Redactieblog

8 reacties

Boeren op tv razend populair

De tv blijft maar bellen om kandidaten. Iedereen lijkt wel een boerenprogramma te willen. Waar zit hem dat in?

Sinds de komst van het tv-programma Boer zoekt Vrouw, staan boeren in de spotlights. Bijna wekelijks wordt ik gebeld door één of andere productiemaatschappij die vraagt om adressen of potentiële kandidaten voor weer een nieuw boerenprogramma of voor één of andere special waarin boeren de hoofdrol spelen. Liefst een melkveehouder, want dat is beter voor de kijkcijfers. Koeien en kalfjes zijn aaibaarder dan varkens die vaak gehuisvest zijn op een manier die de gemiddelde kijker wellicht niet aanspreekt. Ook aardappelen en suikerbieten zijn op tv niet erg spannend. Melkvee is dus wat men wil laten zien, en vervolgens komt er nog een heel lijstje aan bijkomende wensen, variërend van 'geadopteerde boer uit China' tot 'vier generaties die onder één dak wonen'.

Ik blijf mij verbazen over het gemak waarmee dit soort productiebedrijven naar Boerderij belt. Net of wij een soort bemiddelingsbureau zijn en voor elk wenselijk profiel een blik boeren kunnen opentrekken.

Waarover ik mij ook blijf verbazen, is de onverminderde populariteit van boeren. Werkelijk alles wat ze doen lijkt interessant voor de camera of microfoon. Bij andere beroepsgroepen lijkt dit veel minder aan de orde. Wie heeft een verklaring?

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Boeren op tv zijn populairder als hier op de boerderijsite waar ze met enige regelmaat voor rotte vis worden uitgemaakt.Het programma boer zoekt vrouw geeft een wel heel eenzijdig beeld van de werkelijkheid,het enige wat ze daar doen is melken in die put en met de bezem wat voer voor de koeien schuiven,oja en eryngium plukken.Ook het in de potstal rollen bij de homoboer was een leuke geënceneerde bedoeling! Verder is het de hang naar het verre verleden waarvan men denkt dat het toen allemaal koek en ei was.De grote populariteit van het programma geeft eigenlijk weer dat men met het huidige levenspatroon niet echt tevreden is.Dat kan ik me ook goed voorstellen als ik een keer in de stad kom,hier wil toch niemand wonen denk ik dan tussen al die beton,drukte,agressiviteit en gehaastheid! Gelukkig denkt de stadsbewoner hier heel anders over, anders werd het nog een drukte op het platteland.

 • joannes

  De beroepsgroep die nog hun eigen dag en werk indelen! En.... in en met de natuur leven!

 • maarten.vrolijk1

  Authentieke setting. Werkend vanuit gezonde gedrevenheid en grote passie en niet vanuit spreadshitmanagement. En daar verlangen veel Nederlanders naar. En de rol van het aaibare (gezelschaps)dier niet te vergeten. Vandaar de vraag naar melkveehouders en niet naar plantentelers of andere veehouders.
  Melkveehouders worden meer gezien als dierenverzorgers, varkens- en pluimveehouders meer als dingenmakers. Waarbij de menselijke maat in de melkveehouderij meer herkenbaar is (nog wel) en de transparantie groter is.

 • hakker

  kuddegedrag!

 • Bison

  Wat natuurleven Johannes?,..bijna alle boerderij dieren zitten tegenwoordig opgesloten in een stal.

  De TV kijkers zijn afgestompt door all die 'gemaakte' ' reality' shows,die weten niet meer wat echt is en wat niet.

 • joannes

  Je wilt dat ze een keer bij jouw komen filmen Bison? Met je uitgestrekte weilanden met kudden Bisons die de dierenarts nooit zien.

 • Bison

  Laat ze maar komen Johannes,..als ze de geldbuul maar niet vergeten mee te brengen.LOL

 • kremer

  Dit is toch alleen maar positief, een betere reclame kan je je niet wensen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.