Redactieblog

Niet voor de flauwekul

Het nieuwe jaar begon behoorlijk spannend. Nederland in de ban van het water. Prachtige plaatjes van ondergelopen weilanden en dreigende dijkbezwijkingen. En we weten weer allemaal waarom we waterschappen hebben.

Geen politieke praatjes over bezuinigingen en opheffen, maar aandacht voor het echte werk!
Bij Waterschap Zuiderzeeland draaien alle gemalen dag en nacht. Normaal draaien ze alleen ’s nachts en malen dan op één nacht 3 miljoen kuub water weg. Nu was dat een keer 15 miljoen kuub.
Een paar kilometer van ons vandaan was het opeens heel druk. Wetterskip Fryslân had het
Wouda-gemaal in werking gezet en de toeristen kwamen er massaal op af. Het Wouda-gemaal is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt. Al sinds 1920 wordt het bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen.
Dit was weer zo’n moment en ook nog precies in de kerstvakantie. In één week bezochten meer dan 15.000 bezoekers het architectonisch en historisch unieke monument, dat in 1998 is geplaatst op de Unesco Werelderfgoedlijst. Een geweldig begin van het jaar voor de negentig vrijwilligers die het gemaal poetsen en koesteren en de rondleidingen verzorgen.
Sjoerd vond het vooral indrukwekkend hoe die oude machineonderdelen in elkaar geschroefd, geklonken en gegoten waren, want lassen deden ze toen bijna niet.
Ook de andere kant van onze polder haalt de publiciteit. Waterschap Groot Salland blaast de balgstuw op bij Ramspol. De rubberen ’ballon’ sluit het Ketelmeer af van het Zwarte Water. Het is de tweede keer in z’n bestaan vanaf 2000 dat hij nodig is. Daar is de dijkgraaf wel blij mee. ”Als je vijftig jaar meemaakt dat er niet iets gebeurt, dan vraagt iedereen zich toch af: is het allemaal wel nodig? Nu wordt het bewustzijn versterkt dat het goed is dat we de zaak op orde hebben. We doen het om een reden en niet voor de flauwekul.”
Voor de tv-kijkers en toeristen is het voorbij. Het gemaal staat stil en de balgstuw is weer leeg. Voor de boeren volgen nog spannende tijden. Wat is de vervolgschade en wie betaalt dat?

Of registreer je om te kunnen reageren.