Commentaar

2087 x bekeken

Ontwikkelingen A-ware goed in de gaten houden

De aangekondigde nieuwe kaasfabriek van A-ware houdt de gemoederen flink bezig.

In juni kondigde A-ware de bouw van een nieuwe kaasfabriek aan. In 2014 zou die operationeel moeten zijn met een capaciteit van 80.000 ton kaas, zo'n 800.000 ton melk. Ofwel: extra capaciteit van 7 à 8 procent van de Nederlandse melkplas.

Dat was schrikken. De inschattingen over wat de nieuwe kaasfabriek voor de melkprijs betekent varieerden. Als A-ware de fabriek op capaciteit wil laten draaien en andere verwerkers niet minderen, dan betekent dat meer vraag, wat leidt tot een betere melkprijs, was de ene opvatting. De andere, meer pessimistische, is dat de extra productie zorgt voor druk op de kaasmarkt. Wil de nieuwkomer een plek verwerven, dan kan dat alleen met een zeer scherpe prijs. Dat is niet direct een basis voor een stabiele melkprijs. Al helemaal niet omdat andere partijen mee zullen moeten om aan de markt te blijven. A-ware zou met zijn nieuwe kaasfabriek slechts supermarkten in de kaart spelen.

Nu, bijna vijf maanden later, zijn de opvattingen niet veranderd. Al is enige relativering wel op zijn plaats. Als al sprake zou zijn van marktbederf door meer aanbod, dan is niet alleen Fonterra/A-ware de boosdoener. FrieslandCampina en DOC Kaas hebben veel omvangrijkere groeiplannen. Ook blijft de stelling overeind dat als de kaasbehoefte in het Verre Oosten stijgt, dat daarin het best voorzien kan worden vanuit Nederland.

Ondertussen is duidelijk dat de fabriek van Fonterra/A-ware in Heerenveen (Fr.) komt, dat die inderdaad in 2014 in productie komt en dat leverancierscoöperatie NoorderlandMelk leverancier wordt voor Friesland, Groningen en Drenthe.

Hoe moet het gros van de melkveehouders de ontwikkeling nu wegen? Voor leden-leveranciers van FrieslandCampina en anderen met een wat bovengemiddelde melkprijs, volstaat een normale belangstelling. Zij die echter de indruk hebben dat ze qua melkprijs wat onderaan bungelen doen er goed aan te kijken of de nieuwkomer  een interessante partner kan zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.