Redactieblog

6547 x bekeken 9 reacties

FrieslandCampina, geliefd tegen wil en dank?

FrieslandCampina werpt wallen op voor toetreding. Wie weg wil, krijgt een zak geld mee. Wat is dit: macht, arrogantie of gewoon zakelijk bezig zijn?

Een interessante vraag. Wie weg wil bij FrieslandCampina krijgt 5 euro per 100 kilo melk mee. Een regel, opgelegd door de EU, maar ik heb nog nooit gehoord dat ze dat erg vinden bij Campina.

Wie lid wil worden van FrieslandCampina en woont in het werkgebied moet het nieuwe tarief van 10 euro per 100 kilo melk betalen. Niet de weglopers van andere coöperaties, die zijn niet welkom. Wel degenen die omschakelen van bijvoorbeeld akkerbouw. Ook na 2015, wanneer elke boer weer kan beginnen te melken omdat het quotum vervalt, kunnen boeren na betaling van een fiks bedrag weer leveren aan FrieslandCampina.

Op het eerste gezicht lijkt het een arrogante maatregel. Men heeft de macht en gebruikt die. Daar hebben ze ook reden voor, want ondanks de vorstelijke gift bij afscheid, nemen maar weinigen dat. Men blijft dus.

Nieuwe leveranciers worden geweerd. Ook dat lijkt arrogant, maar is het niet.

FrieslandCampina kijkt vooruit en dat is verstandig. Na 2015 komt er meer melk. Wat is dan logischer dan nu al de maatregelen te nemen om die melkstroom in te dammen? En de dijken te verhogen, zodat er geen extra melk kan binnenstromen?

Geheel mee eens dus. Een beslissing voor de toekomst. Het blijkt dat men graag lid is van FrieslandCampina. Niet omdat die zo geliefd is, maar omdat het een goede onderneming is met een goede melkprijs. Boeren, ook de ontevreden boeren, blijven tegen wil en dank. Dat is de macht van FrieslandCampina.

Laatste reacties

 • poldes

  hebben de andere boerderijmelkinnemers ook niet een opname stop van nieuwe leveranciers?

 • nhoj

  je hoeft geen entree geld te betalen, na 2015 kun je genoeg bedrijven voor een appel en een ei overnemen die nu iets te hoog van de toren hebben geblazen. gewoon nu rustig blijven

 • ikkethuis

  of zelf kaas maken

 • bertes

  vergader boer levert aan campina. dat is nu wel duidelijk

 • degoosen

  Leden van F C kunnen uitbreiden zonder te betalen bv van 500 000 naar 950 000 liter, maar een nieuw lid met 450 000 liter moet betalen . Kan dit niet helemaal plaatsen , maar met deze regeling voorkom je veel geloop van leden ,

 • maasdijk

  we hebben hier meer dan 30 jaar melk geleverd aan FC en zijn voor gangers
  we hebben altijd gereserveerd op naam en in de dode hand voor een hogere melkprijs in de volgende jaren . en nieuwe toetreders die op andere plaatsen
  achter de hoogste melk prijs zijn aan gelopen zouden graag hier zeker van willen profiteren en hier zo binnen lopen . ik dacht het niet.

 • joannes

  De macht ligt zeker nog bij Friesland Campina. Maar ze zijn ook kwestbaar met hun operaties in Azië en hun EU uitbreidings plannen. We weten van VION dat overnames tegen kunnen vallen. En Azië lijkt goed maar Chinezen blijven Chinezen en daar weet Philips alles van; Wat ze zelf kunnen, doen ze zelf een keer. De toekomst zal het leren!

 • Arie

  boeren blijven bij de organisatie omdat ze geen macht kan uitoefenen bij deze organisatie. Dat zou een hele andere kant/uitleg zijn!

 • koestal

  wel steeds meer regeltjes bij Friesland-Campina,dat geeft wel kosten

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.