Redactieblog

2314 x bekeken 8 reacties

Quotum verkopen voor bouw nieuwe stal

“Ja, natuurlijk”, zegt Hanna voor de telefoon. ”Laat ze maar komen. Ze kunnen hier ook wel blijven slapen. Geen enkel probleem.

“Ze luistert even en knikt: “Afgesproken. Ik zie jullie.” En tegen mij: “De kleinkinderen komen slapen.”

Ik neem het voor kennisgeving aan. Sinds Hans terug is hebben we er plotseling een baan bij gekregen als oppas. Hartstikke gezellig, maar het kost wel veel tijd. Vroeger zagen we ze te weinig en sinds ze weer in ons land wonen soms te veel. De vrouw van Hans had hier meteen werk en vindt het de gewoonste zaak van de wereld dat Hans zich met de kinderen redt. Als die in Texas zit, zoals nu bij zijn bedrijf daar, dan worden ze naar ons doorgeschoven. En Hanna zegt nooit nee.

Er is trouwens toch veel veranderd nu Hans meedraait. Hij zit boordevol plannen. Hij heeft een soort bedrijfsplan opgesteld. Wel mooi, maar het was er voordat we konden meepraten.

“We hebben een stilstaand bedrijf”, zo motiveerde hij. ”Dat is niet goed. Over ruim twee jaar vervalt de quotering en kun je gaan melken. In feite is de melk, die we nu hebben, nog maar een korte tijd geld waard. We kunnen het beste nu een deel van ons quotum verkopen en dat geld investeren in een nieuwe stal."

Een interessante gedachte, waar ik wel aan moet wennen. We hebben nu een uitstekende koppel vee. Als we quotum verkopen, moet er ook een deel van de koeien worden verkocht. Dan breken we een zorgvuldig opgebouwde veestapel af. Daar voel ik weinig voor.

“Je bent ouderwets en star”, kiest Hanna partij voor Hans. ”Als je lang op het bedrijf zit, word je bedrijfsblind. Hans kijkt er met jonge nieuwe ogen tegenaan. Ik voel er wel voor. Een paar jaar wat minder melken, met de opbrengst van het quotum een nieuwe stal bouwen en dan in 2015 op volle kracht vooruit."

“Dan zijn we wel een deel van onze prima koppel koeien kwijt”, probeer ik nog.

Geen enkele kans. Ik moet steeds vaker tegen twee meningen opboksen. “Dan kopen we een best veebeslag van een stoppende boer”, is de dooddoener waar Hanna mee afsluit.

Laatste reacties

 • Mozes

  Als je een groot deel van de veestapel verkoopt en de nieuwe regering zou besluiten om bij het afschaffen van de quotering dierrechten in te voeren heb je wel een probleem.

 • W Geverink

  Waarom zou je een hoop geld investeren in een grote stal zonder koeien als je over pakweg vijf jaar voor een prikkie een grote nieuwe stal met koeien over kunt nemen.

 • Mels

  W Geverink man naar mijn hart die je er bent,ik denk exact hetzelfde.Wat eeen stompzinnig idee.Laat em in Texas blijven,lees juist dat het daar her en der niet lekker gaat dus ik zou me daar maar op concentreren.

 • Rip

  Wat een lakse reacties. Maar afwachten en zien waar het schip strandt. Geen enkel ondernemerschap. En als het misloopt heeft een ander de schuld. Als dat de toekomstige boer is, niet best. Eén voordeel: boeren met deze instelling zullen verdwijnen. Gelukkig maar.

 • joannes

  RIp, die reactie van jouw is anders hé? Jij bent alleen maar nieuwsgierig naar die die ideeën! Waarschijnlijk omdat je zelf ook aan het dubben bent of omdat je gewoon een gluurder bent. Met wat olie op het vuur verwacht je weer wat.....

 • B bob

  Rip is zuur aangezien hij zelf al heel zijn leven achter de feiten aanholt .

 • Frans-Jan

  Geen koeien = geen melkgeld, en van de verkoop van een deel van het quotum met de nu geldende prijzen bouw je ook niet zo veel stal.

 • W Geverink

  Rustig blijven, afwachten en gokken dat de ander nat gaat is ook ondernemen. Vergaderboer zou kunnen overwegen om de hele handel nu het nog geld waard is van de hand te doen en van het quotumgeld een leuke wereldreis te maken bijvoorbeeld. Kan hij als hij terug komt (nadat de rook van de strijd opgetrokken is) besluiten of hij nog wel wil melken.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.