Commentaar

8 reacties

Herfstakkoord slecht voorteken

VVD en PvdA schrappen in het 'Herfstakkoord' 30 miljoen euro compensatie voor de accijnsverhoging op rode diesel.

Het bedrag was al een schamele pleister voor de 250 miljoen euro opbrengst voor 's lands schatkist in het 'Lente'/Kunduz-akkoord. Van de vijf betrokken partijen (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) mocht de landbouw het geld aanwenden om de akkerbouw en veehouderij te verduurzamen. CDA-bewindsman Henk Bleker deed daar uit eigen zak nog eens 20 miljoen bij.

De onderhandelaars Mark Rutte en Diederik Samsom halen nu een streep door de 50 miljoen. Zij moeten het schrappen van andere zwaar bekritiseerde en maatschappelijk gevoelige maatregelen, zoals de langstudeerboete en forenzentaks, ergens mee financieren. Het is slecht nieuws voor de landbouw. LTO-voorzitter Albert Jan Maat is laaiend, en noemt de maatregel een ordinaire lastenverzwaring.

Ernstiger voor de sector is de teneur die uit het akkoord spreekt: de landbouw telt niet mee. De vraag dringt zich op of hier de afwezigheid van het CDA zich wreekt. Voor de VVD lijken de boeren net iets minder belangrijk. In de programma's van VVD en PvdA staat ook niets over rode diesel. Dan is het makkelijk wegstrepen. Voor de boeren is het extra wrang dat de 200 miljoen euro voor natuur wel overeind blijft.

Als dit voortekenen zijn van het kabinetsbeleid in de komende vier jaar, moet de landbouw zijn hart vasthouden.

Laatste reacties

 • John*

  en dan nog wat accijns op kunstmenst, we hebben hier in nederland stikstof en fosfaat in dierlijke mest genoeg.

 • Mozes

  De boeren hebben in meerderheid voor de VVD gestemd dus hebben ze er zelf voor gekozen.

 • joannes

  Natuurlijk is dit VVD beleid! Al die boeren die VVD gestemd hebben zijn uitgesproken ¨vrije markt¨ aanhangers. Zij hebben maar één belang: het klein bedrijf uitroeien en het grote geïndustialiseerde bedrijf propaganderen. Wat kan je beter helpen dan subsidies af te schaffen en daarmee de minder ¨efficiente¨ bedrijven, ivm schaalgrootte,logistiek en mechanisatie, in de grotere verliezen drukken. Ze roeien concurenten uit, verkleinen het aanbod en verhogen daarmee de verkoopprijzen. (Het is overigens een Pyrrusoverwinning want over een paar jaar produceren ze zelf te veel, met hun Mega bedrijven, en dalen de prijzen weer).De PvdA heeft geen feeling met de boeren maar wel met linkse aktie groepen en tolereren dit omdat het de achterban niet schaadt. Het is te hopen dat er één (regerings) partij het belang van de gezinsbedrijven zal inzien en deze ramkoers van de VVD stopt.

 • minasblunders1

  Sinds Rutte de uitspraak deed dat Wageningen het 'Harvard van Nederland' is, weten we dat de man absoluut niet meer serieus te nemen is. Dit 'Harvard van Nederland' doet (uiteraard tegen stevige betaling en niet gehinderd door enige kennis) zijn uiterste best om de landbouw om zeep te helpen.

 • metal

  Volgens lto en veel boeren was de vvd een goede partij nou hebben ze hun zin.
  Het is te hopen dat hun het eerste naar de knoppen gaan.

 • ikkethuis

  en van deze regering verwachten sommige dat ze de retail aan gaan pakken omdat ze de prijzen drukken? Deze regering plukt de agrarier net zo hard, verwacht hier niets van.

 • anton1937

  De VVD denkt alleen aan de boeren,als de boeren als stemvee het stemhokje in moeten. Daarna denkt de hele VVD niet meer aan de boeren, maar aan de vriendjes van de ABN/AMRO(Zalm) , de ING en de AEX index van hun aandelen.De boeren zijn de 'klos' bij Bos( PVDA) en de 'spagaat' bij Kamp(VVD)
  Mark Rutte is een slappeling, dat is algemeen bekend, hij durfde Wilders niet aan te pakken en daarom viel zijn kabinet en in Brussel zat hij te slapen, hij had n l 50 miljard meer uitgegeven dan hij dacht. SUKKEL

 • bankivahoen

  Mensen ,denken jullie nou echt of het iets uitmaakt op wie je stemt,het is om de mensheid een idee te geven dat ze wat in de melk te brokkelen hebben.Stemvee voor de gek houden ,anders niets! Vraag bv Pechtold maar eens wat ie voor een agenda bijhad toen ie samen met de Bilderbergs zat te genieten van het elite diner!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.