Commentaar

995 x bekeken 2 reacties

Nu tijd voor goede contracten

Het zijn spannende weken voor akkerbouwers en voor bedrijven die hun contract-arealen voor 2013 vol moeten krijgen. De gestegen graanprijzen verkleinen de animo onder akkerbouwers om iets anders te telen dan wintertarwe.

Voor oogst 2012 wordt ruim 240 euro per ton betaald en wie nu graanoogst van 2013 wil verkopen, kan ook al 200 euro per ton krijgen. Dat gegeven zet druk op de contractonderhandelingen. In de graszaadsector loopt de inzaaiperiode op zijn einde. Duidelijk is daar dat de graszaadbedrijven hun arealen voor maximaal 80 procent vol krijgen, ondanks het feit dat ze hun contractprijzen hebben verhoogd.
Ook conservenbedrijven zitten al druk saldoberekeningen te maken om te weten waarmee ze tegen eind oktober de contractonderhandelingen in moeten. Van telers hebben ze al te verstaan gekregen dat ze met wat substantieels moeten komen, de tarwezaaimachine staat bij wijze van spreken al op de kopakker.
Die akkerbouwers hebben gelijk. Er zijn goede argumenten om nu in de contracten naast betere prijs en voorwaarden, een meer hechte relatie te bedingen. Hechter dan dan die waarmee ze genoegen moesten nemen toen de graanprijs een stuk lager was. Er mag best wat meer ‘in voor- en tegenspoed’ in de onderlinge verhoudingen. Contractgevers spreken nu over de zegeningen van langeretermijnrelaties met boeren. Het zou goed zijn als ze die nu vastleggen voor als het graansaldo weer eens wat lager is.

Laatste reacties

  • martensDLD

    das nu marktwerking,top top

  • John*

    lang leve de vergisters en ethanol fabrieken! een zegen voor de land, tuinbouw en veehouderij. eindelijk een manier om te voorkomen dat we overschotten naar de hoofdmarkt moeten brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.