Redactieblog

17 reacties

Te laat, Rabo

De Rabobank is gestopt met het sponsoren van profwielrenners. Te laat. Het kwaad van reputatieschade is al geschied.

“Wat zijn de waarden die de coöperatieve Rabobank wil uitstralen?” vroeg vorige week een krant zich af. Een terechte vraag, want Rabo heeft nu van alle kanten kritiek. De huidige renners, die dopingvrij zijn, vinden dat ze de dupe zijn van het verleden. De renners uit het verleden menen dat de Rabo eerder veel strenger had moeten optreden. Men wist het, maar deed er weinig aan.

Met dat gevoel blijven de leden van de Rabo nu zitten. Het vertrouwen is behoorlijk beschaamd. De Rabo was onlangs al direct betrokken bij het Libor-schandaal, waarbij de internationale rente maatstaf werd gemanipuleerd. Ook daar liet de directie het gebeuren en veinsde later van niets te weten.

Hoe kunnen we de Rabo nu nog vertrouwen? Men komt pas in actie wanneer duistere praktijken in de openbaarheid komen. Tot dan is het: hoe stiller, hoe beter. Een hakkelende onzekere directeur Bruggink van de Rabo demonstreerde voor de televisie alleen maar de onmacht van de Rabo-organisatie.

Dat is wat er over is van de Rabo. Een rijke bank, niet omdat men het zo goed doet, maar omdat men nooit dividend heeft uitgekeerd aan de leden. Andere banken doen dat wel aan de aandeelhouders.

Boeren hebben te maken met een bank, die tarieven hanteert, die eerder slechter zijn dan beter dan de andere banken. Een bank, die steeds minder scheutig wordt met het verstrekken van leningen aan boerenbedrijven. Een bank, een Boerenleenbank, die het vertrouwen van de boer had, maar dat steeds meer wankelt.

Laatste reacties

 • jan1966

  Veel te laat, en dan te bedenken dat die wielerploeg binnen de Rabobank is gehaal door de zelfbenoemde profeet Heman Wijffels. De grootste hypocriet uit de vorige eeuw die nu hij de schaapjes op het droge heeft nog roomser lult dan Wakker Dier en natuurmonumenten samen.

 • B bob

  Ik had vroeger een buurman en een klasgenoet die beid de sterren van de hemel fietsten terwijl ze eigenlijk nooit echt intensief trainden. Er ging gewoon een flinke naald in hun arm net voor een wedrstijd en achteraf waren ze helemaal naar de klote. Al de wielrenners die het publiek versteld deden staan in het verleden stonden stijf van wel of niet bewijsbaar dopinggebruik. De Rabobank heeft altijd bewust deze sport gesteund aangezien de miljoenen dat het kost ondanks de schandalen gewoon erg veel naamsbekendheid gaf aan de bank. Ze gaan nu met een krent uit de pap ( Marianne vos ) verder totdat ook zij op bedrog betrapt word. Veel Boeren zijn overgens helemaal niet tegen doping en gebruiken zelf ook veel groeibevorderende middelen die nog niet traceerbaar zijn .

 • joannes

  De Rabo is bang dat de Wielersport praktijken gelinked worden aan de Agro met het criterium: Wat niet ontdekt wordt is toegestaan! Een wijs besluit om hard weg te lopen voor het te laat is! En Herman Wijffels was natuurlijk iemand die die waarde in praktijk heeft gebracht. De praktijken die hij gezaaid heeft rollen nu over straat als schandalen.

 • politiek

  De imagoschade zal nog veel ernstiger worden als zodadelijk ook het boekje opengaat over al die ,,incidenten,, waar de landbouw tussen rent. Gefinanciert voor pakweg 80 % door de Rabobank. Uiteraard zullen ze zodadelijk bij de bank ook zeggen dat men van niets wist. Maar kan dat wel ? Hoogleraar Louise Freso, commissaris bij de Rabbank geeft het al aan. Fresco legt ,,de schuld ,, al wel neer bij Politiek Nederland omdat langjarige visie op landbouweconomie ontbreekt. Maar geeft dat je het recht om dan alles maar te financieren vraag ik me af ? als de landbouw maar van incident naar incident blijft rennen. Het lijkt inderdaad het wielrennen wel. Men veschuilt zich als bank maar wat achter een ander tot het niet meer kan. Overigens het besluit afstand te nemen van de dopingwielersport is verstandig. Je was immers die dopingwielersport aan het financieren. Nu dus nog de landbouw gezond maken , geen afstand nemen , want dat is deze keer iets te gemakkelijk om afstand te nemen van je basis.

 • Frans-Jan

  De rabobank had de rug recht moeten houden en gewoon de wielersport moeten blijven sponsoren. De sport is nu schoon en het had een mooiere uitstraling aan de bank gegeven als ze hadden laten zien dat ze daar vertrouwen in hadden. De rabobank heeft veel te danken gehad aan de wielersport en andersom en het is voor de toekomst van het nederlandse wielrennen een betreurenswaardige zaak dat de rabo op zo'n slappe manier reageert! Vind alle ophef rondom de hele dopingzaak ook van een bedenkelijk niveau, zeker als je ziet dat de kinderen in nederland de smaak van wiet kunnen wegspoelen met allerhande energiedrankjes. Laat iemand zich daar maar eens druk overmaken i.p.v. kranten vol te schrijven over vermeend dopinggebruik uit het verleden!

 • B bob

  Was de Wielersport maar schoon op dit moment Frans-Jan. de kijkers willen dat de renners met ruim 50 km per uur over de weg vliegen en dat is alleen maar mogelijk als je steeds slimmer vals blijft spelen. Ze zouden in de wielersport gewoon de strijd tegen doping moeten opgeven en de renner die betrapt worden op doping gebruik in een roze luier moeten laten rijden. Dan kan de toeschouwer beslissen voor wie ze juigen. Over de slechte leefgewoonte van de Nederlandse jeugd maak jeje terecht ongerust.

 • joannes

  Frans-Jan het gaat om een imago van bewust de spelregels omzeilen! Betrouwbaarheid is een groot goed bij bankieren en het is juist de betrouwbaarheid van de wielersport staat nu ter discussie. Of ze ¨schoon¨zijn of niet doet er nu niet meer toe! Sport wordt nu met frauderen geassocieerd en dat is wat de Rabo probeert te ontwijken en terecht. De wielersport heeft natuurlijk jarenlang boter op hun hoofd gehad en verblind door de grote sponser bedragen heeft de hele wieler industrie nu een dik probleem. Sponsers vallen weg en talent wordt minder gemotiveerd.

 • agratax2

  Joannes. Waarom zouden talenten minder gemotiveerd zijn, nu ze op eigen krachten moeten presteren en zonder belachelijk hoge inkomens?

 • joannes

  Om dezelfde als dat de Rabo uitstapt @agratax1. Talent wordt ontdekt in de massa en uitgeselecteerd door scouts. Ouders en de jeugd raakt gemotiveerd en ontwikkelen zich op eerste wedstrijd niveau met een beetje club en sponsor geld. Om vervolgens de stap te zetten om dagelijks 200 km te trainen en je alles te ontzeggen voor het prof circuit heb je een grote motivator nodig. Die motivator valt nu weg met de smet die op de wielersport gebracht is door de vorige generatie. Prestaties zullen de vorige niet halen en de premies vergoeden de inspanningen niet meer! De energie zal in andere sporten of activiteiten gestoken worden. Vwb de jeugd in het algemeen: sport is natuurljk een van de voorbeelden waarmee het kaf van het koren geselecteerd worden. Ontzeggingen en discipline in zaken die je in de toekomst kan verwaarden zijn natuurlijk de manier om je een plaats in de historie te verwerven. Diegene die dit niet opbrengen en voor het plezier van vandaag kiezen, betalen vaak de prijs met marginaliteit.

 • Nines

  Vertrouwen in de Rabobank, tjsah wie heeft dat nog. Alleen.. welke bank is wel betrouwbaar? Allemaal houden ze hun handje op voor staatssteun of hebben ze in het verleden te hoge hypotheken verstrekt waardoor duizenden mensen in de problemen zijn gekomen. Rabobank erkent nu haar fout in het sponsoren van de wielersport en denkt daar op vrij eenvoudige wijze van af te komen door gewoon te zeggen joh, wij stoppen er mee. Maar door fouten te ontwijken, los je ze nog niet op.
  Tijd om een oude sok op te zoeken denk ik.

 • denker123

  De supporters hebben ook allemaal boter op hun hoofd,iedereen ging kijken naar die 'bovenmenselijke' prestaties terwijl iedereen wist dat iedereen doping pakte behalve Armstrong dacht men .Het is nog steeds zo, zie Frank Sleck onlangs nog.Ook in andere krachtsporten is het geen zuivere koek,je ziet vrouwen met mannen boddys.Deze supporters zitten ook bij de Rabobank en andere sponsers in het bestuur net zoals Herman Wijffels destijds.

 • Roelof Wijnholds

  Ja het is de tijd van het aan het licht komen en brengen van schandalen!
  Zo hielp mijn Rabo ook een agrarische Accountants/Adviseringsorganisatie met het ook kunnen deel nemen in de Advocatuur. Accountants in de Advocatuur is verboden men snapt als kind natuurlijk ook al dat hier op enig moment conflicterende interesses aan het daglicht zullen treden zo ook ons geval.
  Rabo verzorgde voor de constructie een stichting derden gelden rekening en Interpolis ook ja Rabo verzekerde het geconstrueerde voor de verplichte aansprakelijkheid verzekering. Nu zijn wij zeer zwaar geschaad door deze conflicterende constructie in het Nederlandse Rechtsbedrijf, in eerste instantie werd alles aan elkaar gelogen in klachten. Enige jaren geleden heb ik eens gebeld met de directie van het als illegaal te noemen Advocaten kantoor. Meneer zag in na het ventileren van mijn feiten uit eigen onderzoek dat ik te veel had ontdekt en stelde zich uit eigen beweging aansprakelijk en verwees de schade naar de verzekeraar Interpolis dus!
  Interpolis nam een Advocaat in de arm en stuurde ons naar de Rechter. Voor de gang naar de Rechter moet een Advocaat worden in geschakeld en die vind je niet, die moet je zelf maar zoeken schrijft NOvA dan. NOvA is (nog) volledig zelf controlerend?
  En zo komt een casus dus nooit tot een bevredigend eind en blijft de onvrede met het onrecht en de schade die de slachtoffers maar moeten vreten.
  Rechteloosheid is wel ongeveer het ergste wat een mens kan worden aangedaan.

 • joannes

  Roelof Wijnholts; ik vrees dat wanneer de beerput open gaat vele individuele vehalen ¨het bewust omzeilen van regels¨ aantoont. Precies zoals dat in de wielersport op hoog niveau werd gedaan. Het publiek heeft zich altijd afgevraagd hoe die Armstrong dat klaar speelde, maar elke journalist en medicus applaudiseerde. En........ de Rabo sponserde, al was het Armstrong niet, maar wel de wielersport! Kortom we zijn besodemieterd met een cultuur van ¨wij regelen het voor U¨. En dat terwijl de (spel)regels werden (achteraf) omzeild en aangepast. Vertrouwen in bankieren is te grabbel gegooid!

 • Rip

  We moeten de RABO gewoon zien als een bank die zijn eigen belangen vooropstelt. Dat de boeren in het verleden gezorgd hebben voor het eigen vermogen telt niet meer mee. Dat is een feit en daar moeten we niet over emmeren. We hebben het zelf als leden laten gebeuren. En de RABO-bestuurders, met name de boerenbestuurders, bestuurden met de ogen dicht. Dit alles geeft ons het recht om niet trouw te zijn aan de RABO,maar gewoon zaken doen waar je het voordeligst kunt. En dat is tegenwoordig vaak niet de RABO.

 • kalkar

  Zo veel stelde deze Armstrong niet voor. Het hele jaar deed hij niets, alleen maar trainen voor de tour. Alle andere wedstrijden liet hij lopen. Neem dan een Hinault of een andere grootheid: Merx. Die wilden het hele jaar alles winnen. Helaas weten veel mensen dit niet. En wat de Rabo betreft, ach alles over deze criminelen is teveel gezegd.

 • BrabantsBoerenverstand

  @Bbob ik heb zelf tot mijn negentiende bijna elke week in de bossen gefietst met een mountainbike van 1000 euro en haalde op de weg 40 km/u. Pak een wilerenfiets van 20000 euro en iemand die elke dag traint en je haalt de vijftig zo, ik heb ook nooit middelen gebruikt dus waarom zou het een prof niet kunnen zonder middelen??
  En Rabo had moeten blijven sponsoren, het wielrenteam was mijn laatste stukje sympathie voor Rabo, nu maakt het voor mij helemaal niet meer uit welke bank ik pak. Een populistisch besluit van een directeur die de renners nooit heeft gesproken.

 • agratax2

  Rabo sponsort de wielerploeg nog tot einde contract, alleen zonder shirt of frame reclame. Iedereen weet toch wie de ploeg financiert? Dan roepen in de pers; 'We trekken onze handen af van de wielersport. Maar we zijn zo netjes om het contract uit te dienen' . Dit is niet meer dan een RECLAME boodschap om de betrouwbaarheid van de Rabo uit te dragen.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.