Commentaar

Geen pardon voor zeugenhouders

Een kleine vijftig bedrijven houden de dragende zeugen op 1 januari nog niet in verplichte groepshuisvesting.

Staatssecretaris Co Verdaas van landbouw heeft voor deze 2 procent van de zeugenbedrijven geen speelruimte, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. ”Nederland houdt vast aan de deadline van 1 januari 2013”, aldus de staatssecretaris.
Respijt zou ook een verkeerd signaal zijn aan de collega’s die de afgelopen jaren wel investeerden in groepshuisvesting. De varkenshouders kennen al vijf jaar de deadline voor invoering. Verdaas’ voorganger Henk Bleker heeft al vaker aangegeven dat van uitstel, zoals bij het verbod op batterijen in de legpluimveehouderij, geen sprake is.
En toch kan er een goed excuus zijn voor het overschrijden van de datum. Varkenshouders kunnen verstrikt zijn geraakt in vergunningsprocedures, die soms langer dan
5 jaar duren. Vooral als zij alle moeite hebben gedaan om partijen tegemoet te komen, is de dwangsom op overtreding een hard gelag. De NVWA bezoekt de bedrijven al die hebben aangegeven per 1 januari niet klaar te zijn. De inspecteurs zouden een ’hardheidsclausule’ kunnen opnemen. Voor de notoire weigeraars, of boeren die op uitstel gokten, kan geen pardon gelden. Zij moeten de ’boete’ betalen. Als deze hoog genoeg is, lost het probleem zichzelf op.

Of registreer je om te kunnen reageren.