Commentaar

795 x bekeken

Niet rijk rekenen

Het is een bestuurlijke janboel met die natuurvergunning. Dat was het commentaar van deze krant vorig jaar september op een uitspraak van de Raad van State.

De hoogste rechter had bepaald dat een grote groep veehouders bij natuurgebieden niet vrijgesteld kon worden van de vergunningplicht inzake de Natuurbeschermingswet. Het kabinet dacht hiervoor via de crisis- en herstelwet een handige uitweg te hebben gevonden. Dat bleek een misrekening.
De gevolgen van die misrekening en van het overige geklungel met de natuurwet, worden nu duidelijk. Provincie Brabant bezwijkt onder de vergunningaanvragen; ruim honderd per maand. Daar komt bij dat er volgens de provincie geen instrument is, op grond waarvan de aanvragen beoordeeld kunnen worden. Het provinciaal apparaat kan het niet meer bolwerken. Daarom hebben GS besloten te stoppen met handhaven.
Veehouders moeten zich nu niet te snel rijk rekenen. Zij zijn ook het meest kwetsbaar voor de gevolgen. De provincie wil niet handhaven, maar kan waarschijnlijk niet anders als anderen haar op die plicht wijzen, desnoods via de Raad van State. En dan hangt de overtreder alsnog. Erger nog, wie zijn vergunningen niet op orde heeft, ook al is het buiten zijn eigen schuld om, loopt mogelijk inkomenssteun en subsbidies mis. Aan deze situatie moet zo snel mogelijk een eind komen. De bal ligt in Den Haag.

Of registreer je om te kunnen reageren.