Commentaar

300 x bekeken 2 reacties

Spierballentaal

De productschappen gooien de handdoek nog niet in de ring. De jas is uit, de mouwen worden opgestroopt. Bart Jan Krouwel, voorzitter van het Productschap Pluimvee en Eieren, mengt zich actief in het ’straatgevecht’ over behoud van de publieke bedrijfsorganen.

De Tweede Kamer gaf in december minister van sociale zaken Henk Kamp opdracht de productschappen op te heffen. De wettelijke taken moeten worden ondergebracht bij het ministerie. LTO en agribusiness vinden dit veel te ver gaan en pleiten voor behoud van een productschap in afgeslankte vorm. Het komt dichtbij het kabinetsvoorstel om nog wel medebewindstaken bij de productschappen te laten liggen.

In nieuwjaarsredes uitten productschapvoorzitters Renée Bergkamp (akkerbouw) en Agnes van Ardenne (tuinbouw) eerder deze week al hun ongenoegen. ”Politiek raar”, aldus Bergkamp. ”Opheffing betekent meer ambtenaren, meer kosten.”

Krouwel doet daar nu een schepje bovenop. ”Het productschap kan zelf ook de stekker eruit trekken”, dreigt hij. Het zou volgens hem kunnen als een schap nieuwe stijl een te beperkt takenpakket krijgt.

Minister Kamp moet de knoop nu doorhakken. De Kamermotie biedt volgens politieke waarnemers nog wat vluchtroutes. Het zou goed zijn als Kamp daar gebruik van maakt. Het belang in met name de agrarische sector is daarvoor te groot.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Schappen weg betekent meer ambtenaren en meer >kosten<. Zijn die kosten nu niet aanwezig? Werken de schappen geheel kosten loos? Ik denk het niet! Volgens mij verplaatsen we de kosten van overheids taken naar de overheid en halen we die weg van het boerenerf. Waarom moet de boer de kosten betalen van door de overheid geeiste registraties, studies en zelfs handels bevordering die ten goede komt aan de werkgelegenheid en doordoor schatkist.

  • no-profile-image

    Schappen weg betekent meer ambtenaren en meer >kosten<. Zijn die kosten nu niet aanwezig? Werken de schappen geheel kosten loos? Ik denk het niet! Volgens mij verplaatsen we de kosten van overheids taken naar de overheid en halen we die weg van het boerenerf. Waarom moet de boer de kosten betalen van door de overheid geeiste registraties, studies en zelfs handels bevordering die ten goede komt aan de werkgelegenheid en doordoor schatkist.

Of registreer je om te kunnen reageren.