Commentaar

2 reacties

Historisch hoge aardappelprijzen

De aardappelprijs is nu historisch hoog. De vraag is of meer records gaan sneuvelen.

De verwerkende industrie in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België en Nederland vecht om aardappelen. Telers in deze landen pootten het afgelopen voorjaar flink minder uit en nu valt de hectareopbrengst over de hele linie tegen. De totale aardappeloogst zal hierdoor zo'n 14,5 procent lager zijn vergeleken met oogst 2011, blijkt uit een analyse van Boerderij.
Daarbij dreigt dat lokaal in West-België, Frankrijk en Engeland het rooien stagneert en aardappelen in de grond blijven door natte oogstomstandigheden. Kortom, de aardappelmarkt staat onder hoogspanning en dat vertaalt zich in historisch hoge prijzen.
Deze week, donderdag 1 november, start de telersnotering voor fritesgeschikte aardappelen in Emmeloord. Omdat de indicatieve af-landprijs al boven €22 per 100 kilo steeg, zal de telersprijs droog uit de schuur in ieder geval boven €24 per ton moeten kunnen uitkomen. De hoogste startnotering in 25 jaar is dan een feit. Zelfs extreme jaren als 1998 (35 gulden per 100 kilo) en 2006 (€21,5 per 100 kilo) komen niet in de buurt.
Grote vraag is hoe bestendig de huidige hoge aardappelprijzen zijn en of dat zich straks vertaalt in significant hogere uitbetalingsprijzen via de diverse aardappelpools en termijncontracten. Een grote prijsimplosie, zoals tijdens het bewaarseizoen uit oogst van 2006, is nooit uit te sluiten, maar niet erg waarschijnlijk.
Ten opzichte van 2006 is de spanning tussen vraag en aanbod groter. De verwerkingscapaciteit van de industrie, vooral in België, is de laatste jaren sterker gegroeid dan de productie. Spannend is hoe hoog de prijs zal oplopen en of deze tegenkrachten losmaakt in de markt. De termijnmarkt piekt wel vaker, zoals in 2006-'07. Daarbij lag in de afgelopen twintig jaar het plafond rond €40. Waar ligt de grens en, belangrijker, waar ligt anno 2013 het omslagpunt en zal bijvoorbeeld een fritesfabrikant een schip vol ingevroren frites uit Canada of de VS laten overkomen naar Europa?

Laatste reacties

  • marc47

    BRENG ZE MAAR NIET OP IDEEEN

  • info95

    Prijsimplosie??
    De april notering sloot toen rond de 28 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.