Redactieblog

3 reacties

Groot maken of groeien

Kijk naar Vion, Forfarmers, Greenery, Agrifirm, FrieslandCampina, Accon AVM, ze hebben als overeenkomst dat ze allemaal onstuimig zijn gegroeid. Vaak eerst op eigen kracht en daarna door fusies en acquisities groot gemaakt.

Groot groeien creëert kracht en weerbaarheid. Groot worden door samenvoeging van bedrijven geeft cultuurproblemen en leemte in focus. Van tevoren kun je veel voorbereiden en je illusies maken over veronderstelde synergie, maar op het moment van samengaan moet het ook nog maar gerealiseerd worden. De Vion: de basis ontwikkeld uit kracht, de uitbreiding met tal van acquisities met een niet goed doorkauwde strategie maar wel met een zak met geld van 780 miljoen van de ZLTO. En nu in een groot proces van reorganisatie, waar miljoenen verdampen, deels door afstoten van niet rendabele onderdelen of verkoop van bedrijven die dan plots niet meer tot de core business behoren. Agrifirm en Forfarmers, twee voerbedrijven, de een coöperatief, de andere particulier, zijn beide de laatste jaren ook snel gegroeid en let maar op: Agrifirm toont bestendigheid, nuchterheid en springt niet verder dan de pols lang is. Forfarmers heeft een aandoenlijke marketing, maar haar aankoopgedrag toont tekenen van hoogmoed en krijgt m. i. een vervolg met een stevige reorganisatie over twee jaar. Greenery, een maaksel van Cees Veerman, is nooit geworden wat het zou worden, de ontwikkelingen op de bedrijven van de leden/tuinders zijn sneller gegaan dan de Greenery kon bijhouden.
AVM, een accountantsclub die tien jaar terug op sterven na dood was tot met een paar kloeke mannen er een aansprekende organisatie van is gemaakt, vervolgens gefuseerd met Accon en toen om het leven geacquireerd. Voor de onstuimige groei onvoldoende bemensing van de snelgroeiende organisatie en nu grote ontevredenheid bij klanten. En ja, FrieslandCampina: uit fusie ontstaan, strategie uitgestippeld en maar reorganiseren en acquireren. Vervolgens weer reorganiseren en afschrijven, hopelijk met het beoogde resultaat.
De les voor onze organisaties vertoont grote gelijkenis met de boerderij: groter groeien uit eigen kracht is een duurzamer verdienmodel dan met gekregen geld.

Laatste reacties

  • ikkethuis

    noem bij dit lijstje ook maar floraholland, deze weet op het moment ook van gekkigheid niet wat het met het cooperatief vermogen moet doen. Het jeukt in de handen van de bestuurders met grootheidswaanzin. Zichzelf delen ze al een flink salaris toe. Vele leden die het opgebracht hebben, en nu willen stoppen, zien dat hun oudedag wat in hun berdrijf zit, niets meer waard is. Moderne boeven noem ik ze.

  • info249

    helemaal mee eens ,schaalvergroting op geleend kapitaal lijd tot een hogere kostprijs dus kansloos . En let op er volgt nog een periode met een sterke inflatie op de kostprijs. Maar er is voor vele bedrijven nog een uitweg.

  • John*

    met groeien met geleend kapitaal is niets mis als de kostprijs harder daalt dan dan de extra rente lasten. Ik heb vion alleen maar zien verbreden en niet specialiseren. Door te specialiseren daalt de kostprijs door te verbreden moet de stijging van de rentelast komen uit betere opbrengstprijzen (betere service door het kunnen leveren van een breed pakket bijvoorbeeld).

Of registreer je om te kunnen reageren.