Commentaar

Verrassend positief geluid

Het wordt geen gemakkelijk jaar, 2012. De eurocrisis heeft Den Haag, Parijs en Berlijn in haar greep. Politici bereiden harde maatregelen voor. ’Heilige huisjes’, zoals hypotheekaftrek, staan op instorten. Het is dan ook niet verrassend dat veel mensen somber zijn over de economie.

Het pessimisme geldt minder voor de verwachting over de agrarische economie, zo blijkt uit een onderzoek van Agridirect in opdracht van Boerderij Vandaag. Ongeveer 40 procent van de agrariërs denkt dat deze verslechtert in 2012, terwijl 70 procent dit voorspelt voor de gehele economie. Het is een verrassend positief geluid uit de boerenstand, die toch de naam heeft vaak te klagen.

De vraag is waar dit optimisme op is gebaseerd. Ongetwijfeld heeft jaargang 2011 daarop grote invloed. Melkveehouders zijn doorgaans wat negatiever gestemd; zij hebben dan ook een topjaar achter de rug. Vooral varkenshouders denken dit jaar een beter financieel resultaat te behalen, gevolgd door pluimveehouders en gemengde bedrijven. Ook grote bedrijven denken beter te boeren. Bijna tweederde van de akkerbouwers gaat uit van eenzelfde of beter resultaat.

Eenderde van de agrariërs gaat investeren, vooral varkens- en pluimveehouders. Het is altijd mooi een nieuw jaar met nieuwe plannen te beginnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.