Commentaar

15 reacties

Suikerquotum herleeft in melk

De A-, B- en C-suikerquota zijn afgeschaft, lang leve het systeem. Melkcoöperatie CZ Rouveen wil een soortgelijk meerprijzensysteem in 2015 invoeren.

De melkveehouder ontvangt voor een nog vast te stellen leveringsrecht de A-melkprijs. Voor leveringen die de markt te boven gaan, en waarvoor alternatieve afzet moet worden gezocht, krijgt hij een B-melkprijs.

CZ Rouveen wil de groeiambities van haar circa 250 leden niet dwarsbomen. Een klein aantal zegt fors te willen investeren. Er wordt 15 procent meer melk verwacht. De coöperatie twijfelt of voor deze melk meteen voldoende afzet is in het eigen segment kruiden- en ecologische kazen. Of zoals het in jargon heet: twijfelt of de groei marktconform is. Want het is duidelijk: het bedrijf wil niet meer produceren dan de markt aan kan. Met het tweeprijzensysteem ligt de prijsdruk bij de ambitieuze groeiers. De coöperatieve gedachte pur sang, aldus het bestuur van Rouveen. En daar is zeker wat voor te zeggen.
CV Rouveen kan zich dit initiatief permitteren. De zuivelcoöperatie betaalt al jaren de hoogste melkprijs. Op de stoep staat een wachtrij kandidaat-leden. De A-prijs zal–gelet op de resultaten in het verleden–hoger liggen dan bij de concurrentie. De B-prijs is afhankelijk van de dagprijs op dat moment. In het beste geval is deze gelijk aan de A-prijs.
Het tweeprijzensysteem is inpasbaar voor een speler op de nichemarkt. Voor productie op groter niveau, en met andere melkstromen is het minder geschikt.

Laatste reacties

 • harrie weusthuis

  Verstandig systeem.Dat zou overal zo moeten, de markt is een keer vol.

 • JeroenvBuuren

  Nadenken over afzet is enkel maar heel goed.
  Aan de meer kg melk melkers in 2015:
  Hebben jullie je inseminatie patroon al aangepast ?
  het is al 5 over twaalf !!
  Dit is ook wel gelijk een beetje het probleem; voor de grotere groeistappen (investeringsmodel dus op B prijs) moet je behoorlijk ver in de toekomst kijken.

 • joannes

  Ik zou niet weten waarom het bij de grote cooperaties ook niet inzetbaar is! Deze regeling legt het prijsrisico bij diegene die uitbreiden en schermt diegene die regelmatig een bepaald quota melken af voor de eerste prijsrisico´s door massale uitbreiding. Een prima idee want het legt het risico bij de diegene die ook al profiteren van het ¨kostprijsverlagen¨ ....... vaak geholpen door subsidies. Wanneer de vraag werkelijk aantrekt zou de B prijs gelijk kunnen liggen of zelfs hoger, met de rechtvaardiging dat zij het risico genomen hebben. Het recht toe rechtaan elkaar beconcurreren wordt hiermee naar de verkoopmogelijkheden verplaatst en de verwerkers. Er zal ook een info stroom opgangkomen omdat de uitbreiders en de verwerkers zich proberen te informeren over deze uitbreiding om geprepareerd te zijn. Zoals JeroenvBuuren hierboven al zegt zullen oa de inseminaties nu gaan bepalen hoeveel er geproduceert zal gaan worden in 2015.

 • albers.willem

  Ennnn de nieuwe quotumhandel is ontstaan. Hoe blijf ik de kostprijs hoog houden ...?? Zeg dan gewoon ik heb geen zin uit te breiden ik zie wel hoelang ik het volhoud. En ga niet een beetje liggen foeteren op diegene die wel aan hun bedrijf werken. W.A

 • agratax2

  Waarom zijn we niet bij machte om het aantal dieren af te stemmen op het land dat we hebben. Maak van de koeien geen intensieve veehouderij. Eis van ieder melkveehouder dat hij zijn stront op eigen land kwijt kan. Dan betekent uitbreiden niet alleen een stal + koeien maar ook voor iedere 1,5 - 2 koeien een hectare land van Euro 70.000 ik vrees dat de groeidrang dan wel tempert. Wordt de melkveehouderij ook intensieve veehouderij (voer van over ver) dan zijn de actievoerders en daarmee de inmenging van de politiek heel dichtbij met alle bij behorende ergernissen.

 • biouge

  het probleem is dat de a en b melk niet hermetisch is en b melk de a prijs komt vervuilen bij overproduktie

 • Koeienboer

  @biouge Natuurlijk beinvloed het 'overschot' in de markt de melkprijs, dus ook de A prijs, negatief. Maar we weten allemaal uit het nabije verleden dat de prijs op de spotmarkt toen nog veel lager lag dan de gemiddelde uitbetaalde prijs van de verschillende fabrieken.
  En hoezo is het niet hermetisch?

  Duidelijk komt naar voren in het verhaal dat CZ Rouveen een afzetmarkt heeft die groeit, maar waar niet zomaar onbeperkt in afgezet kan worden. Als kleine speler moet je dan nadenken over de manier waarop je de risico's voor de cooperatie en je leden binnen de perken houdt. En dat doen ze.

 • joannes

  Albers.willem; dit is geen quotum handel, dit is melk handel! Melkhandel waarin onvoortuinlijk heel veel participanten gezamenlijk de producenten rol hebben. Die agressieve uitbreiders die meer aanbieden dan de markt aan kan, verpesten het voor vele. Ze verpesten het omdat de verwerkers geen markt vinden. Met A en B melk zullen de verwerkers beter gaan concentreren op de B melk en de boeren krijgen inzicht met de prijsvorming of ze ervoor kunnen investeren. Uiteindelijk heeft extra capaciteit alleen maar zin wanneer het verkocht kan worden en dat maakt de B melkprijs duidelijk. En dat allemaal om bestaande investeringen te beschermen voor onverantwoordelijke investeringen die alleen maar kanibaliseren!

 • Hans Brasil

  Aan welke melk gaat CZ Rouveen nou het meeste geld verdienen?

 • janmdt

  Krijg iedereen dan even veel A quotum of is het weer op basis van historie.
  Op deze manier blijft er een hoge kostprijs en we hebben nu toch wel in de gaten dat dat niet kan.
  Wie zijn zaakjes (mest/voer) goed heeft geregeld moet kunnen uitbreiden.
  Een verder geen luchthandel kost alleen maar onnodig veel geld dat de landbouw uitvloeid..

 • natuurboer

  A-,B-,en C suikersysteem vergelijken met een A-,en B- melksysteem is een appels en peren vergelijking. Bij het suikersysteem werken A-, B- en C-prijzen binnen een door de EU vastgesteld suikerquotum. Het EU melkquotum zal moeten blijven bestaan om het melksysteem met een soortgelijk suikersysteem te kunnen vergelijken. Na 2015 verdwijnt het EU melkquotum echter.

 • joannes

  Hans Brasil, de toekomst zal uitwijzen welke melk het meeste op gaat brengen. Het grote voordeel van zo´n systeem is dat de verwerker weet waar hij aan moet werken als producenten aangeven hoeveel ze meer, dus B melk, willen melken. Verwerkers moeten een productvorm en een klant vinden voor die extra melk en daar hoort een richtprijs bij. Wanneer de markt om wat voor reden tegenvalt daalt de prijs en andersom stijgt hij en dat na- of voordeel valt bij de uitbreiders. Je zou voor elk bedrijf een lopend gemiddelde kunnen invoeren om B melk naverloop van een bepaalde tijd in naar A melk te converteren en daarmee de basis volume omzet van een bedrijf en de verwerker te verhogen. Het resultaat is dat uitbreidingen de bestaande markt niet bederven en gelegenheid bieden om nieuwe te exploreren. De stoppers vallen hier natuurlijk buiten; Die kunnen A melk rechten doorverkopen en zijn daarmee gegarandeerd van een soort pensioen.

 • Koeienboer

  Nou, joannes, als die boeren van de opbrengsten van hun rechten moeten rentenieren..... Er geldt geen marktwaarde voor, maar een vast bedrag per 1000 kg gecorrigeerd naar de standaard fabrieksgehaltes

 • joannes

  Koeienboer, begrijp me goed, een soort pensioen! Het zou bij kunnen dragen! Wat er nu gebeurt, is dat collega´s, geholpen door politieke subsidies, het aanbod vergroten en diegene die willen stoppen, en dus mogelijk een aantal jaren niet profiteren van subsidies, langzaam uitroken met steeds lagere melkopbrengst prijzen. Rechtvaardigheid, of collegialiteit zijn ver te zoeken in deze beweging!

 • daantje

  je hebt geen zicht op wat nu a of b melk wordt
  dit gaat geld kosten
  denk om je eigen financieen
  hier gaan boerderijen over de kop

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.