Redactieblog

736 x bekeken 1 reactie

Sterrenstof over Almere

De Floriade 2022 mag door Almere worden georganiseerd.

Als Flevolander zou ik nu trots kunnen zijn dat de Nederlandse Tuinbouwraad onze grootste gemeente heeft verkozen boven Boskoop, Amsterdam en Groningen, die ook prachtige plannen hadden voor die internationale tuinbouwtentoonstelling.

Maar als een al-wat-oudere-Noordoostpolderboerin lees ik toch met enige reserve de grote-blijdschap-berichten op de Almere-gemeentesite: “Met de Floriade krijgt Almere er een internationaal cultuur- en recreatiepark bij, waarin natuur centraal staat.” Dus tuinbouw is toch wel natuur? En: “Voor Almere betekent deze toekenning, midden in de economische crisis, de grootste investeringsimpuls in haar geschiedenis; enkel de directe investeringen bedragen al 360 miljoen euro.“

Vanuit de provincie worden ook een aantal miljoenen verwacht. Maar zijn niet net alle gedeputeerden opgestapt vanwege het financiële debâcle met het te ambitieuze plan van Oostvaarderswold??

Wethouder Adri Duivesteijn noemt de toekenning van de NTR een waar geworden sprookje: “Het is alsof er sterrenstof over het centrum van Almere wordt uitgestrooid, alsof alles meer glans krijgt.” Ik hoop dat Duivesteijn niet alleen in sprookjes gelooft, maar ook de werkelijkheid kent. Weet hij van de faillissementen van Almeerse glastuinbouwers? En dat kassen nu gebruikt worden als caravanstalling? Neemt hij deze problemen mee in het zoeken van oplossingen, waarin verstedelijking en vergroening samen gaan?

Als waterschapsbestuurder frons ik mijn wenkbrauwen als ik geruchten hoor dat voor de Floriade de A6 verlaagd zal worden vanwege het zicht op de stad. Als er ooit evacuatie nodig is door wateroverlast moet die A6 juist verhoogd worden.

Ik houd van sprookjes, maar ik zie ook de werkelijkheid. Het enige stof dat de laatste weken hier neerdwarrelde was woestijnstof. Ik wacht op dat sterrenstof…

Eén reactie

  • jan1966

    De overheid is inderdaad helemaal losgeslagen van haar burgers, hopelijk zijn er nog meer nuchtere mensen zoals u in diverse overheidsorganen die wel de belangen van de burger dienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.