Redactieblog

415 x bekeken 1 reactie

‘Socialere keuzes CDA vallen goed aan de keukentafel’

CDA-coryfeeën reageren positief op de nieuwe lijn van het CDA. Tijdens het partijcongres van afgelopen weekend werd de keuze voor het radicale midden met CDA-leden gedeeld. Het werdl een feestelijke bijeenkomst met veel applaus en saamhorigheid. Het CDA straalt uit dat er na onenigheid binnen de partij nu weer een gezamenlijke visie is.

De onenigheid is vooral ontstaan door de deelname aan het kabinet met de gedoogconstructie met de PVV van Geert Wilders. Een grote groep CDA’ers is tegen, een andere - eveneens grote - groep stond achter de deelname aan het kabinet. De tegenstanders legden zich morrend bij de keuze neer, maar binnen de partij bleef het rommelen, met alle gevolgen van dien. In de laatste peilingen daalt de partij naar 15 zetels.

Oud CDA-statenlid Aike Maarsingh is heel positief over de socialere keuzes die de partij nu heeft gemaakt. “Je moet de allerzwaksten in de samenleving steunen en helder zeggen waar je voor staat. Iemand die een scootmobiel nodig heeft en hem echt niet kan betalen, moet er een krijgen. Maar als je hem wel kunt betalen, moet je het zelf doen”, zegt Maarsingh. Hij vindt dat de zwaksten in de samenleving moeten worden ontzien. “Als je dan in plaats van 4,2 miljard euro nog 3,5 miljard euro aan natuurbeleid uitgeeft, valt niemand daar van om.”

Het vrij liberale landbouwbeleid van het regeerakkoord vindt Maarsingh zelfs iets beter dan het eigen CDA-plan, omdat in het regeerakkoord staat dat de nationale koppen op de regelgeving eraf gaan. Tegelijkertijd vindt Maarsingh dat marktwerking ook geen evangelie is. “Liberalisering heeft wel grenzen”, vindt de oud-akkerbouwvoorman. “Ik ben ook blij met Henk Bleker. Hij begrijpt hoe het werkt”, zegt Maarsingh, doelend op het feit dat de bewindsman eerder geneigd is te bezuinigen op natuur dan op landbouw. Al moet Bleker wel voorzichtig zijn, aldus Maarsingh. De bewindsman ligt al onder vuur, de laatste tijd.

Maarsingh verwacht dat CDA weer meer steun van boeren kan krijgen. “Al is de VVD meer boerenpartij geworden dan ze was.”

Ook voormalig CDA-kamerlid Annie Schreijer is heel positief. “Over het landbouwbeleid waren de meeste boeren wel tevreden. De samenwerking met VVD in dit kabinet levert een landbouwbeleid op waar de meeste boeren zich wel in kunnen vinden. Maar het goede gevoel dat CDA’ers in het verleden hadden bij de partij, was verdwenen”, aldus Schreijer.

Ze vindt het goed dat het CDA nu weer meer naar links gaat als het gaat om het sociale beleid. “Het is het verschil tussen het bedrijf en de keukentafel, waar het sociale leven en familie en gezin centraal staat. We zijn weer terug in het midden, waar het CDA hoort. We moeten zaken kunnen doen met zowel SGP als PvdA.”

Schreijer weet zeker dat er weer meer boeren voor het CDA zullen gaan kiezen. Ze benadrukt dat de grenzen die het CDA wil stellen aan de omvang van bedrijven, overeenkomt met de visie van veel boeren. “CDA gaat voor het familiebedrijf. Het zou niet goed zijn als grote multinationals de voedselproductie in handen krijgen. Het gaat niet alleen om het bedrijf. Het gaat ook om het platteland, de gemeenschappelijke belangen en sociale omgeving”, vindt het voormalige Kamerlid.

Voormalig CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat is heel content dat er weer bruggen worden geslagen tussen de verschillende stromingen in het CDA. Al verwacht hij niet dat veel boeren zijn afgehaakt door de onrust binnen de partij. “Boeren kiezen vooral op inhoud”, weet Maat.

Het huidige kabinetsbeleid van CDA en VVD is niet ongunstig voor boeren. Bovendien is de stabiliteit binnen het CDA met het partijcongres verstevigd. Ook dat komt het landbouwbeleid ten goede.
Bovendien verwacht Maat dat boeren en tuinders wel een goed gevoel zullen hebben bij de meer socialere weg die het CDA nu in slaat. “Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Het nieuwe beleid is ook buiten de partij goed ontvangen.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als het CDA een >sociaal beleid< voorstaat dan is er weinig verschil te verwachten met het huidige beleid. Staat het CDA een socialistischer beleid voor dan dan zal het richting SP gaan en of dit is wat de Christelijke achterban wl betwijfel ik ten zeerste. Ik kan de mensen aanraden eens na te gaan wat Sociaal betekent en wat Socialistisch betekent en dat verschillen in uitwerking op een rij te zetten. Doe je dat als zelfstandig ondernemer of zelfstandig individue, zul je moeten concluderen dat er weinig eigen itiatief over blijft en dat er aan het eind weinig van je eigendoms recht en je persoonlijkheid over is. De geschiedenis heeft dit aangetoond en toch stinken de mensen er steeds weer in.

Of registreer je om te kunnen reageren.