Redactieblog

9 reacties

Dikke deuk voor Huijbers

Even over de voorzitter van ZLTO, Hans Huijbers. Ook voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vion, dat ingrijpend moet reorganiseren. Moet ik medelijden met deze vergaderboer hebben, zo vroeg ik me af.

Mijn antwoord is uiteindelijk een duidelijk nee. Huibers' houding vraagt niet om medelijden. Dat toont hij zelf ook niet.

Als melkveehouder had hij als beginnend voorzitter van ZLTO zware kritiek op de varkenshouders. Ze leefden te veel in hun eigen wereldje. Ze moesten de buren een blik in hun stal gunnen. Desnoods via een scherm met camerabeelden. De buren konden dan een eigen mening vormen en niet alleen maar afgaan op de voorstelling van zaken door Wakker Dier.

Met die actiegroep – en andere – heeft Huibers warme contacten. Hij heeft gezegd dat hij Wakker Dier betrouwbaarder vond dan de overheid. Ook andere sectoren in de landbouw kregen er van langs van Huibers. "Wij hebben geen gevoel voor duurzaamheid en doen te weinig aan onze beeldvorming."

Ik moet toegeven, ik vond het wel dapper, die forse taal van Huibers. Hij durfde het tenminste te zeggen.

Toch krijgt zijn stoere taal een ander kleurtje, nu hij bij ZLTO en Vion de zaak niet op orde heeft. Hij spreekt wel over de vuile was van een ander in de keten, maar de eigen troep houdt hij binnen. Totdat het niet meer kon. Eenderde van de mensen bij ZLTO weg en Vion verkoopt het tafelzilver om het hoofd boven water te houden.

Voor Huibers gelden de woorden van de aforist Hohenemser: "Een oordeel over anderen is een schot dat vaak de schutter treft en niet het doel."

Laatste reacties

 • Sjaak

  Kijk, dit is nog eens humor...!:)

  'Vergaderboer', die kommentaar geeft op, jawel, een vergaderboer!
  Hij hanteert hierbij ongeveer dezelfde taktiek als Huijbers, waardoor ik het toch niet kan laten om er ook een one-liner in te gooien;
  'de pot verwijt de ketel, dat ie zwart ziet...' of
  'de beste stuurlui staan aan wal...'
  Neemt niet weg, dat 'vergaderboer' terecht de vinger op de zere plek legt, en dat de ZLTO heel veel uit heeft te leggen aan haar leden. Met name of het nog wel verantwoord en verstandig is om lid te zijn/worden van een dergelijke organisatie, die toch een hoge contributie vraagt van haar leden.
  Adviezen en voorlichting kun je overal inkopen en zelfs daar vraagt ZLTO nog geld voor. Ongetwijfeld is belangenbehartiging belangrijk, maar komt dat genoeg tot uiting en tot zijn recht...?
  Kortom, krijgen de leden 'waar voor hun geld'...?!

 • joannes

  Medelijden...? Hij is een van de (passieve) hoofddaders van deze narigheid. Had hij eerder aan de bel getrokken en net zo ¨transparant¨ geweest als hij de varkenshouders wil laten zijn was het probleem misschien kleiner gebleven en..... hadden er eerder hulptroepen kunnen worden uitgezonden. Het is duidelijk dat het niet goed gaat met VION en wat veel varkenshouders zich nu afvragen of..., met deze markt dominatie, de prijzen wel met de juiste motieven worden gezet. Uiteindelijk werkt iedereen voor een redelijk rendement en wanneer VION dit verkwanselt met de prijszetting en/of dominantie strategie, krijgen we natuurlijk nooit een gezonde sector. En Hans Huijbers als voorzitter van de Raad van Commissarissen had de bevoegdheden en de plicht het als een nuchtere boer te sturen wat hij niet blijkt te doen. Hij doet het met een idealistische agenda die gecrashed is!

 • agri2

  Volgens boer&business is Vion bijna 10 miljard waard, dat is nogal wat per zlto lid, dan zit je eigenlijk meer op dividend te wachten dan op contributie betalen.

 • joannes

  @agri2: Laat ze het dan naar de beurs brengen; dan hebben de eigenaren ZLTO ook een goed jaar en VION wordt per jaar gediciplineerd door de kapitaal markt. Of ze moeten eens duidelijk maken wat het voordeel is dat VION nu een duidelijk bijdrage geeft aan de prijsvorming. Wanneer die 10 mjrd echt de waarde is, kost het diezelfde ZLTO ook veel, want dan is het tot voor kort genoten dividend wat ze tot op heden hebben uitbetaald een schijntje van een redelijke vergoeding voor het echte investeerde kapitaal. Een ondergewaarde miljarden onderneming in handen van een paar commissarissen en bedrijfsdirecteuren die maar half verantwoording hoeven af te leggen kan grote gaten slaan in het ZLTO kapitaal is gebleken.

 • c.putten

  Komt omdat het commesariaat alleen maar uit koeboeren bestaat,geen feeling met de sector,nu helaas te laat en zullen we op de blaren moeten zitten

 • Rip

  Terechte vraag. Kan een boer als commissaris goed toezicht uitoefenen op een grote onderneming? Ik denk het niet. Daar heb je deskundigen voor nodig. Vion is een duidelijk voorbeeld dat boerenbestuur voor grotere ondernemingen niet werkt. Van Huijbers kregen we alleen mooie woorden, geen daden. Dat kost de varkenshouder geld. Vooral in de toekomst. Het duurt jaren voordat alles weer op orde is en intussen is er geen geld voor een goede prijs voor varkens. Varkenshouders moeten het gelag betalen van het falen van de boerenbestuurders.

 • politiek

  Open en transparant gaat het zeer beslist niet met dat boerenkapitaal. Maar kan dat wel eigenlijk ? . Welk belang telt? of welk belang eerst. . Dat van VION hier in Nederland. Van dat gedoe van Vion in het buitenland( gaat ook over tientallen miljoenen euro,s). Het rendement (divident)wordt alvast weggeven en dat is ook al lekker gemakkelijk voor de directie-bestuurders Vion waar je soms bij op de koffie mag komen. De gesprekken lopen dan wat vlotter. De gesprekken bij AH aan die ronde tavel verlopen ook naar wens i.v.m. 2 % leveringskorting begrijp ik. AH had even een belletje moeten doen in plaats van die schriftelijke melding , maar goed kan gebeuren soms. Uiteraard heb je dan die varkensboeren nog, maar goed die band was toch al niet zo warm. En laten we eerlijk zijn , vallen er een aantal om dan komt er wat meer ruimte voor collega rundveehouders inzake mestafzet en problemen enz. In aantal zijn die dominant dus zo erg is dat allemaal niet. Dan, als laatste heb je dus nog de eigen vergoedingen,bonussen voor besturen en directie. We doen ons best dus die kunnen we nog best wel wat aanpassen ( omhoog misschien !)

 • theorikyreintjes1

  De hoofdzaak van een eigen bedrijf is, dat je op een verantwoorde manier een goede boterham kunt verdienen! De ondernemers zijn de spil van de samenleving! Gaat het met de ondernemers slecht gaat het met de samenleving slecht! Het grote probleem is dat de ondenemingen als pispaal gebruikt worden door verschillende groeperingen uit de samenleving. Als je daar met zulke groeperingen de economie overeind moet houden gaat het snel mis. Deze figuren trekken alde aan dacht en het geld naar zich toe en misbruiken het. Dit is allang gaande, maar velen lopen er as hondjes achter aan! Men had de rug recht moeten houden en gezamelijk een goede koers die eerlijk is moeten blijven varen.Dit is ook het probleem bij de belangenbeharteging. Geen vuist gemaakt tegen verkeerd willigen! De ondernemer kon zelf de klappen opvangen! Er was geen collektief!!!!

 • joannes

  theorikyreintjes1, ik een eigen bedrijf toch iets anders! Het is het voor eigen rekening en risico je kapitaal en vaak ook je tijd en arbeid inzetten in de gemeenschap. En dat alles om er je brood mee te verdienen en hopenlijk arbeidsvreugde en toekomst mee te realiseren. Dat er zo´n weerstand is nu, heeft te maken met het feit dat steeds meer Nederlanders niet meer zelfstandig zijn maar voor een bedrijf werken waar managers vaak vreemd kapitaal mogen inzetten voor maximaal rendiment. En wanneer die meerderheid ook nog democratich mag meebeslissen over dierwelzijn, of te wel de productiemiddelen en methoden van de boer is natuurlijk het hek van de dam. Tot men zich realiseerd dat voedsel niet vanzelf vanzelfsprekend is zal het jaarlijk eerder slechter dan beter worden. Simpel omdat er steeds minder direct betrokken ondernemers zijn die mee stemmen in deze democratie.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.