Commentaar

1129 x bekeken

Frau Máxima

Niks ten nadele van kroonprins Willem-Alexander, maar wie de foto's van het bezoek van het koninklijk paar aan Brazilië goed bekijkt ziet toch vooral een stralende prinses Máxima.

Of het nu op de netwerkbijeenkomst met carnavaldansers in de Jockey Club in Sao Paolo is, de tentoonstelling Connecting Concepts, opening van zuiveringssystemen voor water en gas of een rondleiding op een KI-station van CRV Lagao, Máxima staat in het middelpunt. De prinses trekt met haar spontane houding alle aandacht.

En dat is nou precies wat het officiële Nederlandse bezoek, zonder koningin Beatrix heet het geen staatsbezoek, beoogt. Het koninklijk paar als trekker van een handelsmissie aan de opkomende economische grootmacht Brazilië.

De imposante stieren op het KI-station in Sertãozinho zorgen op hun beurt voor respect. Het bestijgen van een kunstkoe en sperma vangen is voor de buitenwacht sensationeel. Prins Willem-Alexander legt een eredekentje op de rug van Backup, de vruchtbaarste stier ter wereld. Wat ongemakkelijk, dat wel. Prinses Máxima aait het dier, lacht. Het zijn mooie beelden.

Máxima werpt zich op als ambassadrice van Nederland bv, en doet dat uitstekend. Nederland kan zich geen beter uithangbord voorstellen. Je moet er niet aan denken dat een Frau Antje als boegbeeld meereist. De karikatuur van de Nederlandse boerin doet het voor de kaasexport in Duitsland goed, maar dekt niet de lading van Nederland als innovatief land.

Als resultaat van de handelsmissie inspecteert een Braziliaanse delegatie in 2013 Nederland. Zo staan er twintig kaasbedrijven op de lijst voor certificering voor export. Ik stel voor om dan ook Frau Antje thuis te laten, en Máxima opnieuw in te zetten als boegbeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.