Redactieblog

Landschap van gebouwen

Er zijn toeristen die speciaal voor de Indian summer afreizen naar Amerika. In de periode tussen half september en eind oktober, wanneer warme dagen en koude nachten elkaar afwisselen, kleuren de bladeren aan de bomen prachtig rood, geel en oranje.

De route van Vermont naar New York is dan een aaneenschakeling van 'vlammende bossen'. Als wij daar rijden met onze boerinnengroep is het eigenlijk nog iets te vroeg, maar we zien de eerste gele en rode bomen al tussen het groen en genieten.

Onderweg lopen we een stukje in de bergen en proberen ons voor te stellen hoe ze daar vroeger kuddes koeien smokkelden over, tussen en onder de grote rotsblokken door. Dat moet een behendig soort geweest zijn. Vlak voor New York leveren we onze auto in en gaan het laatste stukje met de trein. Het is al donker als we het Grand Central Station binnenrijden. Volgens een boekje het grootste station ter wereld. Een prachtig gebouw in Jugendstil-stijl. Elke dag passeren hier meer dan 500.000 reizigers.

Van tevoren dacht ik dat ik New York niet leuk zou vinden. Het leek me vreselijk tussen al die hoge gebouwen. Maar in de vier dagen waarin we de stad een beetje proeven, moet ik die mening herzien. Natuurlijk voel ik me de eerste dag heel nietig tussen die enorme wolkenkrabbers, maar zo voel ik me in de bergen ook. Eigenlijk is de hele stad een soort landschap van gebouwen. En heel divers. We varen langs het Vrijheidsbeeld, slenteren door China Town, liggen op het gras in het Central Park en bezoeken het indianenmuseum en het Museum of Modern Art. We begeven ons in de drukte op Times Square, zijn onder de indruk van het monument voor de slachtoffers van de aanslag op de Twin Towers en kijken vanaf het Rockefellergebouw uit over de stad. Tussen oude pakhuizen wandelen we over de High Line. Een vroegere spoorlijn, 9 meter boven de grond, die omgetoverd is tot een wandelpark met heel veel planten en bomen, aangelegd door de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf uit de Achterhoek.

Weer terug op het vlakke polderland zie ik ook hier de bomen kleuren...

Of registreer je om te kunnen reageren.