Commentaar

986 x bekeken 1 reactie

Antibiotica en vleesvee

Maar liefst 7.000 rundveehouders voldoen nog niet aan de nieuwe administratieve verplichtingen op het gebied van antibioticagebruik.

Dat klinkt als een groot probleem. Staatssecretaris Verdaas noemt het in een brief aan de Kamer een ‘onwenselijke situatie’. Een volledige en betrouwbare registratie is belangrijk om het gebruik van antibiotica te kunnen terugdringen. En het maatschappelijk belang daarvan is glashelder. Verdaas schermt dan ook met sancties via het productschap PVV. Wie voor 1 december de boel niet op orde heeft, kan ‘tuchtrechtelijke maatregelen’ tegemoet zien zoals een geldboete of een berisping.

Maar het is minder erg dan het lijkt. De genoemde 7.000 veehouders betreffen meestal ofwel hele kleine (hobby)bedrijven, ofwel bedrijven die al niet meer bestaan. Het aantal professionele, bewuste overtreders is vele malen kleiner. Bovendien zijn het bijna allemaal vleesveebedrijven, een deel van de sector waar nauwelijks antibiotica worden gebruikt.

Ook de sancties zijn minder heftig dan ze lijken. Een boete van hooguit een paar honderd euro die pas over jaren op je bordje komt, heeft geen hoge dwingende uitstraling. Anders is dat met een maatregel die er aan zit te komen: uitsluiting van levering van vee. Die straf hangt in de lucht per 1 maart. Dan moet iedereen er echt aan geloven. En dat moet ook. Ook al ervaren velen het als administratieve rompslomp, er zit zoveel maatschappelijke druk juist op dit onderwerp, dat er niet aan valt te ontkomen.

Eén reactie

  • politiek

    Hopenlijk leest CDA-er tweede kamerlid Jaco Geurts deze blog ook en wil hij reageren. Mijn inziens dient vermindering antibioticagebruik veehouderij ( MRSA en ESBL) ter bescherming van de humane sector. Veiligheid gezondheidsrisico,s mens dus. Jaco Geurts pleit momenteel ( met spoed ! ) voor ontheffingen in het systeem maar ik vraag me af wie hij hier nu een dienst mee doet. Je zal maar slachtoffer zijn !. Leest Jaco Geurts deze blog niet , jammer dan , dan is zijn betrokkenheid met de sector ook wat lager als ik ingeschat had.

Of registreer je om te kunnen reageren.