Redactieblog

5 reacties

Crisis

Er is helemaal geen crisis. We hebben allemaal nog te eten, kunnen 130 kilometer per uur rijden, 144 bellen met onze smartphone, en er is geld zat.

In de nieuwe Quote 500 staan geen boeren. Wel staan er maar liefst 28 personen en families in die in de agrosector rijk zijn geworden: vleesverwerkers, groentefabrieken, zaadhandelaren en veevoederaars. Deze 28 rijken worden geschat op een totaal-vermogen van bijna 4 miljard euro.

Dat is nog niets bij het vermogen dat andere bedrijven hebben opgebouwd. Deze staan niet in de Quote-lijst, omdat zij een NV of een coöperatie zijn. Enkele cijfers: Rabobank 40 miljard euro, Nutreco 800 miljoen euro, FrieslandCampina 3 miljard euro, Forfarmers 300 miljoen euro, en ga zo maar door.

Ik neem aan dat boeren zich achter de oren krabben vanwege hun bijdrage aan de opbouw van deze vermogens. Misschien heeft men nog vrede met de potjes van de coöperaties – dat is in theorie althans – dan nog van de leden.

Dat geldt niet voor de rijkdom van de familie De Heus, de familie Hoogtweg, Jan van Drie, Van der Lely en de rest. Om over de familie Heijn en de familie Van Eerd nog maar te zwijgen.

Toch mogen boeren niet eens mopperen, want ook in de primaire sector is er nog geld zat. De waarde van het gemiddelde land- en tuinbouwbedrijf is 2,5 miljoen euro, bij 72.000 bedrijven is dat 180 miljard euro. Zet daar het bedrag aan bedrijfstoeslagen eens naast: dat was in 2009 nog geen 700 miljoen euro. Een kleinigheid. Bovendien weet ik ook wel dat vermogen nog geen inkomen is, en dat een eigen geldje altijd handig is voor de solvabiliteit.

Maar toch is het vreemd dat mensen zoals ik, met een geschat eigen vermogen van 0 miljard euro, via de belastingen moeten bijdragen, ook al is het dan niet zoveel, aan een sector die geld zat heeft.

Ik mopper dan ook wat af. Ik ben bang dat ik in een crisis raak. Geestelijke rijkdom is ook mooi, maar ik had toch graag de eindejaarsloterij gewonnen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem.Bruil,, De laatste 10 jaar een boer gesproken .?? Dat de rijken,, rijker worden klopt. Even vergeten het vermogen te vermelden van onze grootste multinational Z.L.T.O. met een eigen vermogen van vele mijarden. HONDERDEN boeren de afgelopen 10 jaar het loodje gelegd. vele in de armoe. Met de opkomst van de (vrije wereld markt) zonder sociale voorzieningen. en lage lonen. Waar onze Rijke (Z.L.T.O.) multinationals volop aan het inversteren zijn. Geeft weinig hoop voor ons boeren. Vion die nu in Holland krimpt en een groene slager aan het worden is. Geeft aan wat ons boeren te wachten staat.

 • no-profile-image

  Erwin

  Bruil heeft makkelijk praten over boeren, zijn uityspraken brengen veel geld op en voegen weinig toe! Veel ondernemers waar onder boeren, hebben zeer veel moeten investeren om aan de eisen te voldoen! Veel eisen zijn verkeerd of te ver doorgeslagen. Veel van hen zijn nu al gestopt omdat ze het niet meer kunnen betalen. Velen hebben geluisterd naar onzinnige bedweters, zij zijn er aan onder doorgegaan in crisistijd. En dan maar kletsen dat het nog goede gaat. Bij de volgende doen we watjes in de oren. De grote cooperaties en bedrijven en de dure jongens hebben hun zakken gevuld over de ruggen van.......

 • no-profile-image

  Willem Bruil
  Schrijver van prima Collumns
  ze hebben inhoud en zetten je aan het denken
  ga zo door Willem

 • no-profile-image

  Noordam: volledig eens! Ik smul van zijn columns die je altijd met een korrel zout mag nemen Erwin en Hamstra! (En hier spreekt ook een koeienboer.)

 • no-profile-image

  Erwin

  Ik ben melkveehouder, maar ik denk dat velen zijn bloed wel kunnen drinken. Zij zijn het slachtoffer van de crisis, buiten eigenschuld om! De graaiers blijven buitenschot, dat was in de oorlog ook! Na de crisis bekijken we wie van onze relaties misbruik gemaakt heeft. Zij staan als eerste buiten en hopen dat er dat meer doen. Dan begrijpen ze misschien wat honger is! Als ik de honger op de TV ziet dan wordt ik boos over deze uitspraken. Hier moet iedereen alles doen voor de consument, die er maar een klein beetje van zijn groot salaris voor goed voedsel uit hoeft te geven. Maar voor de mensen die het slecht getroffen hebben moeten nu naar de voedsel bank.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.