Commentaar

1402 x bekeken 5 reacties

Antibiotica: druk helpt

Een halve eeuw lang is het erin geramd bij de melkveehouders: zet je koeien droog met antibiotica.

Dat vermindert de kans op uierontsteking aanzienlijk. Gebruik van droogzetters is dan ook een diepgewortelde gewoonte geworden. Toch moet het nu anders. En het kán anders, blijkt.

Selectief droogzetten luidt het nieuwe devies. Niet meer zonder nadenken elke koe een spuit, maar een deel van de veestapel. Zo moet de melkveesector de opgelegde doelen halen op het gebied van vermindering van het antibioticagebruik. Net als de intensieve veehouderij is ook deze sector verslaafd aan de antibiotica, zij het met veel mindere hoeveelheden.

De angst voor droogzetten zonder spuit is groot. Er staat voor veehouders ook veel op het spel. Je wilt geen mastitis. Dan is immers een behandeling nodig en toediening van antibiotica tijdens de lactatie geeft risico op de torenhoge boete die staat op levering van penicillinemelk.

Toch blijkt dat het anders kan. Een proef wijst uit dat navolging van het nieuwe advies de hoeveelheid gebruikt antibioticum aanzienlijk verlaagt. Het aantal mastitisgevallen stijgt helaas wel, maar met managementmaatregelen is heel veel winst te halen. Conclusie: onder druk is alles vloeibaar. Gebruik van antibiotica kan omlaag, ook in de melkveehouderij. Als de veehouders tijd krijgen om te wennen aan en in te spelen op de nieuwe regels.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Helemaal met je eens Johan, maar dan moet er wel een zeer goed ondersteunend systeem komen van monstername, B.O.'s, managementondersteuning. Dit kan niet zomaar ingevoerd worden als het opzetten van een plan tot het uitzetten van Bevers! De emotie regeert in Nederland(grachtengordel/Den Haag). Mij bekruipt op dit moment het gevoel dat pers/activisten/politiek/bestuurders in no-time dit er door willen rammen, zonder te beseffen wat het voor de melkveehouder betekent. Immers wat blijft is de stress die een melkveehouder heeft/krijgt van mastitis en de druk die het geeft als dieren met penicilline behandeld zijn. Financiele druk die alleen de eigenaar van het melkveebedrijf kan voelen. Nogmaals ik persoonlijk zie er wel wat in maar alles gaat op dit moment in sneltreinvaart (weidegang, aanvullende eisen zuivelfabrikanten/consumenten) en boeren hebben soms het gevoel hierbij aan de zijlijn te staan. Of melkt U zelf ook een koppel koeien hr. Oppewal?

 • Koeienboer

  Toch vraag ik mij af wat het voordeel is... Als je alle extra behandelingen van nieuwe mastitisgevallen afweegt tegen het standaard droogzetten... Zijn daar al wetenschappelijk onderbouwde cijfers van of wordt er weer wat geroepen vanaf de zijlijn?

 • Frans-Jan

  Zo lang uit elk onderzoek blijkt dat het aantal mastitis gevallen toeneemt sta ik nog niet te juichen en dan moet ik ook nog maar zien of je echt zo veel winst behaalt op antibiotica gebruik. En dan zullen we het over dierenwelzijn nog helemaal maar niet hebben..........

 • BioBoerNelis

  Gek trouwens. In het tweede artikel over het selectief droogzetten is er een onderzoeker aan het woord van de firma Pfizer. Dat geeft toch in eens een heel ander kleurtje aan het onderzoek. Deze firma produceert droogzetters en injectors op basis van antibiotica. Net zo iets als de NS een onderzoek laten doen naar het op tijd rijden van de treinen. Zul je zien: treinen rijden altijd op tijd....

  Wat ik me trouwens af vraag: mastitis niet behandelen met antibiotica = toch niet helemaal geen behandeling? Als je een koe met mastitis niet behandeld gaat er volgens mij wat fout. Waarom doet niemand onderzoek naar het behandelen van mastitis ZONDER het gebruik van antibiotica? Volgens mij is dat nl mogelijk.... Net als droogzetten: kan ook best zonder antibiotica. Je zult dan echter wel andere maatregelen moeten nemen.

  Ideetje voor Boerderij om een item over te maken?

 • politiek

  Koeienboer, #2 , Ik begrijp uit uw reactie dat u alles maar preventief droogzet met enkel of dubbelbehandeling ( incl.antibiotica) U heeft zich ook nog niet echt verdiept in wetenschappelijk onderbouwde cijfers lees ik of uw gebruik van die hulpmiddelen wel nodig is. ? Tevens kunt u ook al enorm veel bereiken met afbouwende voeding naar data droogzetten en eventueel enkele keren minder melken de laatste dagen. Afbouwen dus. Of wist u dat niet ? .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.