Redactieblog

533 x bekeken

Oud en nieuw

Oud en nieuw – nee, niet de jaarwisseling – krijgen nergens zo goed gestalte als in het laatste nummer van Nieuwe Oogst in 2011.

In de vorm van oude en nieuwe mensen. De oude mensen zijn LTO-voorzitter Albert Jan Maat en de nieuw benoemde oude bekende heer Thijs Cuijpers tot directeur van deze organisatie. Ze staan samen op de foto. De handen gevouwen, ietwat gebogen, kalend en grijzend. Ze stralen gezapigheid en breekbaarheid uit. Boven het artikel staat: 'In eenheid maken we kracht'.

Dat is één van de vele clichés in het artikel. Alles is geweldig. De LTO is vernieuwd, heeft nieuw elan. “De tent is opgefrist. Er zit weer pit en dynamiek in”, zegt de nieuwe oude directeur Cuijpers.
Als het niet zo komisch was zouden de tranen je in de ogen schieten. Twee oude heren die een vermolmde LTO nieuw leven in moeten blazen. De tekst klinkt dapper. De foto laat het tegendeel zien.

Nee, dan onze nieuwe voorzitter van LTO Noord Gelderland, Dirk-Siert Schoonman. Wat een verschil. Ook hier een foto. Een jonge dynamische boer straalt je tegemoet. In het interview geen clichés, maar echte dynamiek. Een boer die past in de moderne tijd. Die al lang de natuur in zijn bedrijf ingepast heeft. Die een VOF heeft met een andere boer. Samen hebben ze een derde arbeidskracht. Ze hebben nu 180 koeien, maar willen uitbreiden. Hun vrouwen werken buitenshuis. Ze willen bovenal een goed sociaal maatschappelijk leven hebben. Daarom kiezen ze voor een meermansbedrijf en niet voor het gezinsbedrijf.

Ziedaar twee werelden binnen dezelfde organisatie. Geef mij maar de koers Schoonman. Als de LTO die zou volgen, werden er zeker meer ondernemende jonge boeren lid. En komt er echte dynamiek in de organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.