Redactieblog

7 reacties

Kont tegen de krib

De kerstboom en de kerststal met kribje eruit, het wurgcontract erin. Het is een mooi begin van het nieuwe jaar.

Is het de boerin, of toch de dierenarts in mij, die binnenkort met tegenzin de 1-op-1 overeenkomst met onze dierenartsenpraktijk zal tekenen? Dat dit voor de politiek een stap is naar een enorme reductie van het gebruik van antibiotica in de veehouderij in Nederland is mij duidelijk. Maar moeten ze dan bij de melkveehouders zijn?

We werken al jaren met een bedrijfsgezondheidsplan dat ieder jaar onder de loep genomen wordt. We gebruiken weinig antibiotica, alleen per individueel geval en gericht op een gediagnosticeerde aandoening. Ik begrijp gewoon niet dat de hele veehouderij over één kam geschoren wordt. De eisen die voor tomatenteelt gelden, zijn voor perenkwekers toch ook niet dezelfde? Het idee weer een stukje vrijheid in te moeten leveren, zit me het meest dwars.

En waar kunnen we dan 's avonds terecht als we nog iets nodig hebben? Niet meer bij een andere dierenarts die wél tot 20.00 uur spreekuur heeft, want met hem hebben we geen 1-op-1 relatie. Wie zegt mij dat onze praktijk de prijzen niet opschroeft wanneer we allemaal gestropt zijn? Een veel betere en eerlijkere oplossing ligt in het aanpakken van de veel-voorschrijvers en veel-gebruikers. Dat bespaart meteen een hoop ergernis en papierwerk bij de brave rest van de veehouders en dierenartsen.

Het gros van de varkens-, kalver- en kippenhouders zit er bovenop om zo diervriendelijk en duurzaam mogelijk te produceren. En het kan heus beter; daar zullen we ons uiterste best voor moeten doen, want resistentie voor antibiotica is ernstig gaande en heel erg gevaarlijk. Maar de manier waarop dit aangepakt wordt lijkt me niets. Over een paar jaar is er geen landbouwhuisdier meer te vinden in Nederland. Dan moeten we al ons vlees importeren uit het buitenland. Want daar wordt geen antibiotica gebruikt en is het welzijn formidabel. Tel er het transport bij op en je weet pas echt wat duurzaam is. Moge 2012 het jaar worden dat men dat in gaat zien. Deze boerin wil alleen maar Nederlandse varkens, kippetjes en koeien eten en gooit de kont tegen de krib!

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Riny

  Spijker op zijn kop, het is veel te ver doorgeslagen!

 • no-profile-image

  Deze wurgkontrakten worden ook onderschreven door Friesland Campina. Doen zij ook belangrijk mee.

 • no-profile-image

  U schrijft:" een veel betere en eerlijkere oplossing ligt in het aanpakken van de veel-voorschrijvers en veel-gebruikers".
  Hoe weet u of een boer een veel-gebruiker is als er geen 1op1 relatie met een dierenarts is? Als hij naast zijn eigen dierenarts ook medicijnen bij de snelweg dierenarts kan kopen?
  Juist om de veelgebruikers in beeld te krijgen is een 1op1 relatie nodig.

 • no-profile-image

  zielig dit verhaal. en dan van iemand die zich agrarisch ondernemer 2008 mag noemen. Iemand die én zelfzuivelaar is en ook nog dierenarts moet toch kunnen begrijpen dat wanneer je 3e en 4e generatie antibiotica zo veel mogelijk wilt beschermen ten behoeve van de humane sector, je qua antibiotica gebruik in de veehouderijsector met kop en schouders boven andere landen uitstijgt, je vanuit voedselveiligheid en humane gezondheid, niet zomaar kunt zeggen :we pakken de intensieve sector aan want bij die koeienboeren zit het wel goed? Ik zie mijn dierenarts als mijn partner in mijn bedrijfsvoering en wij hebben al 30 jaar een 1 op 1 relatie, 24 uur per dag 7 dagen per week. En als die relatie om wat voor reden dan ook onder druk komt te staan dan zoek je toch gewoon een andere?

 • no-profile-image

  Verstraten: In dit geval is de dierenarts letterlijk én figuurlijk de partner van de veehouder. Er wordt ook niet gesproken over een verstoorde verhouding tussen boer en dierenarts want die is er niet, evenmin wordt de antibioticarestistentie gebagatelliseerd. Mozes: de 1-op-1 relatie is een manier om te controleren, maar dit kan ook op een ander manier. Via controle van die paar snelwegdierenartsen die er zijn kom je al een heel eind.

 • no-profile-image

  Riny

  Goede melk en foute melk dan ook in de zelfde tank? Als je maar groot bent kun je arogant zijn. Je walst maar even over de boer heen. Het is David tegel Goliath en in de vergaderingen is het net zo! Je moet de boeren niet voor de gek houden maar belonen voor wat ze doen . Dan dragen zenog meer verantwoordelijkheid als ze nu al doen. Want het is allemaal van hun eigen! Dat is de grote kloof tussen de grote cooperaties, vertouwen!!! Al die bovenwettelijke eisen werken averechts! Iedereen moet er zich aan houden behalve de dictators zelf!

 • no-profile-image

  Claudia je verhaal is duidelijk en je conclusie lijkt mee een heel reele. Landbouwhuisdieren Nederland uit en ik voeg nog toe een verpauperend buitengebied. Waar geen economische activiteit meer is, is ook geen animo om onderhoud te plegen. Ik ben het met je eens De kont tegen de krib, maar dan wel allemaal en block. Helaas Nederland zit weer in de roes van een Gouden Eeuw waarbij het buitengebied >niet meer< is dan een win gewest, waar je als Politicus (afgevaardigd door de stedelingen) alle macht over schijnt te mogen en moeten uit oefenen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.