Commentaar

3 reacties

ForFarmers naar de beurs

ForFarmers gaat naar de beurs. Het voerbedrijf neemt daarmee definitief afscheid van haar roots als boerencoöperatie.

Afgelopen jaren sorteerde het bedrijf hier al op voor. Om aantrekking van vreemd kapitaal en groei in het buitenland makkelijker te maken, waren de boeren/leden/eigenaren al op afstand gezet via een aandelenconstructie. Nu komt de volgende stap eraan: een notering aan de effectenbeurs.
Het is een opmerkelijke, interessante en uitdagende ontwikkeling. Opmerkelijk omdat de overname door ForFarmers van Hendrix (vorige eigenaar: het beursgenoteerde Nutreco) de balans in de Nederlandse mengvoerwereld juist fors liet doorslaan naar de coöperatieve kant. Nu komt er weer evenwicht. Dat is interessant: de beide grootste ’voerjongens’ in Nederland – ForFarmers en Agrifirm – zijn nu ook tegenpolen als het gaat om het bedrijfsmodel. En het is uitdagend omdat de voerwereld bekend staat om de krappe marges. Introductie op de beurs geeft toegang tot het grote geld, maar hebben investeerders vertrouwen in de veevoerhandel?
Voor boeren schept het in ieder geval helderheid. Die zitten niet meer in de dubbelrol van bedrijfseigenaar die rendement wil zien, en klant die zo goedkoop mogelijk voer wil. Het wordt gewoon weer ouderwets onderhandelen op het scherp van de snede. Is die boer daar beter mee af dan bij de coöperatie? Een objectief antwoord is amper mogelijk. Er zijn nu eenmaal twee smaken: 'coöperatieboeren' en 'particulieren'.

Laatste reacties

 • Richard uit de grensstreek

  Klein wordt groot, groot wordt weer klein.

 • joannes

  Er zijn méér smaken dan particulieren en coöperatieboeren: http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Blogs/2012/11/Taken-uit-de-keten-naar-het-eigen-bedrijf-1103301W/
  Een remodeling van de gehele keten! En dat zal de groot verbruikers, innovatieve bedrijven naast de huidige bedrijfskolom zetten die daarmee concurrentie kracht winnen en de achterblijvers dwingen de hogere kosten met schaalvergroting proberen op te lossen. De toekomst zal het uitwijzen!

 • koestal

  boeren van For Farmers hadden toch al aandelen,waarom nu naar de beurs ? die aandeelhouders nemen toch geen voer af maar gaan dan wel met de winst lopen

Of registreer je om te kunnen reageren.