Redactieblog

18 reacties

Waarom, Annechien, waarom?

Annechien ten Have stopt. Het voelt als een scheiding. Dat doet lijden.

Je bent voor mij de ideale vrouw, Annechien, en je hoeft helemaal niet weg. En dan zeg je doodleuk dat je vertrekt. Dat het tijd wordt voor een nieuw gezicht.

Maar, Annechien, ik wil helemaal geen nieuwe gezicht. Ik was nog lang niet op je uitgekeken. Je doet het prima. Je bent de jeugdige verstandige vrouw, die de varkenshouderij van LTO een fris gezicht gaf. Je mening deed er toe. Alle mannen verbleekten in jouw omgeving.

Waarom dan de scheiding, Annechien? Had je het niet naar de zin bij de LTO? Je maakt helemaal geen vermoeide indruk. Je komt steeds weer origineel uit de hoek. Je schrijft een column, die hout snijdt. Je was het doelwit van miezerige achterbakse types, die foto’s maakten in je stal. Dat doen ze alleen maar bij mensen, waar ze echt bang voor zijn.

Jij bent zo’n mens, Annechien. Ook toen toonde je weer je karakter. Ze hadden je geraakt, maar je was niet verslagen. Je toonde je boosheid, maar wel weer op je doordachte imponerende manier.

En nu ga je weg. Dat gaat zeker door, want vrouwen zoals jij nemen geen besluit om later weer terug te krabbelen. Maar weet, Annechien, dat de varkenshouders treuren om je besluit. Net zoals ik.

Een slechte herfst. Annechien gaat weg en Marianne Thieme blijft. Gelukkig maar met twee zetels in de Kamer. Het theekransje van Marianne en Esther Ouwehand is gelukkig klein gebleven. Mede dankzij jouw werk, Annechien.

Ik zal je missen.

Laatste reacties

 • josienkapma

  zo. mooi gezegd

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • B bob

  <>

 • Ross

  Bobke kip zonder kop waar praat je nu over dierfoltering???. Kom van die flat 15 hoog en praat niet zo dom. Deze dieren o.a. bij Annechien hebben een zeer goed dierwaardig bestaan. Als je het er niet mee eens bent o.k. maar gebruik geen onwaarheden Bobke.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • drientje

  Dat van Vergaderboer Annechien niet weg hoeft kan ook betekenen dat Vergaderboer bang is dat er binnen de LTO een sterk figuur opstaat die alleen voor de belangen van de varkenshouderij opkomt. De belangen van de melkveehouderij en de varkenshouderij botsen nogal eens, en dat zou kunnen betekenen dat Vergaderboer wat in moet leveren. Denk bv graasdiermest, boer, boertransport boven 70% mestoverschot, ammoniakuitstoot.

 • joannes

  Een organisatie die steeds meer bestaat uit specialisten uit verschillende disciplines heeft een natuurlijke ¨drive¨ om uit elkaar te groeien. Het wordt steeds meer balanceren ipv richting geven. Dat zal Annechien ook parten hebben gespeeld. Nu zelfs binnen de varkenshouders groep al verschillende disciplines tegenstrijdige belangen creëren. Denk bv aan de biggen notering in relatie tot de slachtvarkens. Dus op het gebied van mest en dierrechten zijn de belangen soieso onevenredig binnen de LTO. En dan praten we nog niet over diervriendelijkheid! Het is de vraag of de gewenste eendracht binnen de LTO ooit weer bereikt kan worden of dat belangen op politiek niveau moeten worden uitgediscussieerd/ gevochten. Politiek niveau; lokaal, regionaal en landelijk. Ik denk dat we uiteindelijk meer verliezen dan winnen op politiek niveau want daar praten teveel belangen mee die geen of in iedergeval andere interesses hebben dan bij de Agro. In het verleden hadden we als groep één Politiek front, nu hebben we geen front en.... een slechte verdediging.

 • leftturn

  ik denk dat een voorzitter m/v de problemen van het gros van de varkensboeren zelf moet ondervinden. vooral op het gebied van mest is er te weinig gebeurt. ook moet een voorzitter m/v geen directe relatie hebben met vion, deze belangen worden toch al genoeg gedient door zlto. kijk ook naar de destructietarieven. (z)lto moet opkomen voor lagere tarieven voor de boer, terwijl ze de tarieven moeten laten stijgen om de slachterij te laten overleven.
  tot voor een paar maanden geleden had ik gezegd wyno for president, maar hij steekt zijn hoofd toch ook wel erg ver in het zand bij de biggennotering. oorverdovende stilte ipv charismatisch leiderschap, jammer.

 • Piet, Midden-Europa

  Jammer, LTO zal je missen Annechien en wij ook !!!...

 • poldes

  goed verwoord vergaderboer.

 • evanderpasch1

  Ik denk dat vergaderboer een journalist is
  Maar dit is het beste wat annachien voor de varkenssector heeft gedaan

 • zanden

  Fantastisch, vergaderboer, dat u Annechiens inzet zo waardeert. En wat jammer dat u de Partij voor de Dieren nog steeds belachelijk maakt in plaats op inhoud te bestrijden wat de beide vrouwen in de Tweede Kamer naar voren brengen. Want dat varkens blijkbaar zoveel antibiotica nodig hebben in Nederland zegt echt wel iets over het houden van deze dieren. Want dieren die naar hun aard mogen leven hebben geen stress en zijn niet daarom juist extra kwetsbaar. Juist door de wijze van intensieve dierhouderij ben ik al een aantal jaren geleden gestopt met vlees eten. Ik eet geen dieren meer en ook geen vis. Dat heeft de intensieve veehouderij mij doen besluiten. Sluit uw ogen liever maar niet voor de signalen die u krijgt. Onderzoek tenminste naar de delen van waarheid in deze signalen, ook al zijn ze niet prettig om te moeten beamen.

 • Ross

  Respecteer jou keus dat je geen vlees eet maar val ons daar niet mee lastig.
  De minderheid wil de meerderheid zijn regels opleggen Nee dank je wel zanden.

 • zanden

  @ross. U wilt dit liever niet horen, maar er zijn er veel meer die besloten hebben zoals ik. Dus neem daar kennis van in plaats van u alleen maar lastig gevallen te voelen. De minderheid wil de meerderheid zijn regels helemaal niet opleggen, maar voor hun mening uitkomen. Is daar iets mis mee? Het zou boeren sieren ook open te staan voor kritische geluiden . Het zijn meestal niet je vrienden en buren van wie je het meeste leert over het leven, maar je zogenaamde vijanden. Je vrienden willen je vooral te vriend houden en zwijgen waar ze eigenlijk misschien beter hun mond zouden kunnen opendoen. Dan neem je elkaar namelijk pas echt serieus. Als je voor jouw waarheid uitkomt, ook al is het niet DE waarheid.

 • joannes

  Zanden het is zoals het gezegde: ¨De waarheid heeft vele gezichten¨ De claim dat DE waarheid bestaat vind ik behoorlijk arrogant! De grootste problemen in de historie zijn ontstaan door mensen die claimde DE waarheid te kennen. Vaak zijn het getraumatiseerde mensen die met een enge focus en hun beperkte geest een utopisch idee uitlichten wat ze als ideaal wereld beeld najagen en daarvoor het recht claimen anderen hun wil op te leggen. Het leidt tot totalitaire systemen gemotiveerd door een zelf bedachte Wereld. Een wereld die na enige tijd toch weer zijn eigen gang gaat en DE oplossingen vindt.

 • zanden

  @joannes. Inderdaad de waarheid heeft vele gezichten. En geen mens kan erop bogen DE waarheid in pacht te hebben. Dat leidt inderdaad vaak tot extremen. Toch meen ik intussen te hebben ontdekt dat er in elk geval één waarheid bestaat en dat is liefde. Niet de liefde zoals wij mensen die doorgaans in praktijk brengen en die zomaar om kan slaan in zich afsluiten, omdat die ander niet (meer) voldoet aan onze wensen en behoeften. Maar een liefde die onvoorwaardelijk is. Die Liefde is niet gebonden aan het behoren bij enige levensbeschouwing of kerkgenootschap en die Liefde dwingt ook niemand tot iets. Die gaat door alles heen, ook door dieren en de natuur heen. Dieren en de natuur hebben van zichzelf ook iets onvoorwaardelijks en geven zich bijvoorbeeld over in handen van de mens. Liefde zit in beginsel als een vonk in ieder mens. Te wachten om licht en water te krijgen. Niet van een ander maar van jezelf. En dan met veel eigen inspanning uit te groeien. Het is een liefde die onsterfelijk is en die leidt tot een steeds groter bewustzijn en houden van jezelf, en als vanzelf tevens meer begrip voor je medemensen en voor al het leven om je heen. Het staat de mens vrij om dat al dan niet te geloven en met dat gegeven iets te doen. Tja, zo belanden we wel in een heel ander gesprek

 • Nines

  Ga er maar eens staan, aan de top. Wat je verkeerd doet wordt altijd rondgesproken, maar niemand loont je voor je goede inspanningen. Dus een erg mooi stuk om op een gepaste manier iemand te bedanken voor alle inspanningen. Bravo!

  en joannes; keer op keer sta ik te kijken van je wijsheid.

 • evert.uitslag1

  Prachtig vergaderboer,helemaal mee eens.
  Gisteren lazen we Spreuken 31 vers 10-31.
  Toeval?

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.