Redactieblog

2766 x bekeken 11 reacties

8 miljoen voor coöperatiedirecteur

Her en der fronste men de wenkbrauwen toen bekend werd dat Piet Moerland (Rabobank) en Cees ‘t Hart (FrieslandCampina) beiden meer dan 1 miljoen euro verdienen. Scheidend Fonterra-directeur Ferrier kreeg bij vertrek 8 miljoen dollar mee, zo kwam onlangs naar buiten.

 

Het is waar: een goede directeur is goud waard, verdient zichzelf dubbel en dwars terug. Zo iemand binnen krijgen en binnen houden, kost wat. Mag dan ook wat kosten. En dus betalen ook de coöperaties ‘marktconforme’ salarissen. Aandelen hebben de coöperaties meestal niet. Aantrekkelijke aandelenopties dus al helemaal niet. Je werkt in een boeiende omgeving, de vaste salariscomponent is goed en een variabel salarisdeel hoort er meestal ook bij. Het blijft boerengeld en zuinigheid is/was een coöperatieve waarde. Inmiddels doen we er niet moeilijk over: een goede directeur die de gestelde doelstellingen behaalt, kan - ook binnen de coöperatie - een prima salaris verdienen.

En laten we eerlijk wezen: wie kan serieus klagen over de prestaties van de Rabobank en FrieslandCampina van de afgelopen twee jaar? En dus werd er wat gemompeld en gemord en ging men over tot de orde van de dag. Stilletjes zijn ‘we’ er best een beetje trots op dat ‘onze’ coöperaties ook wat dit betreft volwaardig zijn.

Maar dan Nieuw-Zeeland. Fonterra beleefde ook twee, inmiddels drie, topjaren. En daar zal de Canadees (en inmiddels ook Kiwi) Andrew Ferrier echt zijn bijdrage aan geleverd hebben. Maar 8 miljoen dollar - waar gaat dát nog over?

Als dat in de publiciteit komt, denk je, breken er rellen uit. Stroomt er melk door de straten van Auckland. Nee. Eigenlijk niet. Zijn de boeren er zo vermurwd dat ze nergens meer voor op de bres springen?

In Nederland zou zoiets nooit gebeuren. Dit soort excessieve bonussen niet en ook dat de boeren het zomaar laten gebeuren. Je ziet hier wel eens een coöperatie waar het voor management en andere medewerkers ook mogelijk is om deel te nemen in het vermogen. Maar, nee, dit soort vormen zal het bij ons nooit aannemen. Toch?

Laatste reacties

 • B bob

  De Nederlandse Boeren lieten recentelijk zien hoe ze reageren als er weer 2 procent van hij marge word gestolen ! Helemaal niet dus.

 • joannes

  In Nederland krijgen directeuren een ander soort compensatie: ze worden opgenomen in het ¨heren netwerk¨ van interessante commissies en bijbaanjes. Daarmee behouden ze invloed en een inkomstenstroom. Daarbij kunnen ze voorkomen dat hun legacy wordt verkwanselt of besmurt! Wanneer Andrew Ferrier voor 8 mlj terug naar Canada gaat zijn ze hem wel kwijt in New Zealand. Het Nederlandse systeem is mischien wel slechter voor het bedrijfsleven want het houdt een incestieus directie systeem in takt. Wat te denken van ¨de commissie van Doorn¨ http://managementscope.nl/manager/daan-van-doorn
  Bij Akzo ging Hans Weijers weg en zijn opvolger, van buiten het netwerk, Ton Büchner moest een vet verlies nemen.

 • B bob

  Vooral mijn petje af voor Joannes dat hij/zij het van Doorn bedrog doorziet .

 • Koeienboer

  Hee B bob, ik begrijp eindelijk een reactie van jou. Reactie 1 ben ik zelfs mee eens. Je boekt vooruitgang!

 • B bob

  ook jij gaat langzaam aan wennen aan mijn grote schriftelijke bek en kan je voordeel doen . Je kan mij zien als een baviaan die met stront staat te gooien in the Zoo maar ik ben nog steeds een nederlandse collega die al het onrecht vanaf een afstand aan moet zien en er zijn teveel mensen die leiden onder het gedrag van een minderheid . Natuurlijk weet ik dat er enorm veel Mensen zijn die extreem goed voor hun vee zorgen maar ik ken bijna niemand persoonlijk .

 • B bob

  Verwacht echter niet dat je mij helemaal in het gereel krijgt want ik ben echt voorzien van een 'Eigen Wijze' en de batterijen van mijn bedieningspaneel zijn leeg.

 • agratax2

  Hoe belangrijk is een directeur? Kan hij alleen de tent laten draaien? Zijn zijn medewerkers niet net zo belangrijk als hij zelf? Een bedrijf kan nog zo'n super goede en super dure directeur hebben, als de medewerkers niet mee kunnen en mogen denken en dus niet meer gemotiveerd zijn is het einde oefening. Hoe houden we dus de meute gemotiveerd? Juist met bonussen en andere verleidelijke acties allemaal ten kosten van het inkomen van de eigenaren (boeren doorgaans) en de klanten, die deze extraatjes moeten ophoesten. Waarom kunnen deze zgn. ondernemers niet zulke kapitalen verdienen als niet beschikken over een kudde werkers en kapitaalverschaffers die het hun mogelijk maken rijk te worden. Ik heb meer respect voor de ondernemer grootaandeelhouder die met minder of meer naar huis gaat, maar bereid is zelf grote financiële risico 's te lopen. Boven genoemde heren lopen geen enkel risico m.b.t. hun privé vermogen. Maar eisen wel een inkomen alsof ze privé risico nemen met hun ondernemers beslissingen.
  Wij zijn zo gek dat we hele hoge salarissen over hebben voor iemand die over ons kapitaal beschikt en er investeringen van doet, die hem meer aanzien en geld opleveren, maar waarvan niet duidelijk is of ons meer rendement geeft. Dit zullen ze ook nooit kunnen bewijzen, zonder aannames te doen met slechtere uitkomsten.

 • trekker123

  Nee, in Nederland zal zoiets nooit gebeuren. Tegelijk zijn wij ook het voorbeeld voor de rest van de wereld, dus het gaat nog een keer goed komen. Hoewel, zolang hier de uitvinders van het woord graaicultuur (Wim Kok) nog schouderophalend zitting nemen als commissaris bij de bedrijven waar het er zo aan toe gaat dan heb ik weinig illusies. 'You get what you pay'. Voor een goede medewerker moet je ook goed betalen. Maar helaas is al te vaak gebleken dat die zogenaamde plaatsvervangers van god ook maar gewone mensen zijn. Dus moet het voor iemand die uiteindelijk ook maar gewoon werknemer is met een salaris van een tonnetje of wat toch ook gewoon een keer klaar zijn?

 • Mozes

  Agratax1, de eerste vaardigheid die een directeur moet hebben is zijn medewerkers motiveren. Als een bedrijf niet optimaal functioneerd omdat de medewerkers niet gemotiveerd zijn is dit de verantwoordelijkheid van de directeur en moet hij vertrekken.
  Hoe moeilijk is het om bij een fusie twee of meer bedrijven zodanig samen te voegen dat alle medewerkers gemotiveerd blijven en ook echt samenwerken inplaats van elkaar tegenwerken omdat men gefrustreerd is. Ik heb op dit punt grote mislukkingen gezien. Een samenvoeging van drie gemeentes in oost Twente die zo slecht was geregisseerd dat er zulke ernstige conflicten ontstonden dat zelfs het landelijke journaal gehaald werd. Of een samenvoeging van een aantal plaatselijke Rabobanken die eveneens zo slecht was geregisseerd dat een groot deel van het hoger kader wegliep en uiteindelijk de raad van commissarissen de directeur wegstuurde. De nieuwe directeur was een ervaren interim directeur die de puin moest ruimen.
  Als je meerdere merken hebt die elkaar overlappen en je wilt er één uit markt nemen hoe zorg je er dan voor dat de consumenten die hier aan gehecht zijn overstappen naar het andere merk wat van jou is en niet naar het merk van de concurent of het winkelmerk?
  Velen onderschatten de moeilijkheidsgraad van dit niveau van leiding geven.

 • goco1

  ex vion Top mochten samen tig voudige toucheren dankzij
  zwijgend zlto

 • theorikyreintjes1

  Er is niet voor niets een crisis! Om de zaken weer op orde te krijgen moet je van boven af beginnen. Een goed voorbeeld doet goed volgen. Het is overal het zelfde, als je van boven af goede leiding hebt gaat het meestal goed! Goede leiding, goede besluiten, verstandig met geld omgaan en menselijk blijven!
  Probeer maar is wat van de grond te krijgen, als burger maar zeker als ondernemer. Je komt wat tegen, je schrikt je rot! De meeste mensen ondernemen weinig, daarom hebben ze veel dingen niet door wat er zich afspeeld. Daar profiteren veel van dat soort mensen die maar graaien, ongeloofelijk van. Op veel vergaderingen worden met traktaties gelokt,daar krijgen ze prachtige verhalen te horen die vaak ver van de waarheid af liggen.
  Maar de meeste mensen begrijpen het toch niet, daar maken ze handig gebruik van. Dit is ook het probleem dat ze van boven af kunnen doen wat ze willen, tot dat ze tegen de lamp lopen!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.