Redactieblog

3166 x bekeken 11 reacties

De shit van Zuid

Het is niet te verwachten, dat Brussel applaudisseert voor de Nederlandse melkveehouders. Die gaan een miljard liter meer melken in 2015 en 2016. Door FrieslandCampina berekend, op basis van een door boeren ingevulde enquête. Wij gaan daar met onze boerderij ook een bijdrage aan leveren, maar daarover later een keer.

Nu moet ik mijn onvrede kwijt over Zuid. Met de zuivel heeft Friesland Foods Campina uit de shit gehaald, want ze waren een zoekend over te nemen zuivelbedrijf. Net zoals DOC nu. Dat Wantenaar gelijk Attema’s verzoek om te gaan fuseren heeft gehonoreerd, is zijn grootste bestuurlijke bijdrage aan Campina geweest. In het fusieproces is nog niet de helft van het verschil in waarde van de bedrijven verkapitaliseerd. Door Friesland Foods commissarissen geaccepteerd, met weerzin van de directie. Maar goed, geweest is geweest, wie teveel terug kijkt staat met de rug naar de toekomst. Verder.
Rendac, de moneymaker van de ZLTO en daarmee ook van VION zorgt continu voor een geldstroom naar het Zuiden. Maar de letterlijke shit van Zuid kost ons nog veel meer geld dan Campina en Rendac samen. Dat wij in heel Nederland bemestingsnormen hebben die onder het gebruik liggen, hebben we aan de koeien, varkens, kippen van Zuid te danken; onder de rivieren voldoet het drinkwater nog steeds niet aan de nitraatrichtlijn. Daardoor mogen we nog steeds niet evenwichtsbemesten met als gevolg, uitmergelen van de grond!
De stallen zijn gebouwd voor de extra melk vanaf 2015. In beestenrijk Zuid is de melkambitie nog een stuk groter dan in Noord met als gevolg……… Ja, u raadt het al, generieke maatregelen, waar we in Noord weer de dupe van worden. Of zijn het in Zuid alert reagerende ondernemers? Het is niet te verwachten dat Brussel regio’s in Nederland accepteert t.a.v. de mestwetgeving. Dat kun je in EU27 niet verwachten. Misschien moeten we wel naar integraal mestbeleid op bedrijfsniveau. Zuid moet de problematiek als zodanig onderkennen en eigen shit opruimen. Een stap in LTO voorwaarts zetten en dan Interpolis, zuivel en kadaverkapitalen willen balansen. Voorwaar geen bullshit.

Laatste reacties

 • moniekpittens1121

  he fries, blijf lekker in het noorde.

 • kiepel

  Radikalisering is in crisistijd de makkelijkste en tegelijk ook de domste oplossing! De meeste 100 plus bedrijven zitten toch echt in Friesland.
  Vind ik niet erg, we zijn tenslotte allemaal Nederlanders.

 • joannes

  Het lijkt wel een beetje op Europa he..... De over geïnvesteerde, gehypotheekeerde Zuid Europeese landen die gered, geneutraliseerd moeten worden door de Noord Europeese landen. Maar ik denk dat het Noorden ook niet vrij gepleit kan worden. Het Noorden is altijd uit op strategische voordelen en invloed of macht. Zij voelen zich lekker in deze posities en daarom zeggen ze vaak te vroeg ja tegen deze posities en betalen vervolgens de prijs. De vraag is hoe het op te lossen? Een scheiding of.... verbeterde samenwerking! Persoonlijk denk ik dat een scheiding het beste is! De theoretische gedachte dat er synergie te vinden is in de samenwerking blijkt gewoon praktisch niet te werken. Samenwerking valt dood op cultuurverschillen die een gezamenlijke aanpak erg moeilijk maken. De interpretatie van de afspraken blijkt in de praktijk altijd te verschillen! Vandaar dat er nog ¨shit¨ problemen zijn.

 • agratax2

  Jan van Weperen waarom pleiten jullie als melkveehouders niet naar een norm waarbij het aantal dieren, dat gehouden kan worden op één ha voedergewas uitgangspunt is. Zo is het ongebreideld uitbreiden en het verworden tot intensieve veehouderij van de melkveehouderij afgestopt. Op deze wijze wordt het mest probleem niet vergroot en is kostbaar gesleep met mest en stront overbodig. Transport gaat ten kost van het milieu (duurzaam produceren. We zullen ons moeten realiseren dat in een land als Amerika de weerstand tegen grondloze melkveehouderij bedrijven toeneemt ondanks de grootte lege ruimte.

 • poelsgtr

  Dhr Van Weperen gooit nogal wat knuppels in het hoenderhok de afgelopen tijd. Op de eerste plaats heeft ieder mens het recht om binnen de wetgeving zijn bedrijf te ontwikkelen zoals hij dat zelf wil. Als daarbij uitbreiding hoort, dan is dat prima, waar je bedrijf zich ook bevindt. Ten tweede zijn er veel meer boeren vanuit het zuiden naar het noorden vertrokken dan andersom omdat ze daar meer toekomstmogelijkheden zien. Maar je kan er toch niet vanuitgaan dat diegenen die in het zuiden blijven hun bedrijf niet mogen uitbreiden. Als het waar is wat Dhr Van Weperen zegt dan zal in het Zuiden de kostprijs hoger zijn dan in het Noorden, dan is dat ook goed voor Van Weperen zijn portomonnee. Beste Jan, ga eens verstandige zaken in je column zetten, dat wij kleine boertjes van Grote Boer Van Weperen kunnen leren. En houd op met demoniseren.

 • leftturn

  als een boodschap wat minder past, wil niet zeggen, dat er geen kern van waarheid in zit. ik kom ook uit het zuiden trouwens. ik verbaas me al jaren over mijn buren ten westen, daar houden ze een slachterij draaiende met kadaverophaalgeld. het mestprobleem moeten we per bedrijf oplossen, grond of verwerken, dit geldt ook voor de noordelijke melkveehouders die een overschot gaan creeeren.

 • minasblunders1

  Weet iemand hoeveel quotum Van Weperen per hectare heeft?

 • joannes

  En wat te denken van deze combinatie? Inmiddels weten we hoe het is afgelopen in Schotland met Grampian. Zou de Rabo meedelen in het verlies? Of..... eigenlijk, de leden boeren betalen dubbel. De opbrengst prijzen van hun producten bij VION de cadavers bij Rendac en via de Rabo de financiering. http://www.rabobank.nl/bedrijven/speciaal_voor/wholesale/klant_cases/vion/
  Voor je het filmje bekijkt.... ga even goed zitten want anders val je van schrik met de recente ervaringen!

 • Melkveebedrijf Custers

  Als columnist moet je prikkelen en mensen aan het nadenken zetten. Wat dhr. Van Weperen doet is stemming maken en verdeeldheid zaaien. Dit is nooit goed voor de sector.
  De fusie tussen FrieslandFoods en Campina is een succes. De onderneming draait goed. Ook de melkprijs zit de de laatste jaren bij de hoogste van Europa hoewel de verdiensten op bedrijfsniveau dit jaar achterblijven door de hoge kosten dit jaar. Hoe de ondernemingen Friesland Foods en Campina ervoor gestaan hadden zonder fusie zal je nooit weten maar zeer waarschijnlijk waren de huidige leden van FrieslandCampina dan slechter af geweest.
  Verder verdient ZLTO goed geld met Rendac. Ook een kwestie van ondernemerschap! De bemestingsnormen zijn in Nederland overal te laag als je goede opbrengsten van je land haalt (15 ton d.s. gras en 18 ton d.s. mais is hier op de zandgrond reëel).
  Als dhr. Van Weperen met klagen en verdeeldheid zaaien denkt de lezers en de sector op een hoger niveau te tillen dan zou ik zeggen: dream on! Als het ondernemerschap van dhr. Van Weperen niet voldoende is om in de huidige tijd zijn bedrijf te runnen dan moet hij daar een oplossing voor zoeken. En niet gaan pleiten dat de veehouderij in bepaalde regio's moet gaan krimpen zodat hijzelf harder door kan ontwikkelen met zijn bedrijf.
  Als dhr. Van Weperen streeft naar één LTO dan kan ik daar inkomen maar zo bereik je dat zeker niet, eerder het tegendeel.

  Groeten,
  H. Custers

 • poelsgtr

  Integraal mestbeleid op bedrijfsniveau. Ik zou graag weten hoe Dhr Van Weperen dat voor zich ziet, hoe dit gemeten wordt en het belangrijkste: Hoe dit gecontroleerd wordt. Want ik geloof niet dat dit zorgt voor minder Europese regelzucht. Ik zie het juist andersom: Als in het Zuiden teveel mest zou zijn dan ben je in het Noorden als boer beter af. Als je dan nog niet tevreden bent dan kan je het beste maar gaan emigreren. Maar ga niet in een column spanning creeeren tussen noord en zuid door een onderwerp aan te snijden wat al decennia zo is en nooit zal veranderen.
  En wat betreft je oordeel over de fusie van FF en Campina: Waarom hebben we je toen niet gehoord? Als je werkelijk vindt dat je er niets meer over moet zeggen, waarom staat het dan nu in je column?? Precies wat Dhr Custers zegt, verdeeldheid zaaien. Wat mij betreft heeft Dhr Van Weperen als 'opinion leader' afgedaan...

  Ge Poels

 • jaapjo

  Het hoge nitraatgehalte heeft meer te maken met de grondsoort!
  Ga maar eens prikken op de friese wouden

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.