Redactieblog

16 reacties

Eindelijk weer eens naar Brussel

Toen in 1991 de Ov-jaarkaart voor studenten werd ingevoerd, protesteerde de studenten luid. De studiebeurs ging destijds om die reden ook naar beneden, dus de studenten vonden het een sigaar uit eigen doos.

Ik dacht dat het de toenmalige minister van onderwijs, Deetman, was die zei: “wees er maar blij mee, als de kaart ooit wordt afgeschaft, staan jullie hier weer te protesteren”. En inderdaad, nu het gratis reizen voor studenten wordt wegbezuinigd, wordt er luidkeels protest aangetekend. Deetman had een vooruitziende blik. Bij de invoering van het melkquotum, in 1984 klonken er luide protesten van de boeren. Vele rechtszaken werden aangespannen tegen de toenmalige minister Braks. Ik herinner mij niet of deze ook zo vooruitziend was, dat hij protesten tegen de afschaffing van het melkquotum voorspelde. Toch was het deze week zover: eindelijk trokken onze melkveehouders weer met trekkers naar Brussel om de EU-gebouwen met melk te besproeien. Het melkquotum moet blijven! De boeren in Brussel hebben gelijk. Of het melkquotum werkelijk zal verdwijnen in 2015 zal moeten blijken, maar als dat zo is durf ik wel te voorspellen dat melkveehouders de weg naar Brussel nog veel vaker zullen bewandelen. Oude tijden, toen de boeren vrijwel elk jaar in Brussel stonden om de interventieprijs te verhogen, herleven. Met het loslaten van de landbouwmarktordening gaat het zelfs om heel oude tijden: de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, de tijden van de grote landbouwcrises. Kennelijk moeten de lessen uit die jaren opnieuw worden geleerd: de vrije markt werkt niet voor de primaire landbouw. Men behoeft nauwelijks vooruitziend te zijn, om te beweren dat, bij het doorgaan van de liberaliseringsplannen, de melkveehouderij binnen twintig jaar uit Nederland verdwenen zal zijn.

Laatste reacties

 • Rozalien

  En waarom werkt de 'vrije markt' niet? Omdat het voor boeren geen 'vrije markt' is. Die term wordt doorlopend misbruikt door de groei-lobby. Vrije markt bestaat bij de gratie van keuzevrijheid voor àlle partijen in de keten. Bij melkveehouders is dat niet meer het geval. Vroeger kon schoonpappa kiezen uit 5 melkfabrieken in de buurt, en hij had er ook nog een stem. Maar in heel Europa zijn de coöperaties nu zo groot geworden dat de leden/boeren vrijwel geen invloed en geen keuze meer hebben. Dat weerspiegelt zich in de rendementsverschillen: melkfabriek >20%; retail >20%; melkveehouder (als de boer het goed doet!) 0,3%. En dat zal alleen maar slechter worden als het Melkpakket ongewijzigd blijft. Dit is geen hogere wiskunde. Niet verwonderlijk dus, dat ze weer eens naar Brussel zijn getrokken.

 • kesboer

  +1 voor Rozalien

 • kalkar

  Ach ja, altijd maar weer die koeieboeren, cq, subsidieboeren. En altijd maar klagen. Ik als varkensboer heb al 5 jaar geen ene klote verdiend, en mij laten ze verrekken!

 • aardappelboer

  precies, vorig jaar de aardappelen ook afgeleverd onder kostprijs dan staan we toch ook niet meteen in brussel, dat is vrije marktwerking.

 • H. Wipstat

  Jankers dat zijn het. De huidige generatie melkveehouders is verslaafd geraakt aan de subsidiestroom uit Brussel, en weet niet eens meer wat ondernemen is...

 • Mozes

  Rozalien, het lage rendement in de melkveehouderij wordt veroorzaakt doordat de omzet in verhouding tot het geïnvesteerd kapitaal veel te laag is.
  Een melkfabriek die 50 miljoen kost en een omzet haalt van 500 miljoen heeft een omzet die 10 maal hoger is dan het geïnvesteerd kapitaal.
  Een winkel die 200000 kost en een omzet haalt van 4 miljoen heeft een omzet die 20 maal hoger is dan het geïnvesteerd kapitaal.
  Een melkveebedrijf met een handelswaarde van 3 miljoen en een omzet van 300000 heeft een omzet die slecht 0,1 maal het geïnvesteerd kapitaal bedraagt.

 • Mozes

  Nog een aanvulling:
  Als je op een melkveebedrijf met een handelswaarde van 3 miljoen een rendement wilt halen van 20% dan zou dat betekenen dat je dus een rendement haalt van 600000 op een omzet van 300000 !!!!!

 • politiek

  Mozes, Als die winkeliers ook zoveel subsidie gaan krijgen opdat het inkomen niet meer behaalt hoeft te worden uit verkoop winkelartikelen , dan zal de waarde van winkels alleen maar stijgen ! . Een pure luchtballon dus. Zolang er nog zoveel betaald wordt voor agrarische gronden en die dure nieuwe trekkers , vaak meerdere per bedrijf ! , is er NIETS aan de hand op die melkveebedrijven. Dan zijn het inderdaad miljonairs die nog inkomenssteun willen hebben ook ! . Inkomenssteun betaald door de belastingbetaler. !

 • agratax2

  Wees blij dat de boeren nog naar de Brusselse burelen kunnen om hun ongenoegen over hun inkomen duidelijk te maken. Hoe lang kan dit nog? Hoe lang zullen de burelen nog bewoond worden door ambtenaren die hun stinkende best moeten doen om Europa bijeen te houden en de Euro tegen omsmelten te beschermen? Met andere woorden is het huidige Europa hetzelfde lot bezworen als alle haar voor gegane Superstaten de afgelopen 2000 jaar. Herhaalt de geschiedenis weer eens en gaat de politiek zich te buiten aan dagdromen ten kosten van de aan hen overgeleverde boeren, burgers en buitenlui?

 • joannes

  Mels wanneer je die rekensom van jouw ziet en vergelijkt met het optimisme waarmee boeren investeren klopt er iets niet! En wat er niet klopt is dat dat op geinvesteerd kapitaal zeer weinig in werkelijkheid wordt afgeschreven terwijl voor de fiscus de ¨normale¨ ondernemingsregels opgaan! Nu dat is het nieuwe verdienen van de boeren! Zij investeren en schrijven netjes af om maar vooral weinig voor de belasting te verdienen en vervolgens kunnen ze met de getaxeerde waarde ineens veel vreemd geld lenen, wat ook de laatste jaren aanzienlijk goedkoper geworden is! Dus dankzij de mismatch economische verdiencapaciteit en de groeiende marktwaarde dankzij goedkoper vreemd geld voor financiering, wanen boeren zich rijk! Terecht voor diegene die zijn bedrijf nu verkoopt maar de toekomst moet uitwijzen of dat vreemde geld, de liquiditeit, in de toekomst ook die meerwaarde blijft steunen. Stel je voor dat de rente een keer gaat stijgen en... toevallig ook de consumptie, dus de prijzen, gaan dalen. Dan is het gebeurt met de waardestijging en wordt elke taxatie een tegenvaller ipv een meevaller. Precies zoals nu in de huizenmarkt.

 • minasblunders1

  Juist Joannes, dat is precies waar het om draait. Het gekke is dat deze boeren dat zelf helemaal niet in de gaten hebben. Zij vinden zichzelf goede ondernemers! In werkelijkheid worden ze gesponsord door de fiscus op grond van een luchtbel. Zoals ik altijd al zeg: totdat de grondprijs stagneert of daalt. Dan gaan er heel gekke dingen gebeuren.

 • Mozes

  Joannes, boeren kunnen niet meer geld lenen door de waardestijging van ontroerend goed. De mate waarin iemand geld kan lenen is afhankelijk van zijn betalingscapaciteit voor rente en aflossing en niet van zijn zekerheidsstelling.

 • Gerard14

  Voor mij schaffen ze de boel maar af. Mensen hierboven hebben geen benul van wat er was gebeurd als de boeren niet aan het gedwongen subsidieinfuus waren gelegd. Door een ontzettend laag bedrag per Europese burger ten behoeve van die subsidies is het voedselpakket nimmer relatief zo goedkoop geweest als heden.
  Ik proef groene jaloezie als er over meerdere nieuwe dure trekkers wordt gepraat. Een echte boer noemt dit kakelen als een kip zonder kop...
  Maar goed, minasblunders1, denk jij maar dat boeren slechte ondernemers zijn en denk vooral dat je beter af bent als we ons voedsel lekker goedkoop en veilig van ver naar hier slepen. Ik snap werkelijk niet dat uit een persoon met zo weinig woorden zo dom en kortzichtig geluld kan worden. Wat kwam je tekort in je leven, manneke?

 • Mozes

  Agratax1, uw zorg in reactie #9 deel ik met u. Laten we hopen dat Europa bij elkaar blijft en sterker de crisis te boven komt.

 • Gerard14

  Rentestijging i.c.m. dalende consumptie en opbrengstprijzen... Een scenario waar Joannes hopelijk niet op zit te wachten. Dan gaat minimaal de helft van NL naar de kloten, wordt NL afhankelijk van het nu nog goedkope buitenland voor zijn voedselvoorziening en kan Johannes in de toekomst wel een doosje gaan kopen en op de bedeltoer gaan om nog aan voeding te geraken. Heus, bedelaars waren nog aan de orde van de dag tot 1960 en er hoeft niks te gebeuren om deze tijden te laten herleven. De rentestijging treft het besteedbaar inkomen vele malen erger dan de (tijdelijke) daling van de voedselprijzen. Dat laatste mag ik graag naar de fabeltjeskrant verwijzen, omdat de macht van de grootwinkelbedrijven dusdanig groot is dat de consument gewoon 10-14% van zijn inkomen aan voedsel blijft uitgeven.

 • minasblunders1

  Mozes en Gerard 14: het is ook allemaal best moeilijk hoor, dus schaam je niet als je het niet helmaal begrijpt. De 'deskundigen' begrijpen het zelf ook niet.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.