren.

 • Rip

  Luuk zegt dus dat FrieslandCampina de kaas met verlies verkoopt. Dat is raar. Dan is FC dus geen marktleider en heeft geen macht. En ik meen dat we daarvoor FC hebben opgericht. Zou het ook kunnen dat de kostprijs van FC veel te hoog is door al die dure mensen in de verschillende mangementslagen? Is een plattere organisatie, zoals A-ware, niet veel goedkoper? FrieslandCampina verdient het geld in het verre Oosten. In Nederland zou men de DOC-melkprijs vermoedelijk niet eens uit kunnen betalen. Hoe zit dat dan, Luuk?

 • Mozes

  Rip, lees mijn reactie # 2.

 • Rip

  Dan zijn we het eens, Mozes, dat FrieslandCampina niet in staat is winst te maken op kaas. Dat ligt volgens mij aan een te hoge kostprijs en te weinig verkoopkracht. Voor mijn gevoel ga je daaraan voorbij.

 • Mozes

  Nog een verduidelijking: Het ziet er naar uit dat we in de kaasproductie dezelfde bizarre toestand krijgen als in de varkensslachterij. Jaren geleden heeft een slachtafvalverwerker een varkensslachterij overgenomen. Niet omdat men dacht te verdienen met het slachten van varkens, dat is alleen maar kostprijsproductie maar omdat men verzekerd wilde zijn van de aanvoer van slachtafval. In het slachtafval werd vervolgens de winst gemaakt.
  Met de kaas gaat het dezelfde kant op. Kaasproductie is kostprijsproductie wat amper de garantieprijs kan opbrengen. De winst moet tegenwoordig gehaald worden uit de wei wat vroeger afval was zonder waarde. Het is een teken aan de wand dat Fonterra niet geïnteresseerd is in kaas maar alleen in wei.
  Als je nog wat wilt verdienen in de kaas dan kan dat alleen met merkkaas, speciaalkaas en vooral het veredelen en vermarkten van kaas.
  Verder wil ik nog opmerken dat wanneer bij DMK of DOC het rendement van alleen de kaas wordt berekent op basis van garantieprijs plus prestatietoeslag ook daar de cijfers donker rood zullen zijn.

 • helvo2

  dat komt omdat FrieslandCampina een hoge melkprijs betaald aan de boeren en die als kosten tellen bij de kaasfabrieken.(melkprijs inclusief prestatie toeslag)

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.