Redactieblog

4 reacties

Wie wordt de nieuwe Henk Bleker?

De kabinetsformatie lijkt in de afrondende fase en dus wordt rondom het Binnenhof volop gespeculeerd over de personen die binnenkort op het bordes zullen verschijnen. Wie zijn de gegadigden voor de post van Henk Bleker?

Bij de verdelingen van de ministeries lijkt de VVD het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie te krijgen. Voor de ministerspost worden de huidige fractievoorzitter Stef Blok, maar ook formateur en huidig minister van Sociale Zaken Henk Kamp genoemd. Traditioneel gezien wordt bij een minister van VVD-huize de staatssecretaris van hetzelfde departement een gezant van de andere regeringspartij. Dat zou betekenen dat de landbouwstaatssecretaris van PvdA-huize zou komen. Tegelijkertijd moet hierbij een slag om de arm worden gehouden. Nu zijn Maxime Verhagen en Henk Bleker ook van dezelfde partij.
Van PvdA-huize lijkt Staf Depla, nu wethouder in Eindhoven lijkt een serieuze kanshebber. Hij heeft goede contacten met Samsom en Deijsselbloem en heeft tien jaar in de Tweede Kamer gezeten. Depla studeerde planologie aan de Wageningen UR en werkte onder andere bij het NAJK en het toenmalige ministerie van VROM. Depla heeft ervaring in Den Haag en een uitgebreid netwerk in de regio. Hij wordt gezien als een talentvol jong PvdA-politicus en zou daarvoor beloond kunnen worden met een plek in het Kabinet. Ook is hij recent in Den Haag gezien, al zegt zijn woordvoerder dat dit gebruikelijk is.

Een andere mogelijkheid is Louise Fresco. De hoogleraar duurzaamheid aan de universiteit van Amsterdam houdt zich nadrukkelijk bezig met het verduurzamen van de voedselketen. Iets dat zeer goed aansluit bij het verkiezingsprogramma van de PvdA. Daarnaast werkt Fresco voor de wereldvoedselorganisatie FAO, kroonlid van de SER en bestuurder bij Unilever. Daarnaast gaan de namen van PvdA-corryfee Felix Rottenberg, oud-PvdA Kamerlid en melkveehouder Harm Evert Waalkens en van PvdA-landbouw gedeputeerde Rein Munniksma uit Drenthe rond. Rottenberg lijkt ondanks zijn betrokkenheid bij de landbouw niet direct logisch: hij trad eind jaren 90 terug uit de politiek, vanwege gezondheidsproblemen.

Voor kandidaten uit de VVD-geledingen staat Ed Nijpels op het lijstje. De VVD-prominent heeft zeker voor VVD-begrippen een groene visie die de PvdA wel zal gevallen. De Drentse VVD-gedeputeerde en oud-LTO bestuurder Henk Brink zou ook een mogelijkheid zijn, al heeft hij nog weinig (inter)nationale ervaring. Dat geldt ook voor LTO-bestuurder Siem-Jan Schenk. WUR-voorzitter Aalt Dijkhuizen heeft die internationale ervaring wel. De vraag is of de PvdA hem zal accepteren, na zijn duidelijke uitspraken over de noodzakelijke intensivering van de landbouw. Pieter Winsemius werd in 2009 uitgeroepen tot duurzaamste Nederlander, iets waarmee de VVD'er bij de PvdA punten scoort. Vraag is of de oud-VROM-minister wel zin heeft in ‘slechts’ een staatssecretariaat.

De kaarten worden de komende weken geschud. Tot die tijd blijft het gissen. Als de landbouwportefeuille bij de PvdA terecht komt, betekent dit wel een unicum: hij of zij wordt de eerste PvdA-landbouwbewindspersoon sinds Sicco Mansholt in de jaren 50.

Laatste reacties

 • politiek

  Als inderdaad Economische Zaken , Landbouw en Innovatie naar VVD gaat is prima en goed doordacht. Zowel Stef Blok als Henk Kamp zullen die post prima aankunnen. Stef Blok lijkt mij voor landbouw beter , opener en directer. Landbouw, agrarisch Nederland is er niet meer voor enkel de sector zelf maar het is iets van de gehele maatschappij Nederland geworden. Blok zal dat goed kunnen verwoorden denk ik. Henk Kamp zie ik meer als een econoom. Ook zonder meer goed. Een soort De Jager van het CDA ,veruit de beste minister van het CDA. Jammer dat hij weggaat. De rest behoef je geen spijt van te hebben van de CDA ministers dat ze weggaan. Als tegenpool ( staatssecretaris) zie ik Louise Fresco als uitdaging. Zonder meer zal ze de zaak behoorlijk opschudden en misschien is dat ook zeer goed voor de landbouw en misschien zelfs de redding in Nederlandse Landbouw. Verantwoorde duurzaamheid i.p.v. mega bulk productie. Regeren is vooruitzien en met die huidige mega bulk productie gaat Nederland toch verliezen van het buitenland. Mogelijk kun je het nog , creatief een paar jaar uitstellen de definitieve mokerslag. Inderdaad lees ik nog wat PvdA namen. Mogelijk goede kandidaten, maar ik ken ze te weinig. Hopenlijk ook andere persoonlijkheden als Bleker. Je kan de wedstijd wel winnen met je clubje , agrarisch Nederland , maar je verliest de compentietie met maatschappij Nederland. Dus toch het jaar erop een dievisie lager spelen ! .

 • groot7731

  Politiek, kandidaten moeten voor beide partijen acceptabel zijn, dus ik denk dat Fresco afvalt als staatssecretaris. Ik denk dat Rottenberg nog weleens hoge ogen kan gooien, afhankelijk van zijn gezondheid. Hij is eigenlijk nog nooit beloond voor zijn inzet. Enja, daar gaat het vaak om...

 • politiek

  Inderdaad , heb ik hoop ik geen negatief oordeel gegeven over Felix Rottenberg. Zonder meer heeft hij een geweldige inzet. Fresco is wat directer en daagt de maatschappij uit om tot beleid te komen. Met uitdagen ga je kampen krijgen. Dat kan je overwinning zijn of je nederlaag. ( Manshold !)

 • theorikyreintjes1

  Laat Henk Bleker snel terug komen! Begin met al die onzin eruit te gooien en zet in op effectief werken. Al die niets toevoegen direckt er uit! Betaal de boer en tuinder de kostprijs, dan is het de voedselvoorziening in een ogenblik duurzaam en zekergesteld voor de toekomst. Weg met al die onzinnige dicussie!

Of registreer je om te kunnen reageren.