Commentaar

4 reacties

Grond en geld verkwanseld

Gemeentes hebben afgelopen jaren veel grond gekocht. Veel te veel, blijkt nu. Tienduizend hectare aangekochte grond ligt te wachten op een nieuwe bestemming als woon- of industriegebied die waarschijnlijk nooit komt. De grond is voor de hoofdprijs opgekocht en wordt nu voor spotprijzen tijdelijk verhuurd of aan boeren of soms zelfs terug verkocht. Een kostenpost van 3 miljard euro, schat accountantskantoor Deloitte.

Voor deze individuele boeren is het leuk dat ze financieel goed af zijn. Verkopen voor een ‘rode’ bestemming was nooit erg problematisch – vanwege de goede betaling en vanwege de kans op onteigening in naam van het algemeen belang. En ze kunnen de grond nu goed gebruiken in tijden van hoge voerprijzen en behoefte aan mestafzet. Het algemene belang blijkt echter ernstig in het geding. Gemeenschapsgeld is slecht besteed.

Ook een ander collectief goed is verkwanseld, namelijk open ruimte. Landbouwgrond is te lang gezien als iets wat zo gauw mogelijk omgebulldozerd moet worden naar een andere bestemming. Boeren zijn te makkelijk van hun land gejaagd, vaak met het verhaal dat 'landbouw toch geen toekomst heeft'. Gelukkig wordt dat verhaal nu steeds minder gehoord. Maar nu de zeepbel is geknapt, zitten gemeentes en ook provincies, met de gebakken peren. Hopelijk hebben ze hun lesje nu geleerd en gaan ze voortaan zuiniger om met schaarse grond.

Laatste reacties

 • kiepel

  3 miljard gedeeld door 10.000Ha is 3 ton! per ha. Sinterklaas bestond dus wel.

 • gjcamps

  Als bouwgrond is/was de marktwaarde vele male hoger:
  10.000 ha x100 euro /m2 = 10 miljard euro

 • Mozes

  kiepel, bij ons in de buurt (Twente) werd een aantal jaren geleden 4 ton per ha betaald door projectontwikkelaars.

 • ed12345

  Leuk is dat de gemeentes nu eindelijk zelf op hun bek gaan het jammere is dat dit terug vehaalt wordt op de belasting betaler

Of registreer je om te kunnen reageren.