Commentaar

933 x bekeken

DR, laat die dino-heffing zitten

Dienst Regelingen wil alsnog een Minas-heffing innen bij zevenhonderd varkenshouders. Het gaat om een niet misselijk bedrag van anderhalf miljoen euro. Met dit voornemen reageert DR op een uitspraak van de Hoge Raad in een lang slepende kwestie.

Even het geheugen opfrissen. Minas was het mestsysteem waarmee Nederland het mestprobleem niet op orde kreeg, in Brussel niet door de beugel kon en roemloos verdween. Een relict uit voorbije tijd met grote mankementen. Een ervan was een onbetrouwbare bemonstering met soms ‘verrassende’ uitkomsten. Gevolg: veehouders die mest afvoerden, kregen onbegrijpelijke naheffingen omdat ze op papier te weinig mest hadden afgevoerd, terwijl ze wel volgens de regels gewerkt hadden. Dit is niet alleen omkering van bewijslast, maar wie zijn onschuld zou willen bewijzen, kon het niet eens.

Verschillende rechters gaven de collectief procederende zevenhonderd varkenshouders eerder gelijk. De Hoge Raad, die het laatste woord heeft, geeft echter nu Dienst Regelingen gelijk. Al met al een Kafkaëske situatie. Belangrijkste pijnpunt is niet dat boeren nu alsnog moeten betalen. Dat risico heb je als je de weg van langdurige juridische procedures opgaat. Het is het rechtsgevoel dat aangetast is. Fraudeurs moeten aangepakt. Maar mensen die het goed willen doen mogen niet overgeleverd zijn aan de willekeur van onbetrouwbare bemonstering.
DR heeft uiteindelijk haar formele gelijk gehaald, maar heeft geen reden om deze dinosaurus-heffing alsnog te innen.

Of registreer je om te kunnen reageren.