Commentaar

1834 x bekeken 5 reactieslaatste update:31 okt 2012

Opnieuw non-conformist op landbouw

Gelders gedeputeerde Co Verdaas van ruimtelijke ordening is in het kabinet Rutte II meer dan alleen de opvolger van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw.

Zijn omgeving kenschetst hem als oplossingsgericht, eigenzinnig en onorthodox. Type Bleker dus. Natuurlijk zijn er verschillen. De grootste: hij is van PvdA-huize.
Het is opmerkelijk dat niet de VVD, zichzelf in verkiezingstijd nog als dé boerenpartij profilerend, maar de PvdA de post landbouw krijgt. Voor de liberalen tellen ministersposten op belangrijke departementen zwaarder. Het staatssecretariaat op landbouw is wisselgeld. De onder boeren redelijk populaire Henk Kamp (VVD) wordt minister van Economische Zaken, waar landbouw voortaan onder valt. De huidige toevoeging Landbouw en Innovatie verdwijnt. De vraag is in welke mate Kamp zich direct met landbouw bemoeit. Zijn voorganger Maxime Verhagen deed dit niet.
Een socialist op landbouw is niet alledaags. De PvdA heeft ook niet zoveel op met reguliere landbouw. De partij hecht aan natuur, dierwelzijn en wil af van megastallen, Hedwigepolder en Europese landbouwsubsidies. Maar Verdaas schijnt niet zo programmavast. Hij opereert ook aan de rechtervleugel van de partij. De boeren in Gelderland zeggen prima met hem overweg te kunnen. Daar moet hoop uit spreken.
De VVD levert met beperking van de hypotheekrente-aftrek in op het verkiezingsprogramma; te hopen valt dat de PvdA op landbouwgebied dergelijke concessies doet.

Laatste reacties

 • veehouder10

  van wie was nou dat gezicht bij het vorige artikel over deze man

 • joannes

  We zullen het wel zien en voelen! Een koude winterse wind of een zonnige voorjaarsdag waar het gras van groeit!

 • Tjerkk

  dezelfde man, alleen een paar jaar jonger

 • anton1937

  De VVD heeft nooit echte steun gegeven aan de boeren, daarom heeft de VVD ook geen behoefte aan landbouw. Dat veel boeren VVD gestemd hebben valt ze nu koud op de maag. De boeren hadden op de VVD gerekend, maar de VVD is er niet als boeren. Nooit meer VVD stemmen is het motto voor de boeren.

 • hertha

  Alles beter dan jozias van Aartsen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.