Redactieblog

994 x bekeken 2 reacties

Delegaties

Chinezen werken aan verwerven van deskundigheid. Ze verbazen zich over de Nederlandse landbouw.

Met enige regelmaat komen afvaardigingen van Chinese universiteiten bij ons langs die op zoek zijn naar partners voor samenwerking. Soms vragen ze ons om mee te doen aan projecten in China. Vaak willen ze ook eigen jonge wetenschappers een paar jaar bij ons onderbrengen. China doet dat slim, het land ontwikkelt zich heel snel, en staat voor grote veranderingen. De snelste manier om voldoende goede wetenschappers op te leiden is ze een periode naar het buitenland sturen om door te leren. Vroeger kwamen ze vooral voor onze technische kennis, inmiddels krijgen ze volop belangstelling voor de sociale wetenschappen.
Een resultaat van langdurig verblijf in een land als Nederland zal overigens zijn dat in China over enkele jaren een grote groep intellectuelen rondloopt die weet wat in de wereld te koop is. Niet alleen op technisch vlak, maar ook op het gebied van de inrichting van de samenleving, individualisering, democratie en mensenrechten. Daar gaat de rest van de wereld in de toekomst nog plezier van hebben.
Dat ze speciaal naar Wageningen en Groningen komen heeft met landbouw en platteland te maken. China staat voor de uitdaging anderhalf miljard mensen te voeden. Die mensen zijn nu nog met weinig tevreden, maar in de toekomst willen ze biefstuk en onbespoten groente. En ze willen straks niet alleen lekker eten, maar ook prettig wonen en recreëren. Er zijn er nu nog heel veel die weinig eisen hebben, maar als de Chinezen rijker worden, dan zullen hun wensen snel toenemen. Hun platteland zal de komende tijd dus enorme veranderingen ondergaan.
In Nederland hebben we de afgelopen halve eeuw veel gepresteerd, en overigens ook heel wat fouten gemaakt. De Chinezen willen erachter komen hoe wij onze landbouwproductie zo hebben kunnen uitbreiden, en hoe we ons platteland hebben aangepast. Wij proberen ze daarbij te behoeden voor de fouten die wij maakten, bijvoorbeeld op het terrein van milieu en landschap.
Vorige week was er weer een delegatie. Ik heb ze in een paar cijfers laten zien hoe het onze landbouw vergaan is. Tussen 1950 en 2010 liep de hoeveelheid arbeid in de landbouw tot een kwart terug, daalde het aantal landbouwbedrijven van 410.000 tot 70.000, vervijfvoudigde de gemiddelde bedrijfsgrootte en het totale productievolume van land- en tuinbouw, en nam het aantal varkens met factor zeven toe. Om dat te bereiken hebben we onze landschappelijke kwaliteiten nogal aangetast en is er een mestprobleem ontstaan. We hebben in de land- en tuinbouw echter ook grote milieuwinst geboekt. De bezoekers wisten niet wat ze hoorden. Volgende week komt vast weer een delegatie.

Laatste reacties

  • T@deler

    De Chinezen hebben al zo veel gekopieerd en nagemaakt dan zal de Nederlandse landbouw ook wel lukken.

  • ed12345

    t@eler vergeet even niet dat de klimaat verschillen binnen het land enorm zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.