Commentaar

402 x bekeken 1 reactie

Mooie laatste ronde

Het is lang geleden, maar eindelijk is er weer eens positieve reuring in de varkenshouderij.

De prijzen voor zowel biggen als vleesvarkens zitten in de lift. De Rabobank verwacht zelfs prijspieken tot 1,75 euro per kilo, later dit jaar.

Op de achtergrond is China wereldwijd aanjager van de vraag naar varkensvlees, terwijl de zeugenstapel is gekrompen onder invloed van slechte resultaten afgelopen jaren. Nu de voerprijzen zich voor varkenshouders gunstig ontwikkelen, snijdt het mes aan twee kanten; er kan weer verdiend worden.

Dat is goed nieuws voor varkenshouders, zowel voor de blijvers als voor die ondernemers die dit jaar besluiten hun bedrijf te beëindigen. Vooral in de relatief kleinschalige vleesvarkenshouderij gaan veel varkenshouders daartoe besluiten. Ze staan voor verplichte investeringen in welzijns- en milieumaatregelen. De kleinere bedrijven en neventakkers kunnen die vaak niet dragen.

Het gevaar van het nieuwe optimisme is dat de twijfelaars in deze groep nu langer door zullen gaan, of zullen proberen het einde van hun bedrijf of neventak te rekken. Het is voor de overige blijvers beter als zij dat niet doen. De keuze tussen doorgaan of niet, moet niet afhangen van een mogelijk tijdelijke opleving. Voor de sector als geheel is het beter als alleen de krachtige bedrijven overblijven. Het is de stoppers gegund dat ze met hun laatste rondes varkens nog een mooie cent kunnen verdienen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Henri W

  Nu wordt ie mooi, eerst concurreren de grote bedrijven kapot, dan kunnen ze nog net een mooie Uitkooppremie verdienen mag het weer niet.

  Gelukkig hebben de stoppers een hele andre caculatie nu. Ze hebben geen afschrijving meer, geen onderhoud, hebben ze verzekering, alleen opruimkosten?, een deel van de mest op eigen grond, geen arbeidsuitgaven, ect

  Met andere woorden nog 3 ronden een marge van € 50 oftewel €150 per varkenplaats minder restschuld.

  Welcome in the real WORLD!

  Graag reacties!

Of registreer je om te kunnen reageren.