Redactieblog

6 reacties

Opvolger (3)

Alom verbazing dat wij plotseling weer een opvolger hebben op het bedrijf. Hanna weet de verklaring: ”Jongeren willen niet meer opvolgen omdat boeren kampen met een imagoprobleem.”

”Hoe komt dit?”, vraag ik me af. ”We werken hard, houden van ons vak en van onze dieren. Waar gaat het dan mis?”

Ook hier heeft Hanna een duidelijke mening: ”Het komt door de sector zelf. We zijn te veel naar binnen gekeerd. We komen te vaak negatief in het nieuws. Te vaak lees je dat de NVWA weer eens een boer heeft betrapt op verwaarlozing van vee. Natuurlijk, procentueel is het weinig, maar elke keer in de krant is een keer te veel. En op hoeveel bedrijven is het een rommelige, vieze aanblik? Ook te vaak. We produceren voedsel. Daar past een net en opgeruimd erf bij.”

”Vergeet niet de boerenbobo’s. Sommigen hebben er een handje van negatief in het nieuws te komen”, vul ik aan. ”Vorig jaar waren de melkprijzen prima, maar Sieta van Keimpema klaagde door. Het beeld van ’boeren klagen altijd’ wordt daarmee versterkt.

En dan de vooraanstaande boer Jan van Weperen. Die bracht met zijn verzet tegen de weidegang een discussie op gang in de media, die ongewenst is. Hij – en zijn volgelingen – verpesten het imago van de boer. Ik hecht meer waarde aan de mening van Cees ’t Hart van FrieslandCampina. Die moet onze producten verkopen. Hij is overtuigd van de meeropbrengst van weidegang. En hij en zijn mensen moeten het voor ons verdienen.”

Genoeg over de eigen sector. Daarbuiten gebeurt ook veel. Groepen als Wakker Dier, Varkens in Nood en de Partij voor de Dieren benutten alle kansen ons in een kwaad daglicht te zetten. Ze doen dat deskundig en benutten alle nieuwe mediamogelijkheden.

”We geven ze zelf echter wel de gelegenheid”, constateert Hanna een beetje zuur. ”Dat moeten we niet doen. Wedden dat meer jonge boeren willen opvolgen als we er in slagen ons imago op te krikken? Dat kunnen niet een paar boeren doen, maar is een taak van ons allemaal.”
Conclusie: kijk in de spiegel en op je eigen erf. Ziet dat er een beetje smakelijk uit?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Te beginnen met mensen als vergaderboer niet meer verstoppen achter een pseudoniem maar met z'n echte naam komen. Niet meer anderen afkraken zoals vergaderboer doet met Jan van Weperen, Sieta van Keimpema. Dus vergaderboer niet meer zeuren over anderen maar pak je jezelf eens goed aan en verbeter je jezelf. Dan hoeft Hanna je niet meer steeds te corrigeren en je zoon Hans zal dan ook lichter je zaakje overnemen en daarmee meer in Nederland verblijven met z'n vrouw en kinderen.............

 • no-profile-image

  hanneke stegeman

  Boeren is een vak. Communiceren richting doelgroep - in dit geval consumenten - is ook een vak. Vertegenwoordigers van boeren, LTO? zouden die taak -communiceren over ons voedsel richting consument- beter moeten oppakken. Over de supermarkten heen. Want boeren produceren wel ons eten en drinken, hebben een sterk verhaal, alleen vertellen ze 't niet (genoeg). Vraag de supermarkten geld vrij te maken voor communicatie van onze landbouwproducten. Of laat ze de boeren een betere prijs betalen zodat ze als producent voldoende middelen hebben om effectief te kunnen communiceren. Uiteindelijk worden alle partijen - boeren, tussenhandel en consumenten - daar beter van.

 • no-profile-image

  Ieder erf heeft zijn karakter, je ziet veehouders met veel eigen mechanisatie, machines die kostentechnisch niet altijd even nieuw zijn, dit kan soms rommelig aandoen, daarbij zie je soms dan ook nog de kuilbulten met onkruid erop en autobanden erbij, tja lijkt ook niet altijd even mooi, toch werkt het.Je hebt ook veehouderijen met keurig superstrakke erven, waar geen kruimeltje rommel op de verharding ligt, en nergens een stuk gereedschap te vinden is, zeg maar het andere uiterste, vind ik ook wat overdreven. Een opgeruimd erf is eigenlijk wel waar we als boer zijnde naar moeten streven, maar waar gewerkt wordt heb je altijd wel iets waar we overheen kijken of geen tijd voor maken om op te ruimen. Over imago gesproken, dat moeten we inderdaad met z'n allen doen. Waar ik bang voor ben is dat het echter niet mee valt om het te winnen van partijen zoals wakker dier, die jongens hebben meer tijd dan wij, als ik zie wat onze kinderen soms meekrijgen van school bv over het klimaat en hoe dat verwoord wordt dan komt altijd de landbouw weer negatief uit het verhaal, daar begint het al. Wij krijgen weinig tijd om steeds maar weerwoord te bieden tegen wat ze ons voor de voeten gooien. Wij moeten ons uiterste best doen om het bedrijf goed draaiende te houden en daar hoort dat opgeruimde erf ook bij, laat staan administratie. Die combinatie van veel werk verzetten en dan ook nog tegengewerkt worden door overheid en milieuorganisaties, dan krijg je niet veel zin meer om boer te worden, Wat Hanneke zegt is een goed plan, laat onze vertegenwoordigers daar meer op inspringen.Die hebben daar wel tijd voor

 • no-profile-image

  Jan1966


  Volgens mij zet Jan van Weperen terecht vraagtekens bij de weidegangpremie vanFriesland Campina. De weidepremie moet betaald worden door de consument en door niemand anders.

 • no-profile-image

  cornelis

  Over duurzaamheid gesproken, de opvolger sjeest straks twee keer per maand de oceaan over roept van alles tegen zijn bedrijfsleider en gaat daarna weer terug naar NL om in een soort jaren vijftig sfeer met zijn Pa en Ma de perikelen van de overname van het ouderlijk bedrijf te tackelen. Ook de vrouw van de ooit zeer ondernemende zoon gaat een leuke tiijd tegemoet met de over alles een mening hebbende schoonma . Nee vergaderboer je hebt deze keer je grote duim overspeelt.

 • no-profile-image

  Ook ik heb de neiging om het maar waardeloos te vinden dat iemand twee bedrijven heeft op verschillende werelddelen. Toch zie je het veel vaker. Vaak in Duitsland, of een Oostblokland. Amerika is wel ver weg. Alhoewel, binnen en dag ben je er ook. Wat me wel aanspreekt is het ondernemersschap. Dat zouden meer boeren in ons land moeten hebben. Dan hield het klagen een beetje op en ziet men oplossingen, inplaatgs van problemen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.