Redactieblog

Geen paniek

Snel en stabiel was wat ze wilden. En elkaar wat gunnen. Na een duidelijke verkiezingsuitslag waarin VVD en PvdA tot elkaar veroordeeld worden, sluiten Rutte en Samsom zich op in een kamertje en gebeurt wat in gijzelingssituaties wel vaker gebeurt: ze worden bijna-vrienden.

In korte tijd smeden ze samen een regeerakkoord en in rap tempo sturen ze een stelletje ministers naar de koningin voor een bordes-foto en een beëdigings-toneelstukje. Eventjes is Nederland onder de indruk van hun kordate optreden. Iedereen weet dat we in een crisis zitten en 16 miljard moeten bezuinigen en dat we daar samen onze schouders onder moeten zetten. Eventjes. Totdat blijkt dat de sommetjes misschien niet kloppen. En totdat mensen zich realiseren wat de nieuwe regelingen voor hun eigen huishouding zouden kunnen gaan betekenen. Boosheid, onrust, verwarring, onzekerheid en wantrouwen over de inkomensafhankelijke zorgpremie en de belastingmaatregelen overheersen nu. Repareren en aan knoppen draaien is het antwoord… Maar draaien die knoppen wel dezelfde kant op?

In datzelfde regeerakkoord staan nog veel meer zaken die onrust veroorzaken. Voor de lange termijn (2025) heeft het kabinet het perspectief van vijf landsdelen en gemeenten van tenminste 100.000 inwoners voor ogen. De waterschappen worden samengevoegd met de landsdelen en verdwijnen uit de grondwet. In deze kabinetsperiode worden Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samengevoegd, waarbij over de positie van de Noordoostpolder later een beslissing valt. Waterschapsverkiezingen gaan plaatsvinden op de dag van de verkiezingen voor Provinciale Staten.

Voor mij is nu onduidelijk bij welke gemeente ik straks ga behoren, bij welk landsdeel, bij welk waterschap en wat mijn netto inkomen zal zijn.

Snel en stabiel gaan niet samen, dat blijkt. Niet in paniek raken is wat ons rest…

Of registreer je om te kunnen reageren.