Commentaar

1420 x bekeken 5 reacties

Het belang van hoge prijzen

De opbrengstprijzen in de veehouderij kunnen de stijging van voerkosten niet volgen. De marges op productie van melk, vlees en eieren krimpen, soms tot onder de streep.

Toch zit er een positief punt aan de hogere graanprijzen, betoogt hoogleraar Louise Fresco van de Universiteit van Amsterdam in Boerderij Weekend.

Fresco is gepokt en gemazeld in de discussie over voedselzekerheid en -prijzen. Zij werkte tien jaar bij de wereldvoedselorganisatie FAO in Rome. Zij beziet de voedselproductie ook nu nog vooral op mondiaal niveau. In 2040 telt de aarde 9 miljard mensen. Zij moeten gevoed worden, en daar is enige mate van intensivering voor nodig. WUR-directeur Aalt Dijkhuizen wees hier onlangs ook al op.

Fresco gelooft niet direct in voedselschaarste. Veel landbouwgrond wordt op dit moment niet gebruikt. Op andere plekken kan veel meer worden geoogst dan nu het geval is. Soms is dit een gevolg van politieke strijd, en ontbreekt het bij de boeren aan motivatie. Ook de productie van energiegewassen vergt landbouwgrond.

Hoge prijzen zorgen ervoor dat boeren hun productie gaan opvoeren, legt zij uit. De braakliggende gronden worden weer in gebruik genomen, en ook overheden zijn weer bereid om geld te steken in landbouw. De afnemers zullen ook zorgvuldiger met de producten omgaan, en verspilling willen voorkomen. Zij ziet in hogere prijzen een 'mooi correctiemiddel'.

Haar zorg zit vooral in de prijsschommelingen. Zij pleit voor verbetering van de informatie over oogsten en de voorraden. Haar pleidooi is terecht, maar juist in deze informatie zit de winst van handelaren en speculanten. Zij zullen er alles aan doen strategische informatie achter te houden. Zij hebben ook het huidige liberale wereldhandelsbeleid aan hun zijde.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Ze heeft het uiteindelijk toch begrepen, als je de boeren maar voldoende betaalt
  dan komt de produktie bijna vanzelf.

 • joannes

  Ja.... het lijkt alsof ze de oogkleppen heeft afgedaan. Ze herkent nu de dynamiek en de nodige cultuurverschillen. Nu Aalt no met zijn gevolg!

 • politiek

  Inderdaad benoemde Fresco ook al de noodzaak van verantwoorde duurzame landbouw. Dit ook vooral in het belang van bestijding voedselarmoede en volksgezondheid. Zij benoemde zelfs het woord intensieve veehouderij met antibiocagebruik in een zin. Niet alleen met die mega massa bulk productie in die veehouderijindustieen kun je hongersnood bestrijden maar ook door voedsel/granen/mais niet in te zetten als grondstof voor energiecentrales . Minder of geen groene energie dus ! . Ook veel goede granen behoefen echt niet via die veehouderij in de vorm van vlees, melk, eieren terecht te komen bij de mens. Dat is ook rechtstreeks , zonder omweg, goed voedsel voor de mens. Ook daar zit enorm veel verspilling in. Dan heb je nog de enorme hoeveelheden gronden die gewoon braak liggen. Wereldwijd maar ook in Nederland. Je kreeg zelfs een bedrijfstoeslag voor braaklegging ! . Polders in Nederland worden weer onder water gezet ! . ( Hedwigepolder) En als laatste de enorme verspilling aan goed voedsel. 30 tot 40 % wordt gewoon weggegooid , al dan niet bij de Westerse consument, tussenhandel of producent. Joannes, Fresco is inderdaad al een fase verder als Dijkhuuizen.

 • Mozes

  Hoe belangrijk informatie is is mij duidelijk geworden bij FrieslandCampina. Zij hebben de laatste jaren een eigen markt-inlichtingendienst die zowel de vraag als aanbod van zuivel over de hele wereld voor de komende 6 maanden probeert te voorspellen. Meerdere mensen werken hier fulltime aan. De informatie is alleen beschikbaar voor hoofddirectie en bestuur. Kleinere zuivelondernemingen die niet over deze informatie beschikken zullen altijd een achterstand hebben.
  Het gevaar bestaat dat grote handelsondernemingen met dergelijke informatie voortdurend grote winsten maken tenkoste van de boeren en kleinere ondernemingen waardoor de voedselproductie ondermijnt wordt.

  Vanmiddag zag ik bij Buitenhof een discussie tussen Louise Fresco en Marianne Thieme. Louise Fresco had interessante informatie met diepgang. Ze kreeg echter onvoldoende gelegenheid haar inzichten uiteen te zetten. Marianne Thieme deed niets anders dan haar grammafoonplaat afdraaien tegen iedere vorm van veehouderij. De uitlatingen van Thieme hebben in ieder geval duidelijk gemaakt dat de PvdD geen diervriendelijke veehouderij wil maar een volledige vegetarische wereld.

 • joannes

  PvdD zijn in hun denken over dieren boedisten/hindoeisten. En willen gewoon de Nederlandse cultuur via de politiek wijzigen. Dat ze dat mooi verpakken hoort erbij. Wanneer je een cultuur wil wijzigen hoort daar als strategy bij het stelsel matig ontkennen van argumenten van de tegenpartij! :

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_bekende_vegetari%C3%ABrs_en_veganisten

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Boeddhisme_en_vegetarisme
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hindoe%C3%AFsme
  Vegetarisch eten
  Hindoes hebben respect voor alles wat leeft. Veel hindoes zijn vegetariër, omdat ze geen dieren willen doden om te eten, maar ook omdat ze hun geest 'zuiver' (sattvisch) willen houden. Een typisch Indiase maaltijd bestaat uit verschillende kruidige groentegerechten met dahl (peulvruchtensaus) en chapati's (platte volkoren koekenpanbroodjes) of rijst, gegeten uit bananenbladeren of van grote metalen dienbladen. Veel hindoes eten met hun vingers en gebruiken daarvoor alleen hun rechterhand omdat links gebruikt wordt om het achterwerk te reinigen na het toiletbezoek. Ze drinken water, zoete thee of een verkoelende yoghurtdrank die lassi heet en die zoet of zout bereid kan zijn. (Letterlijk overgenomen uit Wikipedia)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.