Commentaar

232 x bekeken

Innovatiekracht onder druk

De investeringen in innovatie in de agro-food sector staan onder druk. Een peiling onder ondernemers in de voedingsbranche wijst uit dat geldgebrek ondernemers in het midden- en kleinbedrijf parten speelt.

Ze zijn wel van plan hun budget voor onderzoek en productontwikkeling te handhaven of zelfs te vergroten, maar hebben grote moeite om de financiering hiervoor ook echt rond te krijgen.

Dat geldt ook voor de primaire sector. Maar ook daar is de investeringsbereidheid niet groot. Ruim de helft van de boeren gaat dit jaar niet investeren, blijkt uit een eerdere peiling van Boerderij Vandaag. De sombere vooruitzichten die nu naar buiten komen voor de trekkerbranche bevestigen dit beeld. De verkopen dalen dit jaar sterk.

Dit is zorgelijk. Constante vernieuwing is nodig om de bedrijvigheid en daarmee de Nederlandse economie aan de praat te houden. En juist in de officieel zo benoemde topsector agrofood zou innovatie met stip bovenaan de investeringsagenda moeten staan. Daar moet Nederland het immers van hebben.

Een mooie uitdaging voor voorzitter Cees ‘t Hart en zijn topteam om de stemming er weer in te krijgen. Daarbij geldt: kijk niet alleen naar Wageningen UR en naar de grote bedrijven, maar vooral ook naar de middelgrote en kleinere ondernemingen. Daar moet het vooral van komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.